Olt. Sărbătoarea legumicultorilor- prima ediție la Pleșoiu

DSC_0114Prima ediție a sărbătorii localități Pleșoiu, desfășurată duminică 13 august, s-a dovedit a fi una cu ghinion. Potrivit primarului Valerică Măndescu, sărbătoarea a fost umbrită de două evenimente tragice, pentru că în această zi tocmai decedaseră doi localnici, iar rudele și prietenii acestora erau în doliu. Și ca ghinionul să continue, energia electrică care asigura stațiile de amplificare ale artiștilor de pe scenă, a fost întreruptă de mai multe ori, întârziind foarte mult desfășurarea evenimentului.

Recunoscută ca una dinte cele mai prolifice localității producătoare de legume, comuna Pleșoiu este consemnată pentru prima dată în „Dicționarul Geografic” al județului DSC_0152Romanați, publicat în 1889 de Constantin I. Locusteanu, director și profesor la Gimnaziu din Caracal. În această lucrare se face o prezentare enciclopedica, succintă a fiecărei localități, sub aspect geografic, economic și social-cultural la data respectivă.

Următoarea relatare este din 1828, facută de Stefan Richman în ,,Monografia județului Romanești”, în care face o prezentare a fiecărei localități la aceea dată, ca și Constantin I. Locusteanu.
dsc_0141.jpgÎn anul 1972, profesorii Gh.C. Morariu, I. Gh. Bodescu și D. I. Oprea publică o „Monografie” a comunei Pleșoiu din județul Olt, in care se face o prezentare cu caracter istoric, geografic, economic și social cultural a fiecărui sat component, iar în anul 1974 colectivul constituit din Gh. Constantin, Boteanu Valeriu, Curta Iulian și Marunțelu Gheorghe publică „Monografia județului Olt”, prezentând localitate ca și înaintașii lor.

În acest an, primarul Valerică Măndescu ( foto) a ținut să aducă în viața consătenilor săi, Valerică Măndescu, primar Pleșoiuosteniți de munca prin solarii sau la câmp pentru recoltarea legumelor, o zi frumoasă, în care să se distreze alături prieteni dragi și  fii ai satului plecați pe alte meleaguri.

Profitând de eveniment, șeful administrației locale, așa cum a promis în campania electorală,  a premiat 15 cupluri care au împlinit 50  de ani de căsătorie, cu câte 1000 lei și o felicitare. Iată care sunt  acestea: Roibu Tudor și Alexandrina, Moraru Gheorghe și Maria, Bădoi Ion  și Ioana, Dogaru Ilie și Viorica, Stănoiu Alexandru și Elena, Băicoi Gheorghe și Ana, Smedescu Ilie și Ecaterina, Viziru Iordache și Maria, Cojocaru Dumitru și Paula, Burtică Io și Nicolina, Răduț Ilie și Ștefania, Duță Petre și Aurora, Călărașu Mihai și Veronica, Trușcă Dumitru și Ecaterina.

DSC_0282 După acest eveniment petrecerea a continuat- cu întreruperi ce-i drept – cu  evoluția ansamblului Plaiurile Sâmbureștilor, din localitatea omonimă, care au avut alături primarul Iulian Preda și pe instructorul Sandu Rizea. Orchestrația muzicală a fost asigurată de Taraful de la Morunglav.

Partea a doua a fost mult mai antrenantă odată cu evoluția Ansamblului Profesionist Doina Oltului din Slatina, ai cărui soliști au scos ropote de aplauze din partea DSC_0079.JPGpleșoienilor.

Ca de obicei la astfel de evenimente, sărbătoriții s-au tratat cu mici și bere rece, în timp ce copii s-au tras în tiribombe sau pe topoganele gonflabile. Cum mic, cu mare, toți cei prezenți s-au prins în horele și sârbe și au petrecut până seara târziu.

Mai multe amănunte la VGtv Olt http://www.vgtvolt.cabanova.com
Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare si montaj, ing Viorel Raicu. http://www.vgtvolt.cabanova.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s