Argeș. „Sus pe Argeş la izvoare”, o ediție de succes

festival-centralÎn perioada 1-2 noiembrie, s-a desfășurat cea de a IX-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Muzică Populară „Sus pe Argeş la izvoare”, organizat de Consiliul Judeţean Argeş cu sprijinul  Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti.

Potrivit organizatorilor, concursul s-a adresat tinerilor cu vârste între 16 şi 35 de ani din Şcolile Populare de Arte şi Meserii din România, precum şi din instituţiile similare din Republica Moldova, evenimentul având ca scop descoperirea şi încurajarea talentelor muzicale.

Prima seară a festivalului  a fost rezervată concursului de interpretare vocală şisus pe arge la iz interpretare instrumentală. Fiecare concurent a interpretat o doină sau o baladă şi o piesă ritmată cu acompaniament.

La ediţia din acest an, în urma preselecţiei, au intrat în concurs 19 solişti vocali şi instrumentişti, dintre care trei din Republica Moldova.

Stelian Păun – Giurgiu, Remi Șapcă – Olt, Florin Costan – Suceava, Corina Barbu – Olt, Roxana Radu – Argeș, Ionel Răspop – Sibiu, Ion Darii – Republica Moldova, Maria Zârnă – Prahova, Tatiana Drăgan – Republica Moldova, Adelina Zamfir – Argeș, Mădălina Gherghina – Argeș, George Stancu – Argeș
izvoare4Mariana Melinte – Republica Moldova, Gabriel Crivăț – Argeș, Laura Sandu – Argeș, Daniela Sandu – Argeș, Petronela Bîrsilă – Târgu Jiu, Vlăduț Panait – Argeș, Ilinca Din – Argeș.

Acompaniamentul a fost asigurat de către Taraful Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti, dirijat de celebrul violonist Cătălin Iancu, doctor în muzică. La ţambal, Cătălin Iancu junior, cel mai tânăr component al corpului de experţi al Şcolii Populare de Arte, la vioară: Nicolae Oprea, Mihai Muscalu, Nelu Tudor. La contrabas – Ionel Feraru, la acordeon – Petrişor Mihalcea, Dragoş Dinescu şi Gigi Stoica, la clarinet – Viorel Predoiu, iar la nai- maestrul Vasile Răducu.

Din orchestră au mai făcut parte şi colegi invitaţi de la Şcoala Populară de Arte din Focşani şi de la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti.

Juriul a fost alcătuit din personalităţi de renume ale muzicii şi folclorului românescafis-Sus-pe-Arges-la-izvoare precum Gabriela Rusu-Păsărin, conf. univ. dr., realizator la Societatea Română de Radiodifuziune, Daniela Roxana Gibescu, doctor muzicolog şi director la Casa de Discuri „Electrecord”,  Elena Sima, interpret de muzică populară, profesor şi expert în cadrul Şcolii Populare de Arte Piteşti,  Felix Goldbach, lector dr. la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, prof. dr. Camelia Vodă, de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti.

În prima seară, respectiv joi, 1 noiembrie, au fost susținute mai multe  recitaluri ale cursanţilor şi profesorilor din cadrul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, printre care am aminti pe  Ilinca Din, Veronica Lozovenu și Mihaela Chirițescu în duet cu Marius Bălan. Fetele din ansamblul de dansuri al Școlii, coordonat de profesorii Gabriela și Cristian Tănase, au dansat alături de artiștii din recitaluri. Finalul spectacolului constituie elementul surpriză al festivalului: Ansamblul de dansuri ”Doruri de câmpie” al Căminului Cultural Hârsești împreună cu interpreta de muzică populară Elena Sima vin în fața publicului în alai de nuntă și vor pune laolaltă cântecele moldovenești și aprigele dansuri din sudul Argeșului.

festival sus pe argesVineri, 2 noiembrie, festivalul a început la orele 18.00, cu desemnarea câștigătorilor  în cadrul Galei Laureaților.

Anul acesta, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești aniversează  60 de ani de activitate, un motiv în plus motiv de a fi premiate cu Diplome de Excelență personalități care au contribuit de-a lungul anilor la succesul acestei instituții de referință în cultura argeșeană.

Spectacolul ce a urmat Galei Laureaților a fost, de asemenea, realizat exclusiv de cursanții și profesorii Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești. Alături de nume consacrate, precum Elena Sima, Vasile Răducu (nai), Mihaela Chirițescu, Mihaela Pițigoi, Mihai Cătălin Iancu junior (țambal), au urcat pe scenă, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, tinerii din Corul Seminarului Teologic Curtea de Argeș (dirijori: arhidiacon Mihai Dascălu, preot Ionuț Robert Sorescu și Valentin Retevoi).

Momentul de greutate al spectacolului de vineri ne vorbește despre familie, credință și speranță. În sunet de toacă, Elena Sima împreună cu taraful dirijat de Cătălin Iancu au interpretat într-o manieră absolut originală Ciocârlia – emblema sonoră a României la toate evenimentele internaționale.

Spectacolul a fost prezentat de directorul festivalului, Sorin-Dănuț Radu, consilier în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești împreună cu interpreta de muzică populară Georgiana Baciu, profesor de pian și canto la Școala Populară de Arte Pitești.

Georgiana Raicu

Publicitate