Mesaj către Romania romanilor și nu pentru „România lor”!

defilari vlChestia asta cu „paradele militare”, făcute așa…oriunde, oricând și fără însemnătate deosebită, o văd ca pe o lipsă masivă de inspirație a liderilor acestei națiuni, un miticism desprins din operele lui Caragiale.
Un fenomen propagat masiv în vremurile tulburi ale societății, când liderii simțeau nevoia „să-și umfle mușchii” în fața „concurentei”, în momente când aceste parade erau folosite pentru a intimida adversarii.
Da, bineînțeles, 1 Decembrie poate ca are nevoie de astfel de parade, dar sincer, oare are nevoie Romania să-și umfle mușchiuleții în fata cuiva!?
Centenarul n-ar fi trebuit sa fie despre „arme”, ci despre romani. Despre ce au reușit ca nație, iar în acest caz armata nu reprezinta decât o mică rotita intr-un sistem complex.
Poate că paradele ar trebui făcute cu politicieni, cu președinți și șefi de guverne, cu oameni din administrație, cu ambasadori, cu reprezentanți din educație și cercetare, cu ingineri, cu oameni de cultură, cu romani-simbol, cu oameni care sunt adevărate locomotive ale imaginii României dincolo de granițe, în fine, cu români care să defileze în fața românilor pentru a sublinia importanța a tot ce au făcut pentru țară și pentru nația românească.
Se întâmplă așa ceva!? Răspunsul este, nu! Nu se întâmplă așa ceva pentru că Româniaparadă slatina nu poate afișa mai nimic!
Este, oare, vina țării!? Nu, nu este vina țării! Ce vină ar putea avea, săraca țară! Ce vină are țara ca-n dar de ziua ei a primit în loc de spitale, o catedrală! Ce vină are țara că oamenii ei sunt săraci si ca tot ce le rămâne de vânzare, este un amărât de vot? … Ce vină, ce vina are țara?
În schimb, avem impostori care la mare zi de sărbătoare a țării, impostori care se ascund, împodobindu-se mișelește, sub însemnele naționale, folosindu-se de realizările răzlețe, ale celor care, în astfel de momente, le este interzis dreptul de se face cunoscuți în fața maselor cărora prin munca lor poate că le-a adus renume și, de ce nu, poate, o viață mai bună.
Nicu RadaDincolo de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, românii trăiesc cea mai nenorocită perioadă de stigmatizare a propriei societăți, timpuri mizerabile de cenzură și auto-cenzură, impuse de însăși cei care la mare zi de sărbătoare națională, confiscă fără drept simbolurile naționale, timp de câteva ore, dar întinând pentru eternitate, „dezbrăcând”, lipsind și golind, nu doar pe români, ci și țara, de conținut și de importanță!
Ce vină are țara?
La Mulți Ani, dragă țară! Cheamă-ți românii la vot, iar ei vor veni!

 Nicu Rada, Spania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s