Ziua Armatei Române sărbătorită pe acorduri de fanfară!

mausoleul-eroilor-de-la-mateias
Mausoleul de la Mateiaș, Argeș

Manifestări dedicate Zilei Armatei Române s-au desfășurat special în toate cele trei județe- Olt, Vâlcea și Argeș, ca dealtfel în toată țara, cu alocuțiuni despre vitejiile ostașilor români, cu muzică de fanfară și defilări militare. Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Această sărbătoare are legătură cu  de generalul Gheorghe Avramescu, mihai-1.jpgcomandantul Armatei a 4-a Române, care a decis să pornească ofensiva în 25 octombrie pentru a-i face astfel un cadou Regelui Mihai I de ziua sa de naștere.

 

Așa se face că, ziua de 25 octombrie este legată în mod direct de Regele Mihai I al României, care în 1944 era comandatul suprem al Armatei, fiind mareșal.

În 25 octombrie 1944, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi.

Vâlcea. Ceremonii militare și jerbe de flori la Rm Vâlcea

ziua arm vl

 

Pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Armatei Române, la Râmnicu Vâlcea autoritățile publice locale și județene, respectiv prefectul Marin Florian, subprefectul Aurora Gherghina, Constantin Rădulescu președintele CJ Vâlcea,  primarul Mircia Gutău și cei doi viceprimari, împreună cu reprezentanții structurilor MAI, ai deconcentratelor și ai partidelor politice,  s-au reunit la Monumentul Independenței din centrul orașului, unde  au fost desfășurate o serie de manifestări specifice acestei sărbători.

Așa că, după oficierea unei slujbe religioase, la care au participat un sobor de preoți ai Arhiepiscopiei Râmnicului, au urmat o serie de alocuțiuni care au evocat momentele istorice din 1944 ce au condus la eliberarea țării noastre de sub jugul fascist.

 Un discurs emoționant a fost prezentat de reprezentantul guvernului în teritoriu, Marin Florian,prefectul Marin Florian: ,,Se împlinesc astăzi, în anul Centenarului Marii Uniri, 59 de ani de la emiterea Decretului nr.381 din 01.10.1959, prin care ziua de 25 octombrie era declarată „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române” ca și 74 de ani de la eliberarea ultimelor palme de pământ românesc de sub ocupaţia străină.
Data de 25 octombrie, reprezintă un moment de referință istorică, plin de încărcătură emoţională şi spirituală, nu doar pentru cei care poartă cu onoare și mândrie uniforma militară, cât și pentru întregul popor român ,ca martor și participant la evenimentele în care Armata României a luptat pentru integritatea și neatârnarea patriei.
ziua armateiZiua Armatei României, este întipărită în conştiinţa noastră ca o zi specială, în care avem datoria și onoarea să-i cinstim și să aducem un pios omagiu peste timp celor care, în numele valorilor naţionale, prin eroism şi jertfă, au servit cu credinţă patria şi poporul roman ca și pe cei care în prezent,aflați la datorie sub flamura tricoloră apară suveranitatea și integritatea țării.
Un gând aparte se cuvine să adresez veteranilor de război,care sunt o mărturie vie a eroismului armatei și ale căror amintiri arată câtă suferinţă pot aduc războaiele şi ce valențe capătă valori precum pacea şi libertatea.
Revenind la prezent, trebuie menționat faptul că în cei 12 ani de asociere strategică cu forţele aliate ale NATO, Armata României şi-a consolidat poziţia de partener de nădejde, implicându-se activ în acţiuni de menţinere a păcii şi de apărare a statelor care fac parte din această alianţă. Un capitol aparte în istoria recentă a NATO, îl constituie exercițiul multinațional Saber Guardian 2017, desfășurat pe teritoriile României, Bulgariei și Ungariei, în cadrul căruia, o serie de exerciții au fost desfășurate și pe teritoriul județului Vâlcea.
La ceas aniversar ,pentru abnegația și profesionalismul de care dau dovadă înziau-arm.jpg realizarea misiunilor încredințate ,cu profund respect și gratitudine, le adresez cadrelor militare din Garnizoana Vâlcea, în numele Instituției Prefectului, dar și personal, cele mai alese urări de sănătate și mult succes în activitatea viitoare.
La mulți ani tuturor militarilor români!
Glorie Armatei Române!”

După depunerea coroanelor de flori la Monumentul Independenței, oficialitățile au asistat la o paradă militară a structurilor MAI din Vâlcea.

 ziua arm argesArgeș. Flacăra Centenarului aprinsă la Monumentul de la Mateiaș

Autoritățile județene din Argeș, au marcat Ziua Armatei Române, aprinzând Flacăra Centenarului la Monumentul de la Mateiaș, unul dintre cele mai frumoase monumente dedicate eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din țară.   Acest monumentul a fost ridicat în zona în care s-a înregistrat prima jertfă dată de Armata Română în Primul Război Mondial, pe culoarul Rucăr – Bran. Locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea se afla, la momentul morţii, în fruntea soldaţilor din Regimentul 30 Dorobanţi „Muscel”. Aici sunt nmormântați 483 de soldaţi şi ofiţeri români, iar cele 31 de plăci de marmură de pe pereţii criptei cuprind numele tuturor celor 3.100 de eroi români ce au căzut în luptele pentru apărarea plaiurilor argeşene, muscelene şi naţionale.

