Olt. Constantin Ciobanu: Comuna Ghimpețeni a rămas așa cum am lăsat-o!

Localitatea Ghimpețeni din județul Olt a fost reînființată în 2004, iar pentru funcția de primar a fost ales Constantin Ciobanu, fost inspector la Finanțele Publice Olt. Reamintim faptul că această localitate s-a format prin desprinderea satelor Ghimpeţeni şi Ghimpeţenii Noi din comuna Nicolae Titulescu. Acesta s-a înconjurat de o echipă tânără, profesionistă cu care  a reușit să schimbe în bine viața consătenilor. Astfel că echipa managerială a primăriei Ghimpețeni a reușit prin gal-vgb-net-li-2proiecte guvernamentale  să reabiliteze școlile și grădinițele, sediul primăriei, căminul cultural, brutăria din sat, demarând totodată un proiect de alimentare cu apă și canalizare. Spre sfârșitul celui de-a doilea mandat a înființat primele GAL-uri din țară, numit ,,Vedea, Găvanu, Burdea” cu sediul la Ghimpețeni,  având ca membrii localițăți, persoane fizice și juridice din Olt și Teleorman. Datorită proiectelor sale și a echipei pe care o conduce, a reușit să acceseze fonduri europene și doteze zeci de primării sau agenți economici cu utilaje necesare desfășurării activității, a construit numeroase piețe, a reabilitat școli, cămine

 Dan Dobre, primar Ghimpeteni
Dan Dobre, primar Ghimpeteni

culturale și multe alte investiții

Din 2012, când lumea se cam săturase de PSD,  efectele s-au văzut și în această localitate. Sătenii au uitat repede realizările edilului lor și au ales pe Dan Dobre, un liberal fără pre multă școală sau spirit gospodăresc. Așa că în Ghimpețeni, nu numai că nu s-a mișcat nimic dar între timp totul a devenit paragină.

Mai mult decât atât, în 2013, aduceam în atenția publică faptul că primarul Dan Dobre, dar și viceprimarul Ilie Gabriel Terci, puneau bețe-n roate fermierilor locali. Un exemplu concret din acea perioadă a fost familia Alexandru Coman. Acesta, împreună cu cei doi fii ai săi, au înființat tot atâtea societăți agricole, au concesionat aproximativ 300 de ha arabil, au accesat fonduri europene și au cumpărat tractoare și utilaje agricole performante. La sfârșitul fiecărui an agricol, și-au plătit datoriile către stat dar și către

Constantin Ciobanu
Constantin Ciobanu

cei 80 de arendatori. Până aici toate bune și frumoase! Alexandru Coman spunea că atât primarul Dan Dobre cât si viceprimarul localității, Ilie Gabriel Terci, au intimidat, prin diferite metode, anumiți arendatori pentru a se retrage de le asociațiile ce aparțin familiei sale. Acest lucru se datora faptului că și cei doi aveau la rândul lor asociații agricole și își doreau cât mai mulți arendatori locali.

Familia Coman a dus lupte grele cu cei doi, însă în 5 decembrie 2017, primarul Dan Constantin Dobre a fost demis prin ordin de prefect, de către Prefectura Olt. În 2014, ANI l-a depistat ca fiind incompatibil începând de la data de 28 iunie 2012, deoarece acesta deţinea în același timp şi funcţia de primar dar şi funcţia de administrator al societății despre care vorbeam, astfel încălcând dispoziţiile Legii 161/2003. A urmat un proces care s-a terminat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecătorii găsindu-l vinovat.

Reamintim faptul că Dobre  a candidat în 2012 din partea PNL dar între timp s-a vopsit înghimpeteni roșu dar acest lucru nu l-a salvat de ANI. Acum nu mai e primar, ci administrator public, o funcție în care nu are treabă cu incompatibilitatea.  Sătenii spun despre el că ar fi tot cel care conduce primăria și ar sta în spatele acțiunilor viceprimarului cu atribuții de primar. Aceștia consideră că nu ar mai fi trebuit să mai lucreze în primărie, având în vedere proasta gestionare de până acum. Le este teamă că Dobre, odată revenit în primărie va

Membrii GAL Ghimpețeni
Membrii GAL Ghimpețeni

,,trage sforile” la partid și va candida anul viitor pentru un nou mandat.

Între timp, Constantin Ciobanu a coordonat activitatea GAL-ului Vedea- Găvanu – Burdea cu sediul la Ghimpețeni, pentru 70 de parteneri.

Primării, persoane fizice sau juridice din Ghimpețeni, Crâmpoia, Văleni, Șerbănești, Mihăiești, Vâlcele, Radomirești, Stoicănești, Nicolae Titulescu, Schitu, Izvoarele, Coteana, Mărunței, Seaca din Olt și comuna Dobrotești din județul Teleorman, au reușit să obțină, prin fonduri europene nerambursabile obținute cu ajutorul echipei coordonate de Constantin Ciobanu să dezvolte afaceri, să achiziționeze utilaje, să construiască săli și terenuri de sport, să reabiliteze școli, grădinițe, cămine culturale, parcuri sau să ridice din temelii piețe agroalimentare și târguri, sedii de primării, să modernizeze exploatații agricole, etc.

