Olt. „Pescărușul“, o adaptare după AP Cehov la Slatina

pescărusul-Festivalul de teatru „Acasă la Eugen Ionescu“ a ajuns, iată, la a VIII-a ediție. Între 20 și 30 noiembrie 2018, Primăria municipiului Slatina în parteneriat cu Asociația Culturală Center Inter Art România, precum și Consiliul Județean Olt prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt au pregătit pentru slătineni cea mai bogată agendă de evenimente pentru acest eveniment, de până acum. Voi posta aici afișul-program al manifestărilor dedicate lui Eugen Ionescu, dramaturgul de talie mondială cu origini slătinene, urmând a detalia pe fiecare eveniment în parte.

Primul, în seria evenimentelor închinate marelui dramaturg Eugen Ionescu, este premiera spectacolului de teatru „Pescărușul“, o adaptare după A.P. Cehov în regia lui Nicolaie Tony Dincă, un spectacol realizat de Asdociația Culturală Olt Artis în urma unui proiect finanțat de Primăria municipiului Slatina în cadrul sesiunii de proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru anul 2018. Premiera va avea loc în seara zilei de 20 noiembrie 2018, la ora 18,30 la Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina.
În caietul de sală al spectacolului, Tony Dincă, regizorul acestei adaptări, spune: „În Afis ,, Pescărusul” cu Tony Dincăseara de 17.10.1896, la teatrul Alexandrisky din Sankt Petersburg – Veneția Nordului, după cum era supranumit orașul lui Petru cel Mare, avea loc prima reprezentație a piesei de teatru „Pescărușul” de Anton Pavlovici Cehov.
A fost un eșec devastator, care l-a dărâmat pur și simplu pe autor, așa încât nici nu a mai asistat la ultimele două acte ale piesei. Se spune că Vera Komissarzerskaya, actrița care a interpretat rolul principal, ar fi rămas fără glas la propriu, prăbușindu-se sub avalanșa de huiduieli a unui public încă nepregătit la vremea aceea, să guste o astfel de piesă de teatru.
După doi ani și două luni, în seara de 17.12.1898, pe scena Teatrului de Arte din Moscova–un teatru experimental pentru perioada aceea–, Konstantin Sergheevici Stanislavsky punea în scenă într-o manieră uluitoare, aceeași piesă de teatru, care de atunci și până în vremurile noastre a rămas o capodoperă.
corina dasoveanu- despre pescărusul„Pescărușul” s-a bucurat de această dată de un succes răsunător. Era ceva nou, era altceva. Era vârful de lance al unei mișcări teatrale, care va schimba în bine fața teatrului ca act cultural, pentru totdeauna.
Emoția produsă atunci a avut un asemenea impact, încât și azi teatrul respectiv are ca emblemă un pescăruș.
E multă poezie în piesa asta de teatru, multă liniște de fațadă și mult zbucium de interior. Drama nu este evidentă cum s-ar crede. Ea se ascunde în spatele cuvintelor și răbufnește din când în când din trăirile personajelor piesei.
Dragostea, ura, gelozia, invidia, frustrarea și alte stări umane nu sunt deloc fățișe și nici fruste.

Nu, sunt cuminți, sfioase aș zice. Ele se ițesc către public doar ca niște episoade de răutate, ca o tuse trecătoare și seacă. Numai cât să dea dovada tragismului trăirilor respective în sarabanda întâmplărilor spectacolului uman, zugrăvit meșteșugit cu penelul cuvintelor.
Ei bine, în seara de 20.11.2018, cumva transcendental, între lunile agoniei și extazului din viața acestei piese de teatru, noi, Asociația Culturală Olt-Artis din Slatina, vom da viață din nou personajelor ei pentru dumneavoastră.
Sperăm să ne apropiem de succesul piesei și de sufletele dumneavoastră în egală măsură.“
Intrarea la spectacol se face pe bază de invitații care se pot obține de la casieria Centrului Cultural Eugen Ionescu începând cu preziua spectacolului, adică 19 noiembrie 2018, ora 14,00.

Valeru Ciurea

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s