Olt. Expoziție la Muzeul Județean cu operele reconstituite ale lui Brâncuși

inauguare expozitieNu mai puțin de 25 de sculpturi Constantin Brâncuși reconstituite după operele sale dispărute sau distruse, au fost prezentate, vineri 28 septembrie la Muzeul Judeţean Olt în prezenţa vicepremierului Paul Stănescu şi fostului ministru al Educației, academicianul Andrei Marga.

La eveniment, Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, a invitat autoritățile județene printre care am aminti pe preşedintele CJ Marius Oprescu, vicepreşedintele Virgil Delureanu, prefectul Silviu Neacşu, dar și pe senatorul Renică Diaconescu.
Expoziția dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuşi și a  Operelor sale  reconstituite, a fost organizată de Muzeul Judeţean Olt, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, Rodion Gheorghiţă – autorul lucrărilor şi cercetătorul Constantin Barbu.

Rodion Gheorghiță, artistul care a reconstituit o parte din Operele lui Brâncuși a declarat că fiecare lucrare în parte a trecut prin filtrul inimii și al minții pentru a simți ceea ce a transmis prin arta sa, marele sculptor român.,, M-am folosit de talentul meu şi deinaugurare opere barncusi credinţa pe care o am pentru a putea descifra arta şi opera lui. Şi cele de început, portretele, dar şi cele moderne, ancestrale, sunt la fel de grele. Primele, pentru că trebuie să intri în tuşeul, în mâna lui şi trebuie să identifici fiecare gest al modelajului. Fiecare lucrare este foarte elaborată, foarte conștiincios lucrată ca dimensiune, ca plasticitate, ca înțelegere a personajului. Este exact ca un actor care interpretează un rol”, A precizat artistul.  
 În schimb, fostul ministru al Educației, Andrei Marga, a criticat în termeni duri faptul că Anul Centenarului este doar un alt mod de  se face ,, chefuri zdravene” pe banii publici. Acesta a precizat că atunci când a participat la lansarea ,,Anului Brâncuși” ( în 2016-n.r.), nu a fost nimic spectaculos, nimic care să marcheze cu adevărat un eveniment atât de important. Totuși, acesta a apreciat că la Slatina, memoria marelui sculptor român, opere brancusiConstantin Brâncuși, este păstrată vie de oamenii de cultură și artă.

Rodion Gheorghiţă, sculptorul care a dat viață unor copii ale operelor lui Brâncuși,  a profitat de prezența  lui Paul Stănescu și i-a prezentat un proiect privind realizarea în Bucureşti a unei copii a coloanei infinitului, conform planului Brâncuşi.

Vicepremierul a dat asigurări că  va discuta cu Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, adăugând că este sigur că acest proiect nu va întâmpina nici un fel de dificultăți.

În acest context, la finalul evenimentului, toate personalitățile invitate au primit câte o Plachetă Omagială și o medalie.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s