Vâlcea. Doamnele din OFL inițiatoarele dezbaterii ,,Susținem antreprenoriatul”

DSC_0036     OFL Vâlcea, a organizat, vineri, 16 noiembrie 2018, la Grand Hotel Sofianu din Rm Vâlcea o dezbatere cu tema “Susținem antreprenoriatul” având ca scop conștientizarea  demersurilor făcute de antreprenori, români sau străini, pentru obținerea de fonduri europene în vederea deschiderii unei afaceri sau dezvoltării propriei afaceri.

  Managerul proiectului a fost Cecilia Văduva, consilier județean PNL, și-a dorit ca acest eveniment să vină în sprijinul celor care își doresc să solicite fonduri europene pentru a deschide sau dezvolta o afacere și au nevoie de consultanță Cecilia Văduvasuplimentară pentru ca demersul lor să aibă succes.

 Pentru a concretiza rezultatele acestui proiect, Cecilia Văduva a invitat ceasta a invitat pe Petru Luhan, fost europarlamentar PNL,  Președinte al Comisiei pentru fonduri europene și dezvoltare regională din cadrul acestui partid, deputatul Cristian Buican, Președintele PNL Vâlcea, Daniela Nicolescu, Secretar General al OFL România și senatorul Romulus Bulacu, Președintele Comisiei pentru Economie, Mediu de Afaceri, Energie și Turism din cadrul PNL.

DSC_0057Această inițiativă se va desfășura în toate județele țării cu ajutorul organizațiilor liberale. Inițiatorii își propun  prin aceste întâlniri cu mediul de afaceri din țară să ajute și să încurajeze cât mai mulți români să își deschidă sau să își dezvolte propria afacere cu finanțare din fonduri europene. De asemenea, participanții au posibilitatea ca, ulterior, să urmeze cursurile gratuite din cadrul aceluiași proiect național menit să susțină inițiativa privată. Cursurile gratuite au ca tematică consultanța în ceea ce privește competențele antreprenoriale și proiectarea unui plan de afaceri.

Dacă cei doi parlamentari au vorbit despre birocrația prin care trebuie să treacă un  antreprenor pentru a accesa fonduri europene,  Petru Luhan a prezentat programele de finanțare din fonduri europene care pot fi accesate, precizând totodată că oricine va vrea să facă acest lucru, el și firma la care lucrează le va sta la dispoziție.

 ,,Sunt antreprenor, am o experiență destul de bogată în anteprenoriat și pot să

DSC_0073

 vă împărtășesc câte ceva din cunoștințele mele, pentru că vorbesc despre un bussines de succes. Vă vorbesc și din prisma funcției de președinte al Comisiei pentru Economie, Mediu de Afaceri, Energie și Turism din cadrul Partidului Național Liberal.(…) Mergând în 

mai multe județe mi-am dat seama că în acest moment trăim niște vremuri foarte agresive cu mediul privat și cu atât mai mult trebuie să trecem de aceste bariere, puse de guvernanți, ca de exemplu birocrația excesivă sau creditările deficiente. Discutăm de inflație care ne creează probleme observând creșteri de prețuri la utilități și la multe alte produse alimentare, etc. Discutăm, din acest motiv de lipsă de forță de muncă, sau despre lipsa de predictibilitate pe care mulți dintre antreprenori o reclamă.”  Și-a exprimat punctul de vedere, senatorul Romulus Bulacu.

DSC_0046La rândul său, Petru Luhan, a ținut să precizeze încă de la începutul discursului său că România va primi de la Uniunea Europeană (UE) pentru exerciţiul financiar 2021-2027 un buget cu 2,3 miliarde de euro mai mare decât cel actual.
,,Am avut onoarea să fiu chemat la Parlamentul European chiar acum două săptămâni, când a fost dezbaterea pe bugetul pentru perioada de programare 2021-2027, şi vă spun că am reuşit să sporim bugetul de 43 de miliarde de euro cu încă 2,3 miliarde de euro. Deci, practic, bugetul pe următorul exerciţiu bugetar va fi cu 2,3 miliarde de euro mai mare. Aceasta este versiunea trecută deja de grupurile politice şi trecută deja şi votată în comisiile de specialitate”, a spus Luhan, exprimându-și îngrijorarea că România are cel mai mic grad de absorbție deși fondurile UE ce-i revin sunt destul de consistente. ,, Spre exemplu, pe Programul Petru LuhanOperaţional Infrastructură Mare – iar România încă are nevoie de investiţii în infrastructură, fie că vorbim de autostrăzi, fie că vorbim de drumuri naţionale, drumuri judeţene, drumuri comunale – avem doar 9,4% grad de absorbţie şi astăzi, când vorbim, noiembrie 2018, suntem demult trecuţi de jumătatea perioadei de programare 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020. Avem Programul Operaţional Regional, care are un grad de absorbţie de 6,2%, iar aici finanţăm şi sectorul public şi mediul privat. Pe Programul Operaţional Competitivitate, prin care se finanţează industria IT, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, avem 0,36%, sau pe formare profesională, unde, iarăşi, România se confruntă cu o mare problemă, pentru că nu avem muncitori calificaţi, UE a pus la dispoziţie 5,4 miliarde de euro pentru ca noi să luăm forţa de muncă existentă, mai tânără şi mai puţin tânără, şi să o adaptăm necesităţilor pieţei din România, dar gradul de absorbţie este de 0,0%’, a adăugat fostul europarlamentar liberal.

Petru Luhan a mai precizat că există programe de finanțare pentru microinteprinderi care pot lua până la 44.000 de euro, fără cofinanțare.

Printre activitățile eligibile, în mediul urban se pot enumera:

– Reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate și neutilizate din interiorul orașelor și transformarea lor în zone de agrement și petrecerea timpului liber;

– Demolarea clădirilor situate pe terenurile supuse intervențiilor aflate într-o stare avansată de degradare și realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști și trotuare;

– Amenajare spații verzi

– Crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate( terenuri de sport și  locuri de joacă pentru copii);

– Achiziționarea și montarea elementelor constructive de tipul alei, foișoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spații pentru întreținere/vestiare, scene, et.

– Dotare cu mobilier urban.

UE pune la dispoziție pentru un astfel de proiect nu mai puțin de 5000.000 de euro, iar contribuția din partea beneficiarului este de doar 2%.

Un alt proiect cu o valoare considerabilă se poate realiza și pentru Centre de zi pentru persoane vârstnice, atât în mediul urban cât și în cel rural. În acest sens se pot obține până la 950.000 de euro, cu o cofinanțare de 2% din partea beneficiarului.

Acesta prevede Reabilitarea, modernizarea, extinderea sau dotarea infrastructurii centrelor sociale fără componentă rezidențială existente.

Tot în cadrul acestui proiect se mai pot accesa fonduri pentru Reabilitarea, modernizarea, extinderea sau dotarea infrastructurii pentru înființarea de noi centre sociale fără componentă rezidențială, precum și amenajarea unor ateliere de lucru în cadrul centrelor sociale fără componentă rezidențială.

De asemenea, se mai pot face dotări adaptate nevoilor beneficiarilor de servicii oferite de infrastructura socială fără componentă rezidențială, inclusiv echipamente pentru persoane cu dizabilități.

Petru Luhan spune că proiectele pentru care se pot accesa fonduri europene sunt multe și variate, însă cine dorește să aibă mai multe informații despre întocmirea acestora îl pot contacta la telefon 0731.454.545 sau e-mail: luhan@emasconsulting.com

Georgiana Raicu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s