Deschiderea anului universitar marcată în Slatina, Pitești și Rm Vâlcea

deschidere oltImnul ,, Gaudeamus igitur” a răsunat luni, 1 octombrie, la deschiderea tuturor universităților din țară, cel mai vechi cântec studențesc, care în antichitate se cânta la petrecerile de absolvire.

De-a lungul timpului versurile sale au fost supuse la numeroase prelucrări pentru a-l face potrivit ceremoniilor  oficiale. Cu ocazia decernării unei înalte distincţii de către Universitatea din Breslau în 1880 compozitorului german Johannes Brahms, acesta a compus Uvertura Festivalului Academic inspirată de cântece medievale studenţeşti. Apogeul acestei lucrări este o superbă transpunere a temei din “ Gaudeamus igitur “.

Întorcându-ne spre umorul şi atingerile ironice cu care studenţii îşi cântau desch. an univ slatina 2nestânjeniţi clipa de iubire, versurile ating înţelegerea efemerităţii tinereţii şi a acceptării zilei când fiecăruia îi va suna ceasul morţii. Viaţa academică este prezentată ca fiind susţinută de politicieni şi de binefăcători. Condamnându-se inamicii vieţii intelectuale, universitatea devine un conglomerat de valori puse în slujba societăţii. Aşa gândeau cei ce-au transformat versurile pe parcursul anilor fără a-i sufoca spiritul.  Şi nu întâmplător „Gaudeamus igitur” a rămas  în conştiinţa noastră drept un imn şi nu un cântec studenţesc  de chef.

Olt. Profesorii universitari de la Slatina, mândrii de studenții lor

DSC_0072Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Filiala Slatina, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, și-a deschis porțile,  luni 1 octombrie, pentru a primi o nouă generație de ,, boboci”, așa cum o face de fiecare dată de aproape 20 de ani încoace.

Directorul facultății de la Slatina,  lector univ. dr. Victor Tița a invitat la această ceremonie pe Dinu Toma,  decanul facultății de la București, prodecanul facultății Liviu Mărcuț,  dar și autoritățile locale și politicieni printre care am aminti pe Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, deputatul Marius Iancu , inspectorul școlar general al județului Olt, Adelin Bărbulete, reprezentanta studenților Georgiana Tucă, dar și directori ai instituțiilor și unităților de învățământ din județ, numeroase cadre didactice și studenți.

deschidere univ slatinaDupă ce a fost intonat imnul academic „Gaudeamus igitur”, directorul facultății Victor Tița mulțumit tuturor celor prezenți care au dat curs acestei invitații și, totodată,  a felicitat studenții care au pășit în primul an universitar, amintind că cele 100 de locuri la ,, fără taxă” au fost ocupate integral, ceea ce demonstrează că, cei care urmează cursurile acestei unități de învățământ superior, sunt foarte bine pregătiți.

Un cuvânt de bun –venit  noilor studenți, le-a urat și Toma Dinu, decanul facultății ,,mamă” de la București: Sunt aproape 20 de ani de când suntem prezenți aici și vrem să ne permanentizăm prezența noastră aici, iar faptul că anul acesta colegii de la Filială au reușit să acopere toate locurile disponibile, să le acopere la capacitate este un semn că pe de-o parte colectivul de cadre didactice își face datoria și pe de altă parte că noi am făcut un serviciu de calitate colegilor care deja au absolvit și ni s-a dus vestea că suntem o instituție de renume”.

Vâlcea. Mesaje emoționante transmise studenților din RM Vâlcea

deschidere an univ la valceaUniversitatea Constantin Brâncoveanu Rm. Vâlcea şi-a deschis porţile, pentru a 28-a oară, studenţilor şi masteranzilor din Rm. Vâlcea, Piteşti și Brăila.

 La ceremonia desfășurată în aula facultății din  Rm Vâlcea, au  participat oficialități județene, printre care  Prefectul Florian Marin, Adrian Busu, vicepreşedintele CJ Vâlcea, Carmen Preda viceprimarul Râmnicului, Adina Dobrete, inspectorul de management din ISJ Vâlcea, Adrian Mihăilă administrator public CJ Vâlcea, precum și parlamentarii Dana Oteşanu, Eugen Neaţă, Ovidiu Ştefan Popa, Vasile Cocoş, senatorul Bogdan Constantin Matei, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor.

