Iuliean Horneț: Suntem o țară bogată cu cei mai mulți săraci!

Iuliean HornețInventatorul centralelor termice pe peleți ce îi poartă numele, Iuliean Horneț, a ținut să explice, într-un interviu pentru televiziunea VGtv Regional, despre importanța păstrării unui mediu curat, ecologic care să ne facă viața mai frumoasă și sănătoasă. Acesta a inventat în urmă cu peste zece ani, o centrală termică care să ardă peleți, rezultați din tot ce înseamnă biomasă,  având un randament de 98%,  constant pe toată perioada funcționării, ceea ce înseamnă un consum redus de combustibil.

Centrala ecologică a rezultat în urma unor cercetări asidue, vreme de patru ani, împreună cu fratele său, regretatul Aurel Horneț, cel care s-a ocupat de dinamica arderilor, în timp ce el s-a ocupat de partea mecanică şi de automatizare a centralei. A fost o cercetare 100% privată, începută în 2002, toate experimentele fiind făcute acasă la ei, unde au amenajat un atelier cu tot ceea ce a trebuit pentru a obține una dintre cele centrala ecohornetmai reușite centrale termice pe peleți din lume.

Din păcate staul român, la acea vreme nu le-au recunoscut invenția, cei doi fiind nevoiți să o breveteze în Canada.

Centrala termică ecologică Ecohornet a fost și este în continuare apreciată și premiată pe plan internațional, în special pentru temperatura de ardere de peste 1250 grade, care  face ca arderea să fie completa, folosind  o cantitate mică de peleți care produce mai multă energie termică. Este o tehnologie inovativa de ardere, super-performantă,  care folosește peleți din lemn cât și agro-peleți.
Invențiile fraților Horneț nu s-au oprit aici. Au găsit o metodă confortabila în utilizare, pentru ca funcționarea și  distribuția agentului termic să se desfășoare automatizat, controlat și economic, care permite inclusiv control cu  comanda prin internet.

peleti-din-lemn.pngCu toate că este cea mai fiabilă și economică centrală termică ecologică de pe piața mondială, statul român nu este interesat să o introducă în sistemul național al programului de subvenționare pentru ca toți cetățenii interesați să beneficieze de ele. Așa că inventatorul a căuta sprijin în alte state, unde a și construit câteva fabrici.,, Produc 5 echipamente, în 70 de modele, care lucrează în peste 10 state, și anume: în Ucraina, Germania, Austria, Canada, Anglia, Franța, Japonia, Liban, Republica Moldova și Slovenia. ”, ne spune  Iuliean Horneț, care ne-a răspuns la câteva întrebări prin care am încercat să aflăm de ce, aceste centrale termice, cu randament mare, ecologice, care ard peleți făcuți din toate deșeurile, care ar rezolva multe probleme cu care țara noastră se confruntă, nu sunt preferate de autoritățile românești.

modele centraleReporter: Populația României nu este obișnuită cu acest fel de energie, deși dvs. prin intervențiile publice le explicați cât de avantajoasă este această energie, totuși există o reticență. Suntem noi românii așa îndărătnici sau politica statală e alta?

Iuliean Horneț: Politica guvernamentală este total împotriva biomasei, ea a fost scoasă și de la  Programul ,,Casa Verde”, și de peste tot. Mai mult, România, țară care cel mai probabil va scoate gaz din Marea Neagră, care nu vor fi al ei, face o strategie pe probabilitate. I-am spus într-o conferință de presă și le-am spus  că au făcut strategia energetică pe <<cioara de pe gard, și nu pe vrabia din mână>>! Cam așa se face astăzi strategia, strategie care oricum nu este făcută de români, pentru că dacă era acolo un roman se opunea strategiei totale pe gaz în România și biomasă doar 1% tocmai în 2050 și aia din plante bioenergetice. România are acum atâta energie din biomasă încât nu are nevoie de altceva.

Pe lângă centralele termice, facem aer cald până la 600 kW, cu care acoperim toatemaxresdefault zonele, cu un consum foarte redus de combustibil. Mai facem și tuburi radiante cu peleți, care sunt unice, spațiile înalte putându-se încălzi cu aceste tuburi. Am montat în mai multe locații din România aceste tuburi radiante. Sunt cele care dintr-un singur arzător, țin 3 surse de căldură, încălzind 40 m2 de hală, 40 m2 de birouri și apă caldă la un cost de 1 euro pe oră, ceea ce este aproape gratis. Cele mai dragi mie sunt arzătoarele pe peleți, care pot înlocui toți combustibilii fosili, și la cazane vechi, și la cazane noi.

Reporter: Toate aceste instalații le aveți cu comandă pe calculator, cu ce vă ajută?

Iulian Horneț: Pot să le comand de oriunde din lume. Am în automatizare și 2 cutii negre, să le spunem așa ca la avioane, astfel, una înregistrează tot ce face factorul uman la centrală, nu poate să șteargă nimeni, iar partea tehnică, într-o altă cutie neagră, iar eu verific de pe internet unde a greșit utilizatorul și mă ajută la service, la mentenanță.

premii hornet Reporter: Dumneavoastră ne demonstrați, la un moment dat, prin niște echipamente, și făceați chiar motorină, pe care dvs. o turnați direct în motorul de la mașina dvs.  Este ultima dvs. invenție?

 Iuliean Horneț: Fenomenul se numește piroliză, care funcționează prin instalația de piroliză. Eu pot regla această stație de la temperaturi de 100 de grade, până la 900 de grade, temperatură care poate să distrugă toate subsențele nocive din deșeuri. Această stație de piroliză folosește toate, deșeurile contemporane, cum ar fi: toate tipurile de biomasă, deșeuri menajere.

 Reporter: Domule Horneț, pentru noi și cei care ne urmăresc, vorbiți-ne, vă rog despre calitățile acestei centrale termice?

 Iuliean Horneț: Am reușit să fac toate fluxurile termice, plecând de la apă caldă, Iulian Hornețapă supraîncălzită, aer cald, aer supraîncălzit, radiații termice, aburi, adică tot ceea ce poate fi utilizat atât casnic, cât și industrial, folosind acești peleți. Centrala termică Ecohornet, este  sigură în utilizare, are toate sistemele de siguranță incluse în dotarea standard, operațiuni de întreținere în exploatare ( respectiv costuri) reduse, spre zero. De asemenea, are o durată de utilizare foarte mare, centrala este realizată din oțel special de cazane foarte rezistent (cazanul are 637kg) , iar arzătorul din inox, electronicele sunt fabricate în diferite state din UE.
Trebuie să știți că noi livrăm centrala cu tot ce este necesar pentru funcționare, adică  materiale de instalație în camera tehnică, 3 pompe, vane amestec, vase expansiune, 2 termostate ambientale, manometre, supape, filtre, Hornet premiu importanttermomanometre, robineți cu ceas termometru, senzori de temperatură pentru agentul termic, gaze de ardere, serpentină pentru producere apei  calde de consum instant, etc.
Durata de montaj este scurtă, deoarece toata instalația este deja montată pe centrală și se poate personaliza in funcție de instalația în imobil.

 În încheiere, aș mai dori să precizez că produc energie termică din surse regenerabile, ecologic, cu emisii reduse de poluanți, cu economii financiare de la 30% pana la 80% in raport cu alți combustibili.
Centrala Ecohornet are un consum redus de combustibil (peleți), de la 40 grame la 60 grame pentru 1 kWh instalat, iar perioada de exploatare îndelungată, și o pot folosii în condiții optime copiii și nepoții noștri .

 Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. editare și montaj TV, Georgia Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s