Proteste și acuzații de malpraxis la SJU Vâlcea

greva sjuAproape 100 de persoane au protestat ieri în fața Spitalului Județean de Urgență din Rm. Vâlcea, după ce părinții unui copil de un an și jumătate au acuzat medicii că au pus un diagnostic greşit fiului lor, tratându-l pentru laringită, însă acum cel mic a ajuns în stare gravă la terapie intensivă la Spitalul ,,Marie Curie” din Capitală.

Copilul a fost internat pe 3 ianuarie, la Pediatrie, cu febră. El a fost diagnosticat iniţial cu laringită, iar a doua zi, pe  4 ianuarie, medicii din Vâlcea au decis să îl transfere la Spitalul ,,Marie Curie” din Bucureşti, pentru că starea lui s-a înrăutăţit. Pe drum, la Piteşti, micuţul a intrat în stop cardio-respirator, ajungând la Bucureşti în stare critică, medicii fiind rezervați în șansele de supraviețuire.

Se pare că acest caz a pus capac nemulțumirilor vâlcenilor față de personalul medical de la SJU Vâlcea, motiv pentru care s-au adunat în număr foarte mare în fața unității medicale cerând demisia vinovaților dar și a conducerii spitalului.

„Am venit aici din cauza incompetenţei medicilor de la Râmnicu Vâlcea, din cauzagreva spital indolenţei lor faţă de un pacient, nu neapărat faţă de un copil. E un protest paşnic, iar rezolvarea e simplă: să plece, să îşi dea demisiile şi să răspundă conform legii pentru faptele pe care le-au făcut. Acest caz nu este singurul de acest fel de la acest spital. Sunt cu siguranţă şi alţii care au păţit acelaşi lucru şi pe care nu i-a băgat nimeni în seamă. (…) A ajuns spitalul din Vâlcea să fie dat exemplu negativ în toată ţara. Studenţilor la Facultatea de Medicină li se spune că dacă nu învaţă, ajung la Vâlcea. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar cineva trebuie să răspundă pentru aceste cazuri”, a spus unul dintre protestatari, potrivit Agerpres.

Printre protestatari s-au aflat și părinții unui copil care ne-a scris despre experiența pe care a trăit-o, în decembrie anul trecut când cel mic a fost internat: ,, Nu este despre numărul persoanelor. Este vorba despre solidaritate. Astăzi a început o mișcare care pune bazele unui lucru simplu. Nu mai sunt tolerați oameni superficiali și indolenți în instituții care sunt plătite din banii publici pentru a proteja cetățenii. Am un băiețel de 1 an și 4 luni, și în decembrie, anul trecut a fost internat cu laringită în Spitalul Județean Vâlcea alături de mama lui. Vreau să vă spun că am întâlnit medici, asistente, infirmiere care s-au purtat impecabil, exact cum ar fi trebuit, dar a contra-balansat situația unor colegi, persoane indolente și intolerante, care desigur a stricat munca celorlalți înainte menționați. Este un lucru foarte bun faptul ca acești oameni sunt plătiți extrem de bine pentru cât își permite România, dar trebuie eliminate persoanele care nu reușesc să se ridice la înălțimea jobului său și aduși oameni competenți în locul acestora pentru a furniza serviciile pe care cetățenii României le merită.

Una peste alta este o tragedie ce s-a întâmplat aici, iar faptul că conducerea spitalului nu a ieșit sa dea o declarație pertinentă a ceea ce s-a întâmplat, lasă locul multor supoziții și ridică multe semne de întrebare!

Îmi doresc ca băiețelul să reușească să treacă peste această tragedie și părinților le transmit multă putere. ”a ținut să precizeze unul dintre protestatari.

Miercuri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, preciza că Direcţia de Sănătate Publică a declanşat deja o anchetă internă la Spitalul Judeţean în acest caz.

Georgiana Raicu