Olt. Concursul cetelor de călușari de la Câmpu Mare, Dobroteasa la Ediția XXIV-a

Olt. Concursul cetelor de călușari de la Câmpu Mare, Dobroteasa la Ediția XXIV-a

Primarul localității Dobroteasa, Ion Crăciunescu organizează o nouă  cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului ,,Călușul Oltenesc, eveniment organizat duminică 23 iunie, în Ziua de Rusalii, începând cu orele 11.00, pe scena amenajată special din Târgul Săptămânal de la Câmpu Mare.

La acest festival-concurs vor participa formațiile de călușari cu tradiție din nouă localități, respectiv Curtișoara, Dobroteasa, Verguleasa, Oporelu, Osica de Jos, Pleșoiu, Sâmburești, Verguleasa, Vitomirești și Drăgoești,Vâlcea.

 De asemenea, pe scena din Câmpu Mare vor mai evolua Ansamblurile Folclorice ,, Flori de Măr”de la Curtișoara, ,,Hora Florilor” de la Osica de Jos, ,,Junii Dobrotesei” de la Dobroteasa, ,,Mugurași de Romanați” de la Rotunda, ,, Mugurașii Oltului” de la Pleșoiu, ,,Plaiurile Sâmbureștiului” de la Sâmburești, ,,Zestrea Poboranilo” de la Poboru.

Ca de obicei, vom putea admira costumația specifică fiecărei localități, destul de distinctivă, căluşarii  îşi duc mai departe menirea, ca prin dansul lor să declare ,,război”  Ielelor sau Rusaliilor. Aceștia au misiunea de a proteja comunitatea de duhurile rele care stau la pândă, mai ales în această perioadă.

 Tradiția spune că, pentru a nu fi luaţi din Căluş, atât în Muntenia cât şi în Oltenia, oamenii evitau să treacă, pe timpul nopţii, prin zonele periculoase, în special prin poienile sau prin răspântiile unde ştiau că ar fi posibil să fie ademeniţi de Rusalii –  obicei care este respectat și astăzi. În aceste zile nu se lucrează pentru că se află sub „stăpânirea” Rusaliilor, nu merge prin zonele în care iarba era pârjolită, considerând că aceasta a fost arsă din pricina dansului năucitor al Ielelor și nici nu se doarme pe sub copaci.

Se mai spune că persoanele care le auzeau muzica ameţitoare erau prinşi într-o horă halucinantă, fiind pociţi de Iele, astfel încât, sub stăpânirea celor numite şi Zânele sau Frumoasele, se transformau pe dată, fiind prinşi între două lumi.

Potrivit tradiției în zona Oltului, căluşarii joacă în zilele de la Înălţare până la Rusalii, timp în care ei cutreieră toate satele şi oraşele, cu lăutarii după ei, jucând dansul specific care are o dificultate destul de  remarcabilă.

Căluşul are rolul de a asigura fertilitatea şi fecunditatea. Acestea sunt aduse – conform credinţelor – de simpla prezenţă şi de jocul căluşarilor în curtea gospodarilor, în jurul mesei pe care gazda pune grăunţe, lână, apă, sare, pelin, usturoi, folosite în hrana animalelor sau la însămânţatul din anul următor.

În unele zone s-a păstrat tradiția ca dansatorii călușari, dar și mutul să doarmă doar sub acoperişul bisericilor, căci, dacă s-ar culca într-alt loc ar fi ,,pociți” de  strigoaice, sau Iele, cum le zic ei.

Căluşarii trebuie să fie primiţi în toate casele deoarece se crede, că ,,de dânşii fug Ielele”, care fac rău gospodarilor, pocesc şi fură copiii. După terminarea jocurilor, sfarmă obiectele pe care le-au folosit în timpul dasului ritualic, pe care le îngroapă, și fug fără să se uite înapoi, ca să nu-i pocească Rusaliile.

În partea a doua a programului, primarul Ion Crăciuneascu a pregătit o serie de surprize pentru iubitorii folclorului autentic, într-un spectacol cu nume sonore al muzicii populare românești.

 Astfel că, pe scenă vor urca îndrăgiţii interpreți Valentin Samfira și Gelu Voicu, precum și artişti ai Ansamblului Folcloric Doina Oltului” Slatina precum Dorina Mete, Sorina Dinu, Gabriel Zăvoianu, Neta Soare, Cătălin Bărbulescu şi Daniel Roşoga.

Acompaniamentul muzical este asigurat de Orchestra Ansamblului ,,Doina Oltului”, sub bagheta dirijorului Cristian Dumitru.

 Petrecerea câmpenească de Rusalii de la Dobroteasa este organizată sub egida Consiliulul Județean Olt, prin Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Olt, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Dobroteasa și Parohia Câmpu Mare – Dobroteasa.

Mai multe amănunte de la această frumoasă sărbătoare a comunei Dobroteasa veți putea urmări în exclusivitate la VGtv Regional,www.vgtvregional.ro.

 Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu