Cum au ajuns moaștele Sfântei Parascheva pe pamânt românesc

sf parascheva.jpgBiserica Ortodoxă prăznuiește la data de 14 octombrie, pe Cuvioasa Maica Parascheva. În zonele rurale se spune că Sfânta Parascheva mai  este numită și Sfânta Vineri, deoarece  ,,paraschevi” însemnând, în limba greacă, vineri (ziua în care s-a născut Cuvioasa Parascheva).

Sfânta Parascheva se bucura de o cinstire deosebită mai ales în Moldova, întrucât moaștele ei se găsesc, de 350 de ani, la Iași. Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. S-a născut în Epivat (azi Boiados, în Turcia), într-o familie de oameni cu credință în Dumnezeu. Se spune că, la vârsta de zece ani, a auzit citindu-se într-o biserica cuvintele Mântuitorului: ,,Oricine voiește să vina după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34). Cuvintele acestea au impresionat-o atât de mult, încât și-a împărțit toate hainele săracilor.
Câțiva ani mai târziu, Cuvioasa Parascheva a hotărât să se retragă în pustie. Urmând sfaturile călugărilor, a părăsit Constantinopolul, îndreptându-se spre ținutul Pontului, oprindu-se la mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a rămas vreme de cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfânta ( Israel – n.r.), dorind să-și petreacă restul vieții în locurile pe care le-au străbătut Mântuitorul Iisus Hristos și Sfinții Apostoli.

 Cuvioasa a murit fără să știe nimeni cine estemaxresdefault

După ce a văzut Ierusalimul, s-a stabilit la o mânăstire de călugărițe, în pustiul Iordanului, unde a trăit în post și rugăciune, întocmai ca Sfântul Ioan Botezătorul, ca Maria Egipteanca sau ca atâția alți oameni cu o viață duhovnicească aleasă. Într-o noapte, însă, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești. Trecând prin Constantinopol, s-a îndreptat spre Epivat, localitatea unde se născuse, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. Ajunsă din nou acasă, Cuvioasa se rugă neîncetat astfel: Doamne Iisuse Hristoase, am lăsat toate și după Tine am călătorit în toată viața mea. Și acum, îndură-te Doamne, spune îngerului blând să ia cu pace sufletul meu. Împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat astfel sufletul.
A fost îngropata ca o străină, nimeni neștiind cine era. Însă Dumnezeu, voind să o proslăvească, le-a descoperit localnicilor în chip minunat cine era acea străină. Se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe niște creștini să-l îngroape după rânduială creștină. Săpând groapa, ei au găsit trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred și plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul sf_parascheva_webcorăbierului. În noaptea următoare, unuia dintre creștinii care săpaseră groapa i s-a arătat în vis o împărăteasa, șezând pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceștia l-a mustrat pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Împărăteasa pe care o văzuse în vis nu era alta decât Cuvioasa Parascheva, care i-a spus să ia degrabă trupul ei si să-l așeze la loc de cinste. Tot în noaptea aceea, o altă femeie credincioasă a avut aceeași viziune. Credincioșii de acolo, auzind de visul celor doi, au înțeles ca este un semn dumnezeiesc, drept care au luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat in biserica Sfinții Apostoli din Epivat. Încă de la început, în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște, au avut loc vindecări miraculoase. Se spune că drept-credincioșii creștini din Epivat au ridicat o biserică chiar pe locul unde au trăit părinții ei și unde Cuvioasa văzuse lumina zilei.

Moaștele Sfintei Parascheva  mutate  de la un lăcaș de cult la altulaltar sf parascheva iasi

Moaștele Cuvioasei Parascheva au stat în biserica Sfinții Apostoli din Epivat timp de aproximativ doua sute de ani, săvârșindu-se multe semne și minuni în jurul lor. Vestea despre acestea s-a răspândit în toată Peninsula Balcanică și în Asia Mica, încât mulți credincioși greci, bulgari și români din aceste locuri se îndreptau spre Epivat ca să se închine la cinstitele ei moaște și să-i ceară să mijlocească în fata tronului ceresc pentru ei.

