Olt. ,,Zvonul”- piesă de teatru în premieră jucată pe scenă la Slatina

DSC_0206Teatrul ,, Eugen Ionescu” din Slatina, a fost gazda unei piese în premieră, scrisă de George Smarandache, directorul Centrului Cultural slătinean și pusă în scenă de regizorul Eugen Titu de la Teatrul Național ,,Marin Sorescu” din Craiova.

În piesa de teatru, finanțată printr-un proiect de municipalitate, au jucat actorii: Liviu Cheloiu în rolul lui Vasile, Dana Mitru – Stanca, Florin Beciu- Mărin, Paul Bălășcan- Primarul, Petre Ștefănescu- Firicel și Valeru Ciurea în Milițianul.

Jucată cu casa închisă, piesa de teatru scrisă de George Smarandache, abordează un mic DSC_0215crâmpei din istoria țăranului român din timpul colectivizării, despre care autorul scrie în caietul de sală: ,,Fascinat de viața de la țară, am scris și voi continua să scriu despre acest tărâm ca de basm care este satul românesc, pentru generațiile ce urmează să știe de unde ne tragem, de unde ne vine înțelepciunea și să învețe că bucuriile vieții vin de la lucruri mărunte, iar pentru a-ți atinge scopul în viață trebuie să trudești și să îți cunoști totdeauna limitele.

 DSC_0238Această piesă de teatru încearcă să surprindă o perioadă neagră pentru țăranul român, aducând în fața dumneavoastră, frământările și greutățile pe care le-au avut de îndurat în perioada colectivizării. Dar, el țăranul, a demonstrat că nimeni și nimic nu l-au putut determina să renunțe la pământul lui, pământ pe care l-a apărat cu prețul vieții.”

Într-adevăr subiectul abordat de Smarandache, evocă acea perioadă a țăranului român din sudul țării, tratând-o cu puțin umor, în care personajele principale Vasile și soția lui, Stanca  trec în revistă bârfele satului, înainte de culcare. Zvonul potrivit căruia, s-ar DSC_0194pregăti o nouă clasă politică, care ar confisca toată averea țăranului român, pune pe jar întreaga comunitate. În timp ce toții oamenii din sat sunt la primărie pentru a afla ultimele știri, Vasile și prietenul său Mărin, vizitați în timpul zilei de prostul satului- Firicel, care bătuse palma cu comuniștii pentru o funcție în partid, își dau seama repede de pericolul ce-i așteaptă și într-o noapte își îngroapă toate grânele pentru a nu fi confiscate de noua orânduire care venea ca un tăvălug și distrugea tot ce întâlnea în cale. Ajutat de milițianul din sat, Firicel apăruse pe ulița satului, țanțoș ca orice parvenit, croit să pună la punct pe toți cei care comentau deciziile partidului. De această dată, primarul, sare în ajutorul țăranilor și, pentru moment, scapă de represori.
DSC_0219Actorul și regizorul Eugen Titu, impresionat de profesionalismul actorilor de la Slatina, a ținut să le mulțumească într-un mic comentariu scris pe caietul de sală  : Pentru mine este al doilea popas la Slatina. Un lucru îmbucurător pentru că aici am găsit oameni curajoși care vor să facă… TEATRU! Pot afirma că în teatru ceea ce importă este bucuria. Bucuria de a trăi fascinația, de ce nu, unei perioade istorice apuse, când erai obligat să exiști în tăcere sau aveai puterea, sporadic, să zici ceva mai bun decât tăcerea. În acest context singurul sprijin al omului de la țară, eraZvonul- piesă în premieră iubirea, cea care chema și ea iubire. De aceea, nu este important să fii iubit, cât să iubești tu, cu toată puterea și cu toată ființa, pentru că omul este frumos în măsura în care își oglindește sufletul. Prin acest spectacol am vrut să fac un lucru care să nu vorbească despre o singură pereche, Vasile și a lui Stanca, ci despre toate perechile de oameni ce s-au iubit și perindat pe acest pământ mult încercat. Pentru mine, piesa „Zvonul“ de George Smarandache, este ca un gest-simbol, ce acoperă o mare parte din trăirile acestui popor într-o perioadă prăfuită a istoriei.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s