Vâlcea. Slătineanul Dumitru Sârghie cu lansare de carte la Rm Vâlcea

sarghie-la-rm-val.jpgCu prilejul sărbătoririi Centenarului Unirii de la 1918, jurnalistul și poetul  slăinean, Dumitru Sârghie, a lansat o carte la Rm Vâlcea, denumită ,, 10 poeți vâlceni- 100 de poeme”, un volumm dedicat celor mai reprezentativi poeți ai Vâlcii, la sugestia lui Tudor Pendiuc, consilierul primarului Mircia Gutău dar și  a Simonei Iliescu.

Despre autor, marele critic literar Eugen Negrici scrie în prefața cărții:  „Sunt de-a dreptul surprins, plăcut surprins – și nu o spun pentru că se cuvine să o spun într-un moment aniversar – de felul cum a fost concepută și editată această carte de către Editura ARENA ARTELOR din Slatina, aflată sub bagheta scriitorului Dumitru Sârghie. Fie și numai prin cei zece poeți și prin cele o sută de poeme antologate, ea se dovedește capabilă să releve creativitatea acestui tărâm binecuvântat, forța, dar și delicatețea spiritualității vâlcene. Ea ar fi trebuit să trezească o mai mare atenție din partea criticilor și istoricilor literari. Mărturisesc că mi-am reprimat spiritul critic spre a gusta din plin poeticitatea acestor texte care mă aruncă în melancolie, căci volumul acesta de versuri articulate, concepute inteligent șisarghe autografe expresiv, îmi recheamă în minte vremurile în care mediul online nu-și dovedise puterea de egalizare și poezia era poezie, oferindu-ți șansa de a te bucura de splendoarea actului creator în sine.

La acest eveniment au participat doar o parte dintre poeții vâlceni pe care Dumitru Sârghie, slătinean naturalizat, i-a menționat ca fiind cei mai reprezentativi, pentru că o altă parte au trecut în lumea celor drepți.

Celor zece poeți, Valeriu Anania, Virgil Ierunca, George Țărnea, Dragoș Vrânceanu, Damian Ureche, Traian Dobrinescu, George Anca, Ioan St. Lazăr, Valentin Dolfi și Felix

DSC_1195.JPG

Sima, le-a dedicat, prin talentul scriitoricesc o parte din sufletul său mare, analizând obiectiv, dar și cu umor, versurile acestora.

,,Județul Vâlcea este, incontestabil, un tărâm fascinant al României profunde, un 

tărâm care a dat națiunii și lumii întregi oameni de înaltă conștiință morală, filosofi, sociologi, doctori, profesori, scriitori, dascăli minunați, diplomați, cântăreți de operă, politicieni

Sarghie lansare de carte

însemnați, dar și poeți de geniu. Rațiunea aceasta de a pune în lumină trecutul, prin legătura sa cu prezentul poetic al acestor locuri de legendă, ne-a determinat, pe noi, cei de la Editura Arena Artelor, dar și pe reprezentanții culturii Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, cu toții fermecați de istoria acestui județ, să punem la cale o antologie poetică dedicată Centenarului Marii Uniri. Am îmbinat astfel trecutul cu prezentul, fiindcă prezentul este trecutul viitorului și viitorul trecutului, cum ar spune Măria-sa poetul Damian Ureche.” A spus autorul în deschiderea evenimentului.

Apărută la Editura ,, Arena Artelor” patronată de Dumitru Sârghie, cartea dedicată celor zece poeți vâlceni, se poate înscrie printre cele mai reprezentative lucrări despre cultura județuluiVâlcea.

sarghie lansare,,Închinăm acest volum Centenarului Marii Uniri, având sentimentul că poezia e un instrument de măsurat timpul, un instrument cu care mulți dintre românii înzestrați cu talent au reușit, deseori, să iasă din temnițele spirituale impuse de vremurile noastre politice, din ce în ce mai huliganice. Editura Arena Artelor mulțumește Tipografiei Hoffman pentru spiritul colegial de care a dat și dă dovadă, mulțumește tuturor celor care dețin drepturile de autor ale poeților plecați la stele, pe care i-am cuprins în acest volum, și se apleacă, respectuos, în fața elocinței poeților vâlceni contemporani, care fac cinste județului Vâlcea, un județ care debordează de istorie și cultură. DUMITRU SÂRGHIE – Editura „Arena Artelor”

În finalul evenimentului, actorul Cristian Alexandrescu a recitat câteva poezii din iluștri poeți vâlceni.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s