Prognoza meteo  săptămâna 12-18 noiembrie

vremea.jpgAdministrația Națională de Meteorologie anunță că în această săptămână vremea se va schimba treptat, încă de luni, cerul va fi acoperit de nori, iar vântul se va accentua. Va fi cod galben de ninsori în mai multe zone ale țării, începând de duminică, de la ora 22, și până luni seară,

Una dintre atenționările de cod galben de ninsori va fi valabilă începând de duminică, de la ora 22.00, până luni, la ora 10.00, în Oltenia, vestul, centrul și nordul Munteniei.

Aici, în intervalul vizat, vor fi precipitații în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă, iar în dimineața zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviță și ploaie. Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40…50 km/h.

Potrivit vremea.ro, avansul unei mase de aer rece venită dinspre nordul Europei a rpătruns deja pe teritoriul României, iar în deplasarea să către sud va intră în Marea Mediterană, unde va ajută la formarea unui ciclon cu o traiectorie transbalcanica; depresiunea în cauză se va deplasa dinspre bazinul central al Mării Mediterane înspre nord-est, urmând să afecteze și majoritatea teritoriului tării noastre prin precipitații importante cantitativ. Datorită faptului că în altitudine aerul va fi unul rece, precipitațiile vor cădea sub formă de lapoviță și ninsoare în majoritatea zonelor (cu excepția sud-estului, unde vor fi doar ploi), iar pe arii extinse din Oltenia, nordul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Moldova se va depune un strat consistent de zăpadă.

DSC_0112Aceste fenomene hibernale se vor manifestă cu precădere luni, urmând că mai apoi un avans de aer mai cald dinspre nordul Africii să contribuie la transformarea ninsorilor în ploi în aproape toate zonele tării. Totuși, este de menționat faptul că deși de scurtă durată, acestea vor fi primele fenomene de iarnă din sezonul rece 2018-2019. Totodată, în sudul tării vor fi primele ninsori semnificative înregistrate în luna noiembrie din ultimii nu mai puțin de 20 de ani.

Tot începând de duminică, de la ora 22.00, și până luni, la ora 22.00, va fi cod galben de ninsori în Carpații Meridionali și Orientali, Munții Banatului, Moldova, estul și sudul Transilvaniei

Aici, în cursul nopții de duminică spre luni (18/19 noiembrie) și pe parcursul zilei de luni (19 noiembrie) temporar va ninge în general moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45…55 km/h, în special în sudul Moldovei.DSC_0114

De asemenea, luni, în intervalul orar 03.00 – 18.00, în Dobrogea, estul și nord-estul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55…75 km/h. Vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, iar cantitățile de apă vor depăși local 30 l/mp.

Potrivit ANM, local și temporar, ninsori cu depunere de strat de zăpadă vor fi și în Transilvania.

( Sursa: Antena1.ro)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s