Prof. univ. dr. Manuel Guțan:„Să nu confundăm democrația cu tirania majorității!”

Pofersor drept Manuel GuțanReferendumul pentru revizuirea Constituției se va desfășura pe parcursul a două zile, 6-7 octombrie 2018, în orele 0700-2100.

Cetățenii sunt chemați la referendum pentru a răspunde cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Inițiativa are ca scop înlocuirea sintagmei „între soți”, prevăzută de textul art. 48 alin. (1) din Constituția României, și înlocuirea acesteia cu „între un bărbat și o femeie”.

Referendumul a fost criticat în repetate rânduri, atât pentru modificarea dorită, cât și pentru inutilitatea referendumului, cheltuindu-se 163,712 milioane de lei din bani publici, în timp ce copiii primesc 84 lei/lună alocație, parte din populație dorind să boicoteze referendumul.

Contactat de către reporterul nostru, domnul Manuel GUȚAN, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, și-a exprimat ferm punctul de vedere privitor la referendumul pentru familie, menționând că „sunt pentru familia tradițională și pentru căsătoria dintre bărbat și femeie, dar nu pentru consacrarea expresă a acestora în Constituție”.

Specialistul în drept, care a făcut parte și din comisia pentru revizuirea Constituției înProf Manuel Guțan, urmă cu câțiva ani, a precizat că: „Dacă interpretăm art. 48 CR strict în marja instituției căsătoriei, așa cum o face și CCR (eronat, din punctul meu de vedere), este absolut corect: nu se încalcă homosexualilor niciun drept. Curtea Europeană a drepturilor omului nu recunoaște (încă) persoanelor de același sex un drept la căsătorie. Le recunoaște însă un drept la viață familială (deci definiția familiei la CEDO este mult mai cuprinzătoare decât definiția ce se rezumă la familia tradițională) și le recunoaște un drept la reglementarea juridică a relației lor (de exemplu, pact civil). Dacă am respecta drepturile tuturor, ar trebui să vorbim nu doar despre dreptul heterosexualilor de a se căsători, ci și despre dreptul homosexualilor de a încheia un pact civil”.

Prin prezenta modificare a Constituției se încearcă dezvoltarea unor instituții care țin, în detalierea lor, de Codul Civil, potrivit domnului prof. univ. dr. Manuel Guțan, care explică și cum ar fi trebuit modificat art. 48: „După ce se specifică faptul că familia are la bază căsătoria liber consimțită dintre bărbat și femeie, ar fi trebuit să se stipuleze că persoanele de același sex au dreptul să încheie un pact civil. Constituționalismul modern și constituția sunt despre includere, acceptare și nediscriminare, nu despre excludere, respingere și discriminare”.

Să nu confundăm democrația cu tirania majorității și nici constituționalismul liberal-democratic contemporan cu dreptul de a introduce în Constituție orice fel de valori” a punctat specialistul în drept, care a dat dreptate celor care spun că gândirea românilor nu este la nivelul secolului XXI, din punct de vedere constituțional-politic și civil, ci la nivelul secolului XIX, deoarece „Pentru noi încă rațiunea etnică este mai importanța decât individul uman dotat cu drepturi și libertăți, pentru noi valorile grupului sunt mai importante decât libertatea individuală” a afirmat domnul prof. univ. dr. Manuel Guțan.

Constituționalismul liberal și constituția au apărut pentru a garanta dreptul de a-și afirma libertatea în spațiul public, de a fi acceptata ca egalul celorlalți întru drepturi și libertăți.

Ionuț Cocârlău

Domnul Manuel GUȚAN, specialist în drept, pentru Revista Semnalul Oltului Râmnicului și Argeșului, și-a expus opinia privind referendumul, punctând că: „Ceea ce face acest referendum este de a confisca spațiul public în favoarea unui anumit grup majoritar și alungarea minorității în scorburi. O societate este cu adevărat liberală, deschisă și normală astăzi doar atunci când își acceptă și protejează minoritățile”.

Rămâne de văzut dacă acest referendum pentru revizuirea Constituției va trece, dacă oamenii vor ieși la vot și vor pune ștampila pe „DA”. La finele acestei săptămâni se va putea observa dacă românul știe ce înseamnă „democrație”.

Ionuț Andrei Cocârlău, student drept

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s