Datini și obiceiuri de Bobotează

boboteazSărbătorită pe 6 ianuarie cu o zi înainte de Sfântul Ioan, Boboteaza sau Botezul Domnului, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Botezul Mântuitorului în Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul, poarta și denumirea de „Epifania” sau „Teofania”, termeni care provin din limba greaca și înseamna „arătare”, „descoperire”. Atunci când Ioan a acceptat să-L boteze pe Mântuitorul, Hristos S-a descoperit lumii ca Fiu al lui Dumnezeu: cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt S-a coborât în chip de porumbel peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Sfântul Ioan Gura de Aur spune în acest sens, ca Hristos ”

eugen durac jrn-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

În această zi are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de Iordan iar pregătirea acestui moment se face, şi astăzi, cu multă evlavie, în fiecare comunitate de creștini. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg unde să fie cel puţin o fântână ), în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apă, care se punea în vase mari de lemn şi, tot acum, se taie, la rău, o cruce mare de gheaţă. În jurul

pr. eugen durac
Pr. Eugen Durac, Slatioara Olt

acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participa toată suflarea comunităţii.

După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă. Pe drumul de întoarcere ei strigă „Chiraleisa’- pentru belşugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului şi pentru creşterea cât mai mare a cânepii – şi toarnă câte puţină agheasmă în toate fântânile întâlnite în cale. Odată ajunşi acasă, oamenii sfinţesc cu agheasmă sură, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casă şi interiorul casei.

În unele zone, se obișnuiește ca cupă ce preotul sfinţeşte apa unui râu, să arunce în ea o cruce, iar cei mai curajoși bărbați sar în apa înghețată și o aduc înapoi. Cel care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul. În unele zone din ţară există obiceiul numit Iordanela când oamenii merg la fântâni şi îşi toarnă apă pe cap, ca să fie sănătoşi tot anul.

Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul dacă îşi leagă pe bobotează duracinelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc. Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile. Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele.

Preoții recomandă ca Agheasma mare să se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.

concursÎn satele din Oltenia, botezatul animalelor a ajuns să fie sărbătoare locală în toată regula. De exemplu, în comuna Slătioara, din Olt, pe 6 ianuarie de Bobotează, se desfășoară cea de-a XXV-a ediție  Concursului ,, Botezul Cailor” unde cabalinele din comună  și din localitățile învecinate, vor fi botezate de către preoții celor două biserici, după care, alături de stăpânii lor vor participa la o paradă de frumusețe și la întrecerea ce constă în tragerea greutăților.

Georgiana Raicu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s