Olt. Profesorul Ion Ivașcu a lansat o nouă carte la Slatina

Ion Ivascu  ,,Casa Berarilor” din Slatina a fost din nou gazda, marți 10  unui eveniment cultural organizat de VGtv Regional cu sprijinul Mariei Andronie, administratorul localului.

Aici, într-un cadru atipic, profesorul de istorie Ion Ivașcu și-a lansat cartea ,,În vâltoarea marelui război”, o carte dedicată eroilor care au luptat între 1916-1918 din Olt și Romanați, carte tipărită la Editura Hoffman din Scornicești, în condiții grafice deosebite

 La acest eveniment cultural au participat profesorul Ștefan Urâtu, Aurelia GrosuIon Ivascu, lansare de la Muzeul Județean Olt, editorul cărții Andy Barcan, precum și alți numeroși prieteni ai autorului, interesați de cultură și, mai ales, de istoria primului război mondial.

Evenimentul a debutat cu o surpriză din partea organizatorilor, cu un recital de  muzică patriotică și populară al Andreei Amza, elevă în clasa a V-a la o școală din Slatina.

Despre cartea profesorului Ion Ivașcu a vorbit Aurelia Grosu, care a spus:,, Avem în față o carte, în care dascălul Ion Ivașcu și istoricul serios, pertinent, se reunesc într-un mod exemplar. Domnul profesor a scris de-a lungul prodigioasei sale vieți mai Ion Ivascu- Andreea Amzamulte cărți a avut ambiția să scoată mai multe volume de studii slătinene, o premieră în peisajul geografic al și iată că, în acest an cu atâtea semnificații, scoate acest volum. Eu îl felicit din capul locului pentru că știu cum l-a scos! I se datorează exclusiv de la editare acestui volum, evident ajutat de Editura Hoffman și de Ady Barcan care se încăpățânează să susțină acest segment și uită că o editură trebuie să fie și profitabilă.

Profesorul Ion Ivașcu poartă un respect enorm față de istorie și față de toți cititorii, lucruIon Ivascu, lansar remarcat și de Aurelia Grosu. „Cartea are un cuvânt introductiv, în care profesorul Ion Ivașcu reușește să adune și să prezinte în câteva paginii, problematica internă și externă a primului război mondial, de la decidenții interni, până la decidenții externi, intersectate cu opinia publică românească și opinia publică europeană” a comentat doamna Aurelia Grosu cartea „În vâltoarea marelui război”, felicitându-l  pentru capacitatea de a sintetiza, capacitate dobândită prin studiu continuu.

lansare ivascu2Anul acesta, pe 11 noiembrie 2018, omenirea va comemora 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Marele istoric Nicolae Iorga avea dreptate când spunea că „Dacă nu cunoști istoria, ea se răzbună repetându-se”, întrucât în 1939 a izbucnit al Doilea Război Mondial. „După al Doilea Război Mondial se pare că istoria a fost de bun augur, istoria a fost un bun învățător, și iată că omenirea după 73 de ani este într-o pace relativă” a susținut domnul profesor de istorie Ștefan Urâtu, felicitându-și, totodată, prietenul și colegul de breaslă .

În cartea lansată, domnul profesor Ion Ivașcu prezintă și marele eveniment al românilor de pretutindeni, și anume Centenarul Marii Uniri (01.12.1918-10.12.2018), este acel vis pentru care au luptat și au murit sute de generați” a precizat în continuare Ștefan Urâtu, precizând că acum ne cunoaștem istoria locală, pe lângă cea universală.

La eveniment au participat și doi membri ai companiei de produse naturiste Calivita,DSC_0079 respectiv Rodica Vizonie și Dan Simionescu care au vorbit publicului despre conceptul de sănătate.

Autorul cății, istoric și profesor de istorie, și-a început discursul prin a arăta că el, Ion Ivașcu, din Ciocârlia Bărăganului, nu credea vreodată că va fi legat așa de mult de Slatina. „Îmi este greu să mă despart de Slatina, v-o zic sincer. Sunt aici în primul rând pentru elevii mei și sunt aici pentru că încerc să duc la bun sfârșit ceea ce am început cu ei în clasa a IX – a” își continuă discursul istoricul, care ne explică cum a ajuns în Slatina și despre cariera sa: „Eu când am venit în Slatina am fost călăuzit după cuvintele bunicului meu <<caută pe acolo unde te duci să fii om!>>, și cred că am demonstrat în cei 15 ani cât am profesat la Colegiul Național „Radu Greceanu” și apoi la Colegiul Național ”Nicolae Titulescu”, aici petrecându-mi ultimele luni ca profesor. Mă voi retrage, dar amintirea Slatinei va fi mereu vie Ion Ivascu= sesiune de autografeîn sufletul meu”.

Cartea lansată, o veritabilă pagină de istorie, a fost scrisă în urma unor studii și cercetări din 1988 până în 2017, a ținut să precizeze profesorul  Ion Ivașcu, în finalul evenimentului.

Mai multe amănunte într-o înregistrare integrală la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor Ionuț Cocârlău, prezentator Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj ing. Viorel Raicu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s