Reportaj. Israel o țară bogată cu o agricultură de invidiat

agricultura-Israel Vizita în Israel, pe care noi am făcut-o la începutul lunii august, ne-a sporit  convingerea că  omul poate transforma orice  relief în folosul său dacă e harnic și priceput.

Această țară, pe care Mark Twain a vizitat-o prin 1867, a descris-o ca fiind ,,dezolantă, cu un pământ destul de bogat, dar care este înghițit de mărăcini. O întindere tăcută, tristă. De abia se vedea un copac sau un tufiș.”, este cu totul contrară descrierii.

Cu toate că  e numai stâncă și deșert în aproape toată țara, am văzut cu ochii noștri  suprafețe mari de podgorii de viță-de –vie, plantații de pomi fructiferi, sere și solarii cu legume, dar și cultură mare, respectiv floarea soarelui, porumb, etc. israel agricultura

Haim Stainberg, gazda și ghidul nostru ne-a explicat că poporul izraelian a făcut eforturi uriașe de-a lungul timpului pentru a aduce pământ fertil în zonele joase și pentru că nu plouă decât odată pe an, toate culturile sunt irigate din  Lacul Tiberiada, care este situat în nord-estul Israelului. Ținutul deluros din preajma acestui bazin este relativ slab populat. În trecut, însă, aici au existat orașe înfloritoare care întrețineau schimburi comerciale animate cu aproape întreaga lume cunoscută la vremea respectivă. Pe malurile lacului, se intersectau principalele artere comerciale de transport ale Orientului Apropiat. Nu este de mirare că unele așezări antice au ajuns să fie menționate în Biblie. Până în ziua de astăzi, dintre ele a supraviețuit numai Teverya( Tiberias). Acest oraș cu haifa40.000 de locuitori de pe malul vestic al lacului este centrul celei mai mari regiuni agricole israeliene. Sistemul complex de canale de irigații face posibilă cultivarea bananierilor, a curmalilor și a viței-de- vie chiar și în 

acest climat arid.

Gazda și prietenul nostru, Haim Stainberg a mers cu noi să ne arate la fața locului terenurile cultivate, explicându-ne că specialiștii israelieni au sădit grădini, podgorii și ferme cu unele dintre cele mai inovative tehnologii din lume.  Am constatat cu uimire că Israelul este o țară cu un incredibil dinamism, energie, entuziasm, mâncare sănătoasă, familii fericite cu mulți copii, oameni harnici care schimbă în fiecare zi imaginea țării. Am constatat cu uimire cum construcția unei a treia benzi pe un sens de drum s-a realizat într-o noapte!

Haim ne mai spune că modernul stat Israel s-a născut dintr-un ,,kibbutz”,  piatra de haim-cu-viorica-israelcăpătâi a multor lucruri din societatea israeliană. Chiar dacă pare doar un ideal, evreii s-au întors cu dorința de a crea o societate egală și colectivă,  ceea ce reliefează o modalitate eficientă de a apăra, cu arma în mână, pământul strămoșesc și de a implica tinerii în agricultură. Înainte ca Israelul să devină stat, mii de evrei veniseră să locuiască în fermele comunale. Când au ajuns aici, pentru a se stabilii, nu era tocmai o țară în care curgea ,,lapte și miere”. Câmpiile de pe coastă erau mlăștinoase, dealurile din Galileea și din Iudeea erau stâncoase, iar jumătatea sudică a țării era deșert. Primii evreii care s-au stabilit aici au avut de-a face cu mai multe obstacole, de la terenuri nefavorabile, la invadatori beduini. S-au confruntat, însă, cu un dușman și mai aprig, care amenința să distrugă statul apa iordanuluievreiesc înainte ca acesta să se formeze.

La începutul secolului al XX-lea, Israelul era un mediu favorabil pentru înmulțirea țânțarilor purtători de malarie. Aceștia stăpâneau câmpiile de pe coastă și Valea Iordanului, singura zonă pusă la vânzare pentru evrei fiindcă arabii considerau că nu e locuibilă. În 1920, peste o treime dintre locuitorii evrei aveau malarie. Neavând altă opțiune, aceștia s-au apucat de lucru. Au desecat mlaștinile, au stropit pământul și au schimbat cursul apei și al canalelor de irigare pentru a întrerupe înmulțirea țânțarilor. Au avut atât de mare

autostrazi Haifa, israel

succes încât o comisie a Ligii Națiunilor a vizitat Palestina pentru a afla ce au făcut. În mai puțin de 20 de ani de statalitate a Israelului, țara a fost declarată oficial fără malarie. Odată ce amenințarea malariei a dispărut, evreii s-au putut concentra pe înflorirea deșertului. În câmpiile de pe coastă, livezile de citrice au înlocuit mlaștinile, iar Valea Iordanului, odată centrul epidemiei de malarie, a devenit grânarul țării. Deșertul Negev a înflorit cu păduri și podgorii proaspăt plantate, iar Arava, care era la un moment dat una dintre cele mai

La gradinile Bahai-Haifa-Israelaride zone din Israel, a devenit sediul unei industrii prospere de legume. Toate acestea au fost realizate în primii 20 de ani de statalitate a Israelului. În acest timp, și-au dublat standardul lor de viață, iar acum folosesc experiența lor pentru a ajuta alte țări. În anii 1970, evreii au creat un nou sortiment de roșii cherry care este imun bolilor și care poate fi expus mai mult timp. Au creat, de asemenea, un nou sortiment de cartofi care pot fi cultivați în climate călduroase și uscate și irigați cu apă sărată. Aceste legume sunt cultivate acum în țări secetoase, precum Iordania, Egipt și Maroc.

( Va urma)d3d84b3590cfb72bf729a6bfe4da6afa

Un reportaj realizat pentru VGtv Regional de Georgiana Leulescu , http://www.vgtvregional.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s