Olt. Criză de procurori la Olt

prim procuror Anca AnutaÎn cadrul unei conferințe de presă susținută, la sfârșitul lunii trecute de prim procurorul Anca Anuța, șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt,  a fost prezentat bilanțul instituției pe anul trecut, din care a reieșit situația dificilă cu care se confruntă din cauza lipsei procurorilor. Cel mai grav este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, unde din cei 12 procurori  câți ar fi trebuit să fie, acesta funcționează cu doar patru.

Potrivit prim-procurorului oltean, deficitul major de procurori a îngreunat foarte mult rezolvarea dosarelor, astfel că s-a reușit finalizare lor  în doar 33%  din cazuri.  „Aş remarca deficitul major de procurori la Parchetul Slatina, care este prevăzut cu o schemă de 12 procurori, zece funcţii de execuţie şi două de conducere, însă anul trecut, în medie, gradul de ocupare a fost de 33,33%, adică opt posturi vacante din cele 12, deci cam patru procurori au lucrat la această unitate de parchet, în condiţiile în care volumul de activitate este foarte mare. Numai în 2018 au fost 24.117 lucrări, inclusiv dosare penale, dintre acestea fiind soluţionate 14.514 lucrări”.
De asemenea aceasta a mai adăugat că   a discutat cu reprezentanții CSM și din luna parchet oltianuarie a acestui an au fost încadrați trei procurori stagiari, dar problema nu e nici pe departe rezolvată. În primul rând că aceștia se vor întoarce în județele de proveniență ( Cluj, Satu Mare, Baia Mare), iar în al doilea rând, miile de dosare rămase nesoluționate de la un an la altul, nu vor putea avea finalitate. Iar între timp mai apar și alte… ,,Sper să reglăm situaţia, am discutat şi cu CSM-ul, am obţinut trei procurori stagiari de anul acesta, din ianuarie, însă, ştiţi cum este, după ce îşi dau capacitatea, fiecare optează. Din nefericire, nu sunt nici măcar din circumscripţia teritorială a Parchetului Curţii de Apel Craiova, sunt de la Cluj, Satu Mare, Baia Mare, deci speranţele sunt foarte mici ca după capacitate să rămână. Dar, deocamdată, ne mobilizăm”, a spus optimist prim-procurorul oltean.

Law concept

Din raportul prezentat, Anca Anuța a mai precizat că și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost lipsă de personal, anul trecut lucrând aici cu cinci procurori mai puţin. „Această unitate de parchet este prevăzută cu 13 posturi, patru conducere, nouă execuţie, am funcţionat şi noi cu trei procurori mai puţin, dar trei pe schemă, pentru că în realitate gradul de ocupare a fost mult mai mic, spuneam că am delegat doi colegi la Parchetul Slatina pentru ca activitatea acolo să fie cât de cât în echilibru, să nu se blocheze, iar alţi doi colegi tot de la Parchetul Olt au fost delegaţi la DNA până în octombrie. Aşadar, şi noi am lucrat în realitate cu cinci procurori mai puţin, dar şi în această situaţie lucrările au fost substanţiale, volumul de activitate a fost unul foarte mare. Ca şi volum de activitate, parchetul a avut de soluţionat 6.250 de lucrări, din care au soluţionat 5.612, foarte mult”.

Cât privește schema de ocupare a funcțiilor de procuror la parchetele de pe lângă judecătoriile din Balş, Caracal şi Corabia, aceasta a fost ocupată în proporție de 75%.

Statistica arată că în total la Parchetul Olt şi parchetele din subordine deficitul de procurori a fost mai mare în 2018 faţă de 2017, respectiv de 66,67% faţă de 76,92%.

Cât privește funcționarii publici la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt își desfășoară activitatea cu un număr de cinci persoane, dintr-o schemă de șase posturi. Cel de specialist antifraudă este vacant.
Şefa Parchetului Olt a adus în atenţie şi activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor de către procurorii din judeţ. „Se constată o uşoară creştere a numărului cauzelor de soluţionat de la 26.481 la 26.512, precum şi o creştere cu 5% a cauzelor soluţionate, respectiv de la 9.949 la 10.486, în anul 2018. Totodată, se constată şi o creştere a numărului rechizitoriilor şi acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei cu 2,3%, respectiv de la 765 cauze în 2017, la 783 cauze în 2018; implicit, cu 1,5% a crescut şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată prin rechizitoriu, ori faţă de care a fost sesizată instanţa prin acord, respectiv de la 820 în anul 2017, la 904 anul trecut”, a mai precizat prim-procurorul Anuţa.
Astfel că, 16 din totalul de 904 inculpaţi trimişi în judecată au fost achitaţi de instanţele de judecată, prin hotărâri definitive, în două dintre cauze achitarea fiind reţinută ca imputabilă procurorului care a dispus trimiterea în judecată, iar ambele aparţin Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina.

În concluzie, datele statistice, potrivit analizei făcute de specialiștii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, arată că în anul 2018, activitatea desfășurată de procurorii olteni s-a desfășurat în parametri corespunzător, având în vedere deficitul major de resurse umane.

În acest, pentru mai buna desfășurare a activității parchetelor, se va acționa pentru  monitorizarea continuă de către primii procurori a cauzelor mai vechi de un an, verificarea în mod sistematic a stadiului cercetărilor, verificarea cauzelor aflate la procurori pentru a afla motivele nesoluționării și stabilirea ca prioritate soluționarea cauzelor mai vechi.

Nu în ultimul rând va fi intensificată lupta împotriva infracțiunilor privind mediul, a celor silvice, dar și a celor privind patrimoniul cultural.

Redactor Georgiana Raicu, op. Viorel Raicu, VGtv Regional

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s