Național. Când schimbăm cauciucurile de iarnă

cauciucuri-iarna Odată cu apropierea sezonului rece, trebuie să ne reamintim că anvelopele de vară trebuie înlocuite cu cele de iarnă și potrivit Codului Rutier, aceste se pot pune atunci  când circulăm pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Persoanele care nu respectă Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 și circulă fără anvelope de iarnă pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce se traduce prin valori cuprinse între 945 și 2.100 de lei. În același timp, agentul reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Conform Codului rutier, certificatul va fi restituit în momentul în care șoferul dovedește că și-a echipat mașina cu anvelope de iarnă sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau poleicaiciucuri de iarna cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Așadar, treceți pe la un service auto să schimbați cauciucurile înainte de a se pune timpul rău, pentru a evita aglomerația.

Trebuie să știți că anvelopele de vara sunt realizate dintr-un material mai tare, astfel încât să se evite uzura lor la temperaturi ridicate. De asemenea, acestea preîntâmpină fenomenul de acvaplanare (maşină derapează din cauza stratului de apă existent între şosea şi pneuri, la viteze mari).

Specialiștii spun că nu se recomandă folosirea cauciucurilor de iarnă pe perioada sezonului cald, deoarece, la temperaturi ridicate, anvelopele de iarnă, care sunt mai moi şi mai maleabile, se vor uza mult mai repede.

În ceea ce priveşte cauciucurile all season / all wheater, acestea oferă performanţe medii atât vara, cât şi iarna. Practic, nu pot înlocui cu succes nici cauciucurile de vară, nici pe cele de iarnă, de aceea, cei mai mulţi producători nici nu comercializează astfel de anvelope mixte. Unul dintre dezavantaje este reprezentat de faptul că, în jurul valorii de 0 grade Celsius, acest tip de anvelope îşi pierd aderenţa, aspect care afectează puterea unei frâne bruşte sau virajele în curbe strânse, punând în pericol viaţa şoferului şi a celorlalţi pasageri.

Nu există o amendă pentru şoferii care nu folosesc anvelope de vară. Există în schimb amendă pentru nefolosirea cauciucurilor de iarnă atunci când există zăpadă, gheaţă sau polei pe carosabil, deoarece riscul de accidente este mult mai ridicat. Penalizarea se încadrează între 2500 şi 4000 de lei, uneori fiind prevăzută şi achitarea daunelor provocate elementelor care compun drumul.

Inconvenientul care apare atunci când rămâi cu cauciucurile de iarnă pe perioada sezonului cald se raportează la faptul că acestea se vor deteriora mult mai uşor şi vor trebui schimbate mai repede – se cheltuiesc mai mulţi bani, iar anvelopele respective nu mai pot fi păstrate şi refolosite iarnă următoare, conform rca-ieftin.ro.

Pentru o bună stabilitate şi un control eficient al maşinii, se recomandă instalarea unui anumit tip de anvelope pentru toate cele patru roţi, nu doar pentru cele din faţă sau spate, sau pentru cele pe care se află tracţiunea. Dacă se montează doar două cauciucuri de vară, cele de iarnă se vor deteriora mai repede şi va mai fi nevoie de o vizită la service.

Potrivit normativelor în vigoare, anvelopele de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S).

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s