 Cei care au aprins Flacăra Centenarului la poalele monumentului au fost preşedintele ceremonie mausoleu mateias, argesConsiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, împreună cu prefectul Emilian Dragnea, primarul municipiului Câmpulung, Liviu Târoiu şi  primarul comunei Valea Mare Pravăţ. Un sobor de preoți ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a fost oficiat o slujbă de pomenire pentru cei care şi-au dat viaţa pentru patrie, în memoria cărora a fost aprinsă şi Flacăra Centenarului.
 La această ceremonie au participat, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor publice argeşene, parlamentari, primari argeşeni, consilieri judeţeni, precum şi tineri şi copii musceleni,. Reprezentanții instituțiilor prezente dar și cei ai partidelor politice au  depus coroane și jerbe de flori, pe  acordurile Fanfarei „Argeşul” a Centrului Cultural Judeţean Argeş, precizează sursa citată.
 Tot cu acest prilej, Dan Manu, preşedintele CJ Argeş a acordat  medalii centenare, în semn de apreciere pentru promovarea valorilor autentice locale şi naţionale, a mausoleul-eroilor-de-la-mateiasrespectului pentru istorie şi identitate naţională, realizatoarei tv Lucia Hossu Longin, prefectului Emilian Dragnea, reprezentanţilor Armatei Române în Argeş, directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Muşat precum şi primarilor municipiului Câmpulung şi comunei Valea Mare Pravăţ.
După această ceremonie, la Lereşti, a avut loc premiera filmului documentar „Dorobanţii de Argeş şi Muscel – în prima linie a frontului”, film realizat de Lucia Hossu Longin, în cadrul proiectului „Cine’Marele Război”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi derulat prin Centrul Cultural Judeţean Argeş.

La Olt Armata Română și-a sărbătorit ziua alături de cea a USA!

zia armatei defilareManifestările dedicate Zilei Armatei Române au debutat la Slatina la Monumentul Comemorativ Ecaterina Teodoroiu, de la intrarea în oraș dinspre Craiova, monument dezvelit în 1925, în prezența Reginei Maria și a mamei „eroinei de la Jiu“, care au venit special, pentru prima dată, în reședința județului Olt.

Aici, în prezența  autorităților locale și județene, printre care am aminti pe Silviu Neacșu, prefectul judeţului Olt, Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, dar și cei doi vicepreşedinţi ai C.J. Ioan Ciugulea și  Virgil Delureanu, primarul Slatinei, Emil Moţ, viceprimarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu, şefi de instituţii din subordinea MAI, șefi ai deconcentratelor din Olt precum și reprezentanții principalelor partide politice de la PSD, PNL, ALDE, etc., a fost oficiat un serviciu religios de un sobor de preoți ai Episcopiei Slatina.

 De asemenea  comandantul Centrului Militar Județean Olt, locotenent-colonel Marius Mariea a înmânat câte o distincție cu emblema de onoare pentru trei veterani de război din cel de-Al Doilea Război Mondial, distincție conferită de șefului Statului Major al Armatei .

distinctie inmanata colonel in rezervă Mihai, olt

Cei trei premiați au fost venerabilul col. ( r)  Dumitru Mihai, singurul veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial prezent întotdeauna la astfel de manifestări, col. (r)  Dumitru Balaban și col. ( r  ) Vasile Gavrilă, cărora le-a parvenit prin intermediul lui Nicolae Ionuș președintelui Asociației Veteranilor și Văduvelor de Război,.

 col r Mihai. Olt, ziua armateiCol. (r ) Dumitru Mihai ( foto), în vârstă de  a ținut să evoce câteva momente emoționante de pe frontul de luptă la care a participat: „În ziua de 25 octombrie 1944 mă aflam la porțile Careiului. La ora 6.00 a început atacul final, eliberând ultima brazdă de pământ sfânt al Transilvaniei, răpită mișelește prin dictatul de la Viena din 30 august 1940. În această zi festivă urez Armatei Române și celor aflați la datorie alături de forțele NATO succes în pregătirea militară și multă sănătate. Trăiască Armata Română!“

După alocuțiunile prezentate, au urmat depuneri de coroane din partea instituţiilor judeţene şi locale dar și a reprezentanților partidelor politice prezente. Evenimentul s-a încheiat cu o paradă militară la care au militari ai UM 02628 Caracal, puşcaşi marini ai Naval Support Facility Deveselu, jandarmi şi pompieri.

 Manifestările au continuat pe platoul din fața Prefecturii Olt, unde slătineni veniți în ziua arm pnl 2număr destul de mare,  au putut admira tehnica militară compatibilă NATO, folosită de militarii români în teatrele de operațiuni. Tinerii prezenți au fost interesați și de standul de prezentare al CMJ, unde au aflat cum pot fi admiși al diversele școli militare.

 Un moment inedit a fost ,, duelul” muzical interpretat  pe de o parte de membrii Fanfarei  „Gabriel Chaborschi” ai Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea și de cealaltă de  cei  fanfarei Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA din Europa.

ziua arm pnlTot pe platoul din fața prefecturii, cei prezenți au putut admira stand-ul cu mai multe obiecte realizate din elemente de muniție de militarii participanți la cele două războaie militare, aparținând colecționarului Cristian Dumitru. Acesta a venit special la Slatina, aducând cu el peste 200 de astfel de obiecte pe care le-a expus la Muzeul Județean Olt.  

Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Raicu, op. Tv Viorel Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s