,,Cu ocazia deschiderii anului universitar 2018 – 2019, doresc să adresez profesorilor şi studenţilor de la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” urări de succes şi la cât mai multe realizări în perioada următoare! Totodată, transmit tuturor studenţilor din Râmnicu Vâlcea, care acum trăiesc emoţiile începutului de an universitar în facultăţi din întreaga ţară, multă baftă şi să se bucure de cât mai multe împliniri! Municipalitatea Râmnicului a abordat domeniul învăţământului universitar în cadrul legal – şi destul de limitat din acest punct de vedere – în care funcţionează. Demersurile făcute până în prezent de aducere în zona urbană a municipiului a unei universităţi de stat sunt expresia dorinţei deschidere valceanoastre de a avea la Râmnic un învăţământ universitar cât mai diversificat. Aşezarea lângă o instituţie de învăţământ superior privat de prestigiu, precum Universitatea ”Constantin Brâncoveanu”, a unei universităţi de stat va duce, în opinia noastră, nu la o concurenţă, ci la crearea unei oferte cât mai diversificate, din care liceanul vâlcean aflat în ultimul an de studiu să aibă ce alege. ” a spus, printre altele viceprimărița Râmnicului, Carmen Preda, urându-le studenților un an plin de reușite și mult noroc la toate examenele, asigurându-i totodată de tot sprijinul municipalității.

,,Astăzi, la debutul anului universitar 2018-2019,le doresc studenților și profesorilor vâlceni, să aibă un nou an academic plin de realizări și satisfacții, în plan profesional, dar și personal!
Vivat Academia, vivant professores!”
le-a transmis  studenților și profesorilor, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Marin Florian.

 Argeș. Studenții din Pitești felicitați la început de an universitar

deschidere pitești- dep. GereaLa Piteşti evenimentul a fost deschis de către rectorul Universităţii ,,Constantin Brâncoveanu” prof. univ. dr. Ovidiu Puiu, care s-a adresat studenților: “Începem azi un nou an universitar. Foarte mulți dintre cei invitați azi sunt prezențe obișnuite la acest eveniment. Nu pot, însă, să nu fac remarca tristă că în an centenar România înregistrează o nouă premieră, deschide un an universitar fără ministru. Și mai trist este că se întâmplă în urma unui act care demonstrează că românismul, despre care vorbim de la 1856 nu a dispărut nici acum. Dacă acesta este prețul pe care trebuie să-l plătești, atunci merită. Universitatea Constantin Brâncoveanu este o instituție care de peste un sfert de veac a încercat și zic eu a și reușit, să-și ducă la îndeplinirea misiunea. Avem peste 20.000 de absolvenți, mulți dintre ei ajunși în posturi înalte. Noi am făcut tot ce am putut să nu-i dezamăgim pe cei care au ales universitatea noastră. A fost un proiect privit mai degrabă cu scepticism acum mai bine de 25 de ani. Azi suntem una din instituțiile de învățământ acreditată și care se bucură de aprecieri.” A precizat rectorul Universității.

Prezent la deschiderea anului universitar de la Pitești,  deputatul ALDE,  Andrei Gerea a deschidere APitestiținut să adreseze la rândul său, câteva cuvinte studenților, apreciind că după absolvire, aceștia vor intra pe piața muncii ,, …în căutarea unui loc care să vă împlinească visurile care v-au adus aici, pe băncile facultății. Dacă până acum ceva timp investitorii erau atrași de locurile de muncă din România datorită nivelul scăzut al salarizării, acest element a dispărut. România a început să plătească salarii mai mari și așadar competența și abilitățile dumneavoastră deosebite vor fi atuurile pe care le veți avea pentru a ocupa un loc de muncă cât mai avantajos pentru voi. De aceea vă doresc să învățați cu gândul la exact ceea ce veți face după facultate. Vă doresc mult succes!”

 Mult succes și  gânduri buni, urează Gupul de presă VGtv Regional, tuturor studenților la început de an universitar!

 Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s