Tot prin accesarea fondurilor europene, GAL-ul condus de Constantin Ciobanu a reușit

Cămin Cultural Crîmpoia, reabilitat GAL
Cămin Cultural Crâmpoia reabilitat

să conserve rasele de animale  autohtone prin acțiuni comune de cooperare interteritorială cu scopul valorificării acestora ca o importantă resursă în teritoriu.

,,În strategia de dezvoltare a GAL Vedea- Găvanu – Burdea este prevăzută diversificarea activităților productive pentru a crea o conjunctură favorabilă prelucrării resurselor din teritoriu. (…).  Conservarea raselor autohtone este o oportunitate pentru viitoarele posibilități de certificare a mărcilor de origine, inclusiv a produselor tradiționale locale, printre care și produsele ce provin din rasele autohtone.” A precizat, printre altele, Constantin Ciobanu.

Piata agroalimentara GAL la Schitu
Piata agroalimentara Schitu

Din cele 16 localități componente ale Asociației Grupul de Acțiune GAL Vedea- Găvanu- Burdea, au depus proiecte 15 dintre acestea pentru diferite obiecte de activitate fiind selectate nu mai puțin de 37 de proiecte în valoare totală  de 2.264.093 euro nerambursabili.

Cu ajutorul fondurilor  proprii  sediul GAL de la Ghimpețeni a fost  renovat și modernizat și a fost achiziționat un autocar personalizat cu însemnele asociației pentru deplasarea la diverse activități și festivaluri din județ și din țară,  a Ansamblului Folcloric ,,Poarta Olteniei”, format din tineri talentați, fii ai localităților componente . ,, Am prezentat spectacole cu membrii Ansamblului Folcloric ,, POARTA OLTENIEI,, din Maramureș la Constanța, din Drobeta Turnu Severin la Brăila, în majoritatea localităților partenere GAL cu diferite ocazii; de asemenea apariții la televiziuni: PRO TV, Antena 1,TVR 1, Ante

calusari ,, poarta olteniei”

na 3, Favorit, etc.
Întotdeauna, în aparițiile televizate precum și în participarea la diverse concursuri și festivaluri și în cadrul localităților partenere, prezentarea a fost Ansamblul folcloric ,, POARTA OLTENIEI” din comuna Ghimpețeni, județul Olt (de menționat ca nici un membru al ansamblului nu este din Ghimpețeni). GAL Vedea –Găvanu-Burdea își are sediul în comuna Ghimpețeni, într-un spațiu al primăriei comunale, pentru care plătim chirie (care nu este deloc mica: 16286,40 Ron/an ).”,
ne-a mai precizat Constantin Ciobanu, supărat pe faptul că autoritățile locale nu apreciază în nici un fel aceste rezultate uimitoare atât ale GAL-ului cât și a ansamblului premii Poarta Olteniei, ghimpetenifolcloric:
Iată o parte din diplomele obținute de Ansamblul ,,POARTA OLTENIEI”
– Primăria Mun. Slatina – Premiul I la concursul ,,Călușul românesc”;
– ISJ Teleorman – Premiul I la concursul Internațional ,,În pași de dans”;
– CJ și Primăria Tulcea – Diploma de excelență, la Festivalul Internațional al Păstoritului;
– CJ Balș – Diploma pentru prezentare deosebită, la festivalul ,,Pomul vieții”;
– Asociația Culturală a Artiștilor Constanța – Diploma de excelență;
– Primăria Curtișoara – Diplomă de excelență;
– CJ Olt – Diplomă de excelență.

DSC_0045
Constantin Ciobanu

,,În calitate de președinte, vreau să vă spun că GAL Vedea-Găvanu-Burdea nu își arogă meritul acestor diplome, Gal VGB nu face decât să sponsorizeze ansamblul, meritul revine copiilor.
Țin să mulțumesc pe această cale domnilor primari: Tiutiu Florin – Nicolae Titulescu, Mirea Ionel – Crâmpoia, Peligrad Titi – Șerbănești, Toma Ion Sorin – Movileni, Lunganu Marian – Schitu, Becheanu Alexandru – Mărunței, Rotaru Pantelie – Drăgănești – Olt,  Soare Nicolae – Dăneasa, Popescu Marius – Gostavățu, Costea Vasile – Coteana, Preoteasa Marius – Stoicănești,  Sîia Nicuor – Radomirești,  Băluță Marian – Seaca, Dobrița Constantin – Mihăiești, Taifas Alexandru – Vâlcele,
Constantin Florian – Izvoarele,  Șofaru Ion – Văleni și Manica Ion – Dobrotești ( TR), pentru ajutorul financiar acordat prin cotizațiile lumare”,
a mai spus Ciobanu. utilaje GAL
 Acesta ne-a mai dezvăluit că va candida anul viitor la primăria Ghimpețeni, în primul rând pentru că a fost solicitat de consătenii săi și în al doilea rând pentru că  nu mai poate să asiste la stagnarea progresului în această localitate. Deocamdată nu s-a gândit din partea cărui partid să candideze pentru că este dezamăgit de evoluția principalelor partide pe scena politică. Se pare că va alege să fie independent. Dar, cine știe? Mai e un an până la alegerile locale!

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s