Argeș. Transfăgărășanul s-a redeschis și vă așteptă cu noi aventuri

***Argeș. Transfăgărășanul s-a redeschis și vă așteptă cu noi aventuri***

Veste bună pentru iubitorii de natură! S-a redeschis Transfăgărășanul, cel mai spectaculos drum din România, care are o lungime de 152 de km, considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Acesta impresionează prin serpentinele sale uluitoare și peisajele montane captivante. Drumul șerpuiește prin văile Făgărașului oferind turiștilor o mulțime de oportunități de a petrece timpul într-un mod plăcut și distractiv.

Situat de-a lungul spectaculosului Transfăgărășan, Barajul Vidraru este o adevarată capodoperă inginerească, fiind un punct de mare atracție turistică. Aerul curat, apa limpede de un albastru păstrunzător, frumusețea naturii și priveliștea liniștitoare definesc acest loc ca fiind excelent pentru recreere. Pe lacul de acumulare al barajului pot fi practicate diverse sporturi nautice.

 Aici, se pot face plimbări cu ambarcațiuni ușoare închiriate de la debarcader bărci cu vâsle, hibrobiciclete, șalupe, caiace, etc. De asemenea, din oră în oră se organizează croaziere cu vaporașul, în timpul cărora puteți admira peisajele Făgărașilor.

De pe coronamentul Barajului Vidraru se deschide o priveliște superbă, iar peste lac și baraj domină Omul de Fier, o statuie impunătoare aparținând sculptorului Constantin Popovici, care îl înfățișează pe eroul mitologic Prometeu cu fulgerele în mâini – simbolul electricității.

Pentru pasionații de pescuit există locuri perfecte pentru acest tip de activitate, iar pentru iubitorii de camping, Lacul Vidraru este renumit pentru zonele de campat care se găsesc de jur împrejurul acestuia.

Pe Transfăgărășan există câteva parcuri de aventură deosebit de atractive, în care atât adulții, cât și copiii se pot bucura de adrenalina oferită de traseele de aventură, tiroliană, panouri de escaladă, tir cu arcul sau sarbacană. Două dintre acestea sunt Parcul de aventură Dracula (din cadrul Complexului Dracula, amplasat la intrarea pe Transfăgărășan, în zona Căpățâneni) și Parcul din Lemn (zona Piscul Negru, la km 104, lângă Cabana Conacul Ursului, la aproximativ 50 km de Barajul Vidraru și la aproximativ 12 km de Bâlea Lac).

Munții Făgărașului au cele mai numeroase și diverse trasee montane marcate din Carpații României. Traseele sunt, de regulă, de o dificultate peste medie și se recomandă să avem o condiție fizică bună și echipament adecvat, chiar dacă le parcurgem vara.

Valea lui Stan este un canion spectaculos care începe de pe Transfăgărășan, la jumătatea distanței dintre Cetatea Poienari și Barajul Vidraru, la prima curbă de 180 grade. Este unul dintre cele mai frumoase trasee de chei din țară. Canionul impresionează prin îngustimea văii, cu pereţi de stâncă ce se înalţă ameţitor, într-un peisaj sălbatic. Canionul este amenajat turistic, cu scări metalice, cabluri, podețe, balustrade și pasarele între versanții pârâului.

Pornind de pe Transfăgărășan, luând cărările la pas și drumețind către înălțimi, o să descoperiți văi și goluri alpine, lacuri glaciare, cascade și peisaje impresionante cu cele mai înalte creste ale Făgărașilor.

Cei care iubesc să pedaleze la munte vor descoperi în Transfăgărășan o adevărată provocare. Este un drum fascinant atât la urcare, cât și la coborâre. Ocazional sunt organizate competiții în care cicliști din întreaga lume se întrec, însă dacă îți dorești să te bucuri de măreția celui mai spectaculos drum din România o poți face și cu bicicleta proprie. Ai nevoie de antrenament, de o bicicletă bună și de atenție sporită!

Iubitorii de cățărări găsesc pe Transfăgărășan foarte multe trasee de escaladă, atât pentru începători, cât și pentru persoanele cu experiență. Zonele de cățărare se află atât lângă barajul Vidraru, cât și lângă cetatea Poienari. Pe timp de vară, escalada se face pe stâncă, iar dificultatea traseelor este mică sau medie. Toamna sau primăvara, escalada se poate face inclusiv pe gheață.

Răsfăț culinar cu preparate tradiționale

Pe Transfăgărășan veți găsi căbănuțe, pensiuni și hoteluri, care oferă spații confortabile pentru relaxare și delicii culinare specifice locului. Fie că e vorba de mâncare gătită la tuci, bulz rumenit în jar, plăcinte delicioase sau dulcețuri fine, vă veți bucura din plin de experiența culinară cu bucate tradiționale specifice zonei de nord a Argeșului.

Potrivit Salvamont Argeș: ,,Transfăgărășanul este locul perfect în care poți surprinde fotografii cu adevărat spectaculoase. Fie că fotografiezi curbele de pe marginea drumului sau te oprești în punctele de belvedere, vei găsi cu siguranță cadre uimitoare. Cele mai fotografiate puncte de pe Transfăgărășan sunt Barajul Vidraru, Cetatea Poienari (închisă în prezent pentru lucrări de consolidare), Cascada Capra, Cota 2000 – Baza Salvamont și tunelul din apropierea Lacului Bâlea.”

Salvamontiștii argeșeni atrag atenția turiștilor să nu hrănească urșii care staționează în zona drumului și să nu se oprească să îi filmezei, pentru a nu provoca reacții periculoase din partea acestora.

Dacă vă ratăciți pe munte, apelați la ajutorul salvamontiștilor argeșeni, care sunt întotdeanua la datorie, la Baza Salvamont Argeș – Cota 2000.

De asemenea, recomandă să nu rupeți bujorul de munte pentru că este o specie pe cale de dispariție, ocrotită de lege.

,,Ne dorim cu toții un mediu înconjurător curat. Vă rugăm să respectați natura și să nu lăsați resturi menajere în urma dumneavoastră!” au mai punctat salvamontiștii argeșeni.

Georgiana Sebeș

––––––-

Lasă un comentariu