Olt. ALRO investește în infrastructura de cercetare

2Reprezentanții ALRO Slatina, au prezentat, săptămâna trecută în cadrul unei conferințe de presă, finalizarea implementării proiectului de finanțare “Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare“, proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020  „Investiții pentru viitorul dumneavoastră”.

Obiectul acestui proiect îl constituie achiziționarea și punerea în funcțiune al cercetare-dezvoltare1echipamentelor de cercetare- dezvoltare. Proiectul “Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare“

Proiectul a fost implementat – începând cu data de 5 Septembrie 2016 și potrivit reprezentanților ALRO, societatea a investit aproximativ 115 milioane de lei, în ultimii doi ani, în Departamentul de cercetare-dezvoltare al companiei, pentru îmbunătăţirea infrastructurii de cercetare pe segmentul de tablă tratată termic din aliaje de aluminiu, cu aplicaţii industriale de înaltă calificare.

Această investiție care se referă la achiziționarea a trei echipamente de cercetare-dezvoltare extrem de importante, s-a derulat în cadrul unui proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

alro doba

 

 Potrivit directorului general, Gheorghe Dobra, a ținut să precizeze că este vorba despre un obiectiv foarte important cu o tehnologie de înaltă calitate care  va îmbunătății substanțial activitatea companiei în următorii ani, cu condiția ca în următorii cinci ani să dezvolte anumite tehnologii și să participe cu lucrări științifice la conferințe internaționale.  „Din start vă spun că este vorba de un obiectiv vârf de lance în domeniu, un obiectiv care ne va ajuta să îmbunătățim substanțial activitatea în următorii ani. Obiectivul general este reprezentat de dezvoltare cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării, în scopul creșterii competitivității economice a întreprinderii prin inovare, respectiv îmbunătățirea infrastructurii de cercetare și inovare și a capacităților de excelență a întreprinderii, precum și a capacității științifice a întreprinderii în domeniile de specializare inteligentă”.

Principalele obiective specifice proiectului, constau în creșterea investițiilor private a alro.tableALRO în CDI, respectiv creșterea gradului de utilizare a infrastructurii de CD a ALRO SA, în scopul dezvoltării de noi direcții de cercetare; creșterea competitivității de piață a ALRO SA, prin diversificarea gamei sortimentale de produse finite fabricate, ca rezultat direct al susținerii specializării inteligente; creșterea potențialului clusterului din care face parte ALRO SA, prin posibilitatea de realizare de noi programe de cercetare-dezvoltare a căror rezultate transpuse în practică asigură potențial pozitiv de creștere la nivelul comunităților unde activează ALRO – Regiunea Sud-Vest. Totodată, va fi influențată pozitiv și activitatea unor IMM-uri din cadrul mediului de afaceri zonal, deoarece o parte din materiile prime și produsele semifabricate, materialele auxiliare și din consumabilele folosite în procesul de cercetare aplicată, la exploatarea echipamentelor de cercetare, care reprezintă obiectul proiectului, vor fi achiziționate de cercetare-dezvoltare4la IMM-uri din zona de implementare a proiectului.

Florea Sterie, managerul compartimentului de Cercetare, a spus printre altele că societatea își propune să dezvolte tehnologii noi care:  „ Să se aplice în Direcția Operațională Aluminiu Prelucrat, precum și să participăm, cu lucrări științifice, atât la nivel european, cât și mondial. Deja am făcut câteva teste și, anul acesta, vom participa la conferința TMS, care va avea loc în SUA, la San Antonio, în Texas, una din cele mai mari din acest domeniu. Avem trei lucrări pregătite de colegii noștri din cercetare”.

Gheorghe Dobra a reamintit cu această ocazie faptul că ALRO SA livrează  către producţia aeronautică aproximativ 10.000 de tone de aluminiu pe an, respectiv  20% din producţia de plăci, din cei opt producători în lume. Plăcile de aluminiu produse la Slatina ajung în fuselajul avioanelor celor mai importante companii din lume. „Cerinţele pentru industria aeronautică au crescut. Dacă e să ne întoarcem în istorie, la început avioanele aveau un fuselaj din lemn sau alt material, acoperite cu textil, iar acum lupta este să fie cât mai uşoare, să consume cât mai puţin să fie cât mai rezistente și să aibe cât mai puţine emisii de dioxid de carbon. Cum poţi să faci asta? Trebuie să ai produse care să aibă nişte caracteristici foarte rezistente.”, a mai precizat Gheorghe Dobra.

Conferinţa de presă  a fost urmată de o vizită la Punctul de Lucru Aluminiu Prelucrat, locaţia unde sunt amplasate echipamentele achiziționate prin acest proiect.

 Scurt istoric

ALRO S.A. este o societate pe acțiuni înființată în anul 1961 în România și face parte dintr-un grup integrat pe verticală care produce aluminiu, care acoperă tot procesul tehnologic de la exctracția bauxitei și până la obținerea produselor procesate.

ALRO este unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa, după capacitate și acțiunile sale sunt tranzacționate la Bursa de Valori București, pe piața Regmentată încă din octombrie 1997 sub simbolul „ALR”.

Compania face parte din grupul internaţional industrial şi de investiţii Vimetco N.V. care îşi desfăşoară activitatea în industria aluminiului. Acţiunile Alro SA sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, categoria Standard.

ALRO  este una dintre cele mai mari companii din România, fiind un contribuabil important la dezvoltarea economică locală și națională.

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală, care are operațiuni în România, China și Sierra Leone, Africa.

Capacităţile de producţie a aluminiului se află în Slatina şi cuprind o secţie de electroliză, capacităţi de prelucrare, inclusiv o turnătorie, laminoare la cald şi la rece, o Eco-topitorie dee deșeuri şi o secţie de extrudate. Compania mai deţine şi combinatul de alumină Alum S.A. din Tulcea și o companie de extracție a bauxitei, Sierra Mineral Holdings I (SMHL) din Sierra Leone, Africa.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s