Reportaj. Templul regelui Solomon, o altă minune din Țara Sfântă

solomon 2Când citeam în cărțile de istorie despre înțeleptul rege antic, Solomon, nu îmi închipuiam că voi ajunge să admir la fața locului ruinele palatului în care a trăit. În cetatea antică Gezer din Israel, o echipă de arheologi condusă de profesorul american Steve Ortiz, de la Tandy Museum of Southwestern Baptist Theological Seminary of Fort Worth, Texas, a făcut această mare descoperire .

Prietenul și ghidul nostru, Haim Staiberg, ne-a dezvăluit o parte din istoria acestui loc. Construcția regală care apare în Vechiul Testament și care a rămas nelocalizată până acum este veche de 3.000 de ani, iar specialiștii  au stabilit că unul dintre argumente constă în vasele de ceramică ale filistinilor descoperite în situl arheologic. Potrivit Reporaj 2Bibliei, filistenii au trăit în Gezer până când cetatea a fost cucerită de tată lui Solomon, regele David.

Excavațiile au fost conduse de profesorul american Steve Ortiz, de la Tandy Museum of Southwestern Baptist Theological Seminary of Fort Worth, Texas

Templul lui Solomon, cunoscut si ca Templul din Ierusalim, a fost, potrivit relatărilor din Vechiul Testament, primul templu al evreilor,  a cărui construcție a durat din anul al patrulea si pana in an unsprezecelea an de domnie al regelui Solomon.

Prin aducerea chivotului Legii in Ierusalim, Împăratul David a făcut din acest oraș centrul religios al lui Israel, propunându-și să zidească aici,  casa Domnului, întrucât chivotul se afla într-un cort modest, dar Dumnezeu a rezervat aceasta realizare a constituirii templului, fiului si urmașului său la domnie Solomon.

Reportaj 3Haim precizează că vestigiile palatului se află mai precis pe muntele Sion, cu colina Moria, ce se înalță spre nord de o altă colina – Ofel, unde se desfășura orașul vechi. Deoarece varful colinei Moria nu este destul de spațios pentru templu si curtea interioara, Solomon a înconjurat cu ziduri înalte și groase poalele colinei, iar golul dintre ziduri si colina l-a umplut cu pământ și astfel a amenajat o platforma mai extinsa.

În timpul vizitei noastre am constatat că aceasta platformă este ocupată de către moscheea lui Omar și sub cupola acestei moschei se afla o stâncă în interiorul căreia este săpată o grotă. Potrivit tradiției locale, pe aceasta stâncă se înalță altarul holocauslelor din curtea interioara a preoților.

Templul era înconjurat de doua curți. Cea dintâi, care înconjura templul era numită curtea interioară, a preoților sau cea înaltă. A doua curte, numită exterioară sau cea mare, era destinata poporului credincios și se afla la un nivel inferior față de prima curte. Ar rezulta de aici ca privit de la distanță templul apărea așezat în terasă.Reportaj 6

Tempul lui Solomon cucerit și distrus de Nabucodonosor

Haim ne mai spună că atât în prima cât și în a doua curte existau apartamente pentru preoții care erau rânduiți la slujba cu săptămâna. Templul construit de Solomon a dăinuit mai mult de patru secole, fără să fi suferit modificări esențiale. Templul a suferit si din cauza unor cuceritori ai teritoriului Țării Sfinte care au jefuit tezaurul, solomonprecum a fost cazul regelui Sesonc al Egiptului.

Dar si un rege al lui Israel — Ioas nu s-a sfiit să deposedeze templul de tot tezaurul său, după o victorie ce o repurtase asupra lui Amasis.

În anul 586 i.Hr. templul a fost jefuit și distrus până la temelie de către Nabucodonosor. Totul a fost transportat in Babilon vasele sfinte și toate podoabele din aur, argint și arama.

Potrivit consemnărilor istorice Templul a fost reconstruit intre anii 516 i.Hr – 70 d.Hr DSC_0906cunoscut mai ales sub numele de „Al doilea templu”.  Din păcate, și acesta  fost distrus de către romani în anul 70 d.Hr., în timpul revoltei evreilor din anii 66 – 70 e.n. contra stăpânirii romane.

Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj Tv, Viorel Raicu

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s