Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

sfantul_apostol_andrei_5 Pe data de 30 noiembrie, creștinii sărbătoresc  pe Sf Andrei, Ocrotitorul României, drept pentru care vineri, 23 noiembrie 2018, a fost adusă în țara noastră  mâna Sfântului de  către o delegație a Bisericii Ortodoxe Elene  cu prilejul sfințirii Catedralei Naționale.

Sfântul Apostol Andrei s-a nascut în Betsaida Galileia, localitate situata pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Israelului. Acesta era fratele lui Simon Petru, au fost pescari,  ca dealtfel și tatăl lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu se știe cu certitudine dacă numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetătorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioada sec. II-III d.Hr.

După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scyția și Asia Mica.

Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaște cu exactitatesfantul-andrei anul morții sale, presupunându-se că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domițian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în forma de ,,X”, semn pe care îl observăm montat la trecerea peste calea ferată.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat ,,Ocrotitorul României”.

Moastele Sf. Andrei au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357. La puțin timp după Cruciada a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotărât ca moaștele Sfântului Andrei să fie duse în Italia și așezate în catedrala din Amalfi.

În anul 1462, pe timpul papei Pius II, capul Sfântului Apostol Andrei a fost așezat într-o biserică din Roma. Pe 30 noiembrie 1976, papa Paul al VI-lea a dăruit capul Sfântului Andrei bisericii din Patras.

mana sf andrei adusa la bucurestiPărticele din moaștele Sf Andrei se găsesc în mai multe lăcașuri de cult precum biserica Schitului rusesc ,,Sf. Andrei” de lângă Mânăstirea Vatoped, la Catedrala rusă din Celiabinsk (din 1884), la biserica din Gabrovo (Bulgaria), Biserica ,,Sf. Andrei” din Mesa Geitonia (Limassol – Cipru), la Tbilisi (Georgia), în Catedrala ortodoxă din Astana (Kazahstan); la Trier (Germania), la Mânăstirea Santa Chiara din Napoli, în biserica din Casino di Cicco Sant’Apollinare (între Roma și Napoli), la biserica ,,Sf. Andrei” din Varșovia și cea din Szaflary (lângă Cracovia), la biserica din Saint Lupicin (în Munții Jura, Franța), în Biserica San Pedro de la Rua (Estella, Țara Bascilor), la Mehrba (Malta), în Catedrala catolica din Hong Kong, în biserica românească din Viena.

În România, moaștele Sf Apostol Andrei, le putem găsi în Peștera Sfântului Andrei din

pestera sf andrei
Peștera Sf Andrei

Constanța, în Biserica  ,,Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neamt, la Catedrala arhiepiscopală din Galati, în Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea și în mânăstirile Neamț, Secu și Hurezi.

la multi ani andreiProf. Mihai Nuță

 Redacția VGtv Regional urează tuturor prietenilor și colaboratorilor noștri care poarta numele de Andrei și Adreea, mulți ani frumoși binecuvântați!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s