Manifestări culturale dedicate lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale

eminescuMâine 15 ianuarie, în toată țara vor avea loc manifestări cultural- artistice dedicate împlinirii a 169 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu. Acesta s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în târgul Botoşanilor, într-o căsuţă din apropierea Bisericii Uspenia. Este al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti. Îşi petrece copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părinteasca şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura .

Începând cu 2011,  de ziua poetului Mihai Eminescu, a fost sărbătorită și Ziua Națională a Culturii Românești.

Olt. Festivități culturale cu muzică, poezie și paradă de epocă la Slatina50559718_2160157664200811_2080497349481725952_n

Ziua Culturii Naționale este un nou prilej de a-l omagia pe Mihai Eminescu. Primăria Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România și Centrul Cultural Eugen Ionescu, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, cu
Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, cu Colegiul Național Vocațional Nicolae Titulescu, cu Colegiul Național Radu Greceanu, cu Asociația Culturală Iordache Art și Corul Voces Primavaera vă invită să luați parte la două evenimente culturale marți, 15 ianuarie 2019.
Primul va avea loc între orele 13,00 și 16,00 în Foaierul Centrului Cultural Eugen Ionescu: o expoziţie de grafică: Eminescu – poet nepereche; Cabinetul Eminescu (actori – Eminescu şi Veronica Micle) într-un decor inspirat dintr-o poezie eminesciană; recital de poezie – copii de la DGASPC Olt; atmosferă de epocă (figuranţi îmbrăcaţi în costume de epocă – bărbaţi şi femei: costume de la platoul de filmări Buftea, Bucureşti – Daniela Diaconescu); muzică ambientală pe versuri eminesciene.
Cel de-al doilea eveniment se va desfășura în sala de spectacole a Centrului Cultural Eugen Ionescu între orele 18,00 – 20,00 și va cuprinde: Ziua Culturii Naţionale – film documentar; Eminescu – poet nepereche – recital de poezie eminesciană; Paradă – promenadă, personaje îmbrăcate în costume de epocă: costume de la platoul de filmări Buftea, Bucureşti – Daniela Diaconescu); scurt metraj – film grafică și imagini din natură; Corul „Voces Primavaera” – concert pe versuri eminesciene. Intrarea este liberă la ambele evenimente, în limita spațiului din foaier, respectiv a locurilor din sală.

 Argeș. Eminescu și Ziua Națională a Culturii în viziunea argeșenilor

mihai-eminescu-15-ianZiua de 15 ianuarie, aleasa ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Pentru a marca acest eveniment, la Centrul Cultural Mioveni se va organiza o activitate, marți, 15 ianuarie 2019, în sala de conferințe a instituției, începând cu ora 13.00.

Astfel, vor avea loc două ateliere: unul științific, unde participă elevi ai instituțiilor de învățământ din oraș și unul plastic, unde elevii cursului de Pictură vor realiza și expune lucrări cu tema „Eminescu de la cuvânt la imagine”.

La finalul evenimentului toți elevii participanți vor fi premiați.

Amintim că Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postuma drept cea mai importantă voce poetica din literatura română. Avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antica, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel.

Centrul Cultural Piteşti invită pe cei care iubesc poezia, pot participa luni, 14 ianuarie, lapoze-cu-mihai-eminescu ora 12.00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărţii, la medalionul cultural, intitulat „Mihai Eminescu – O stea pe cerul poeziei”, Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia „Organizaţia Judeţeană Argeş Basarab I” a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi Cercul Militar Piteşti. Seria manifestărilor dedicate marelui poet va continua marţi, 15 ianuarie, la ora 15.00, tot în Sala Ars Nova, de la Casa Cărţii, cu medalionul literar-muzical, intitulat „Ziua Culturii Naţionale”. Acest eveniment este organizat de Centrul Cultural Piteşti în colaborare cu Liga Scriitorilor Români Filiala Argeş.

Centrul Cultural Piteşti organizează miercuri, 9 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărţii, prezentarea volumului de proză, cu titlul „Dincolo de religie. Etică pentru o lume mai bună”, semnat de Dalai Lama. Evenimentul editorial este organizat în colaborare cu Grupul de Studiu Budist „Tara Albă” al Fundaţiei pentru Păstrarea Tradiţiei Mahayana, sub îndrumarea promotorului cultural Alexandra Grigorescu.

Joi, 10 ianuarie, la ora 16.00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărţii, Centrul Cultural Piteşti organizează colocviul cu tema „Ianuarie, natură şi literatură”, şi expoziţia de desen, cu titlul „Desene cu emisfera stîngă”. Ambele fac parte din cadrul proiectului cultural-educativ, sub genericul „Armonie şi Stil de Viaţă”, susţinut de dr. ing. Adina Perianu, specialist în horticultură.

În Sala Simpozion, de la Casa Cărţii, Centrul Cultural Piteşti organizează miercuri, 16 ianuarie, de la ora 15.00, Cenaclul „Armonii Argeşene”. Manifestarea este organizată în colaborare cu Liga Scriitorilor Români Filiala Argeş şi redacţia revistei literare Cuvîntul Argeşean. Este o manifestare lunară, coordonată de redactorul-şef al revistei literare Cuvîntul Argeşean, scriitorul Nicolae Cosmescu.

dor-de-eminescu-teatrul-ariel-ramnicu-valcea Recital de versuri la Rm Vâlcea cu Ion Caramitru

„Dor de Eminescu” este un spectacol extraordinar ce marchează (și la Râmnicu Vâlcea) Ziua Culturii Naționale, din distribuție făcând parte actorul Ion Caramitru și artistul Aurelian Octav Popa. Acest eveniment cultural  a avut  loc duminică, 13 ianuarie 2019, la Cinema „Geo Saizescu” din Rm Vâlcea.

“Nu există o construcţie mai bogată, mai semnificativă a limbii române decât aşa cum a gândit-o Eminescu şi cum a pus-o în ecuaţie.”  A spus actorul Ion Caramitru.

„Dor de Eminescu” este mai mult decât un recital de versuri, este o poveste despre sentimentele, atitudinile, convingerile fiecăruia dintre noi, brodate abil în vers și proză, alcătuită din scrierile literare și filosofice ale lui Eminescu. Muzica originală a clarinetistului Aurelian Octav Popa nu acompaniază cuvântul, ci completează povestea, transmițând și continuând ideile rostite de către Maestrul Ion Caramitru. Cei doi artiști dialoghează, astfel, într-o formulă scenică inedită, prezentând un spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet național.

„Grosul operei lui Eminescu se află în celebra lui ladă cu care umblă pe unde se mută şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii”.  A mai declarat fostul ministru al Culturii, Ion Caramitru.

„Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite”. A ținut să precizeze  și clarinetistul Aurelian Octav Popa.

Georgiana Raicu, Andreea Sima, Valeru Ciurea

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s