Evenimentele politice care au avut loc în secolele următoare au făcut ca moaștele ei să fie strămutate în mai multe locuri.

La Târnovo, în Bulgaria de astăzi, moaștele Cuvioasei Parascheva au rămas timp de 160 de ani. După cucerirea orașului de către turci, în 1393, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Belgrad, unde au rămas până în anul 1521, când turcii au cucerit și acest oraș, iar Serbia a fost transformată în pașalâc.

Se spune că sultanul a cerut patriarhului de la Constantinopol să le cumpere, spunându-i că dacă nu le va cumpăra le va arunca în mare. Patriarhul de la acea dată hotărât ca ele să fie duse la Constantinopol, fosta capitală a Imperiului

Catedrala-Mitropolitană-din-Iași

Bizantin (cucerit de turci în 1453, care i-au dat numele Istanbul), cumpărându-le de la sultan cu 12.000 de ducați. În drum spre marele oraș întemeiat de împăratul Constantin cel Mare, cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva au fost expuse din loc în loc pentru a fi văzute și sărutate de credincioșii ortodocși din Peninsula Balcanică.

 Cum au ajuns Moaștele Cuvioasei Parascheva la Iași
După 120 de ani, moaștele au fost strămutate pentru ultima oară, spre pământ românesc, de această dată. În anul 1641, după ce Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei ecumenice din Constantinopol, patriarhul Partenie I cel Bătrân a hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva. Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci. La Iași, au fost întâmpinate de Vasile Lupu, de Mitropolitul Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și de credincioși.

La 13 iunie 1641, cinstitele moaște au fost așezate în minunata biserică a mânăstirii Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului, rămânând aici pana în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului lăcaș, atunci fiind mutate în paraclisul mânăstirii.

În seara zilei de 26 decembrie 1888, după slujba vecerniei, o lumânare din sfeșnicul de lângă racla din lemn în care erau așezate cinstitele moaște a rămas aprinsa din neatenție. Peste noapte sfeșnicul a ars, iar focul s-a extins la catafalcul pe care era așezată racla, arzând mocnit toată noaptea, prefăcând totul într-un morman de jar. A doua zi dimineața, s-a constatat ca cinstitele moaște rămăseseră neatinse, aceasta fiind încă o minune săvârșită prin puterea lui Dumnezeu.
Moaștele Cuvioasei au fost adăpostite provizoriu în altarul paraclisului de la mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi, apoi strămutate în noua Catedrală Mitropolitană din Iași, care fusese sfințită cu puțin timp mai înainte, la 23 aprilie 1887. Aici se gasesc si astazi, fiind cinstite de obstea drept-credinciosilor moldoveni, Sfanta Parascheva fiind socotita ca o adevarata ocrotitoare a Moldovei.
In ziua de 14 octombrie, cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva are loc in bisericile si manastirile de pe tot cuprinsul tarii.

La tara, traditiile legate de praznuirea Sfintei Parascheva se pastreaza cu sfintenie: se spune ca asa cum va fi vremea pe data de 14 octombrie, asa va fi pana pe 26 octombrie, de Sfantul Dimitrie. Pe 14 octombrie se fac praznice pentru morti, si, ca de orice sarbatoare, se tine post si nu se lucreaza.In Bucuresti, doua dintre bisericile unde credinciosii se pot ruga la icoana Sfintei Cuvioase Parascheva sunt Biserica Razoare (Drumul Sarii, nr. 119, Sector 6) si Biserica Sfanta Vineri – Drumul Taberei (Strada Brasov, nr. 21C, Sector 6). In fiecare an, vesmintele cu care au fost imbracate moastele Sfintei Parascheva sunt daruite unei biserici sau unei manastiri in semn de pretuire. In anul 2000, vesmintele Sfintei Parascheva au fost daruite Bisericii Sfanta Vineri din Drumul Taberei, Bucuresti. Asezate la loc de cinste, langa icoana sfintei, sunt vizitate cu evlavie de credinciosii din aceasta parohie si nu numai.

Vasile Spătaru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s