Argeș. Autoritățile argeșene iau măsuri drastice!  

pesta-porcinaAutoritățile argeșene informează că pe teritoriul judeţului, la data de 02 noiembrie 2018, există o suspiciune de îmbolnăvire cu acest virus într-o gospodărie din localitatea Negraşi, sat Negraşi. Au fost prelevate probe de la patru porci decedaţi şi sunt aşteptate analizele de laborator pentru confirmarea sau infirmarea apariţiei virusului.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit la această dată pentru a stabili măsurile ce se impun în astfel de situaţii, după cum urmează:

Așadar, se vor izola animalele suspecte de boală;se vor păstra animalele moarte, carnea şi produsele obţinute prin tăiere, fără a le înstrăina sau valorifica; nu se va permite circulaţia animalelor sau a persoanelor în locul presupus a fi contaminat; se păstrează furajele care au venit în contact cu animalele suspecte de boală, fără a le administra altor animale.

De asemenea, se mai recomandă să fie păstrate, într-un loc izolat, toate ustensilele de grajd, aşternuturile, mijloacele de transport folosite sau orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu.

Toate animalele suspecte de boală din gospodăria respectivă vor fi eutanasiate şi pesta porcinaîngropate într-o locaţie bine stabilită. Se va realiza un inventar al tuturor exemplarelor de suine din satul respectiv.

Totodată, se va interzice circulaţia porcilor, a produselor provenite din tăiere, sau a altor materii şi produse care pot fi purtătoare de virus, la intrările şi ieşirile din zona de supraveghere, respectiv satul Negraşi.

În acest sens, Prefectura Argeş şi DSVSA Argeş solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea tuturor măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

A doua zi după înștiințarea suspiciunii unui focar de pestă orcină africană din satul Negrași, s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Argeș pentru a aproba planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

pesta porcina argesPrimele măsuri au fost puse deja aplicare. Astfel, a fost delimitată zona din jurul focarului, gospodăria fiind plasată sub supraveghere oficială. De asemenea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. La aceste acțiuni au participat echipe formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș și medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.

,,În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului Argeș. La această oră, este în curs o anchetă epidemiologică, care va stabili cauza infestării cu PPA în exploatația din comuna Negrași, sat Negrași.

Instituția Prefectului – Județul Argeș și DSVSA Argeș solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat  la medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.” Se arată în comunicatul de presă emis de Prefectura Agreș.

În cazul în care se confirmă apariţia virsului de pestă porcină africană  și în alte localități, vor fi anunţate măsuri suplimentare ce vor fi luate de instituţiile publice competente.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s