Olt. In memoriam Nicolae Truță- manifestări culturale

Nicolae TruțăMuzeul Județean Olt și Asociația Culturală „Nicolae Truță” Dobrețu, au organizat la Galeria ,,Artis” din Slatina un vernizaj de artă grafică a cunoscutului artist plastic Marcel Duțu dedicată celui ce a fost pictorul Nicolae Truță, decedat în urmă cu nouă ani și care pe 9 februarie a.c., ar fi împlinit vârsta de 70 de ani. Denumită sugestiv „Pentru NAE” , expoziția s-a bucurat de prezența unui public numeros, dar și de familia și prietenii pictorului oltean Nicolae Truță,  Printre ei am putut remarca pe Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, Gheorghe Dican președintele UAP Vâlcea, pictorul Cătălin Podoleanu, pictorița Andreea Dosinescu, fostă elevă a lui Marcel Duțu, poetul Viorel Păcală, Viorel Călugăru- președintele Asociației Culturale ,, Nicolae Truță” de la Dobrețu, pictorii Virgiliu Dan Dimulescu, Cristina Botez și Gheorghe Diaconu,  jurnaliștii Dumitru Sârghie și Costel Mirea, actorii Corina Dașoveanu și Remus Alexandru Iordache, etc .

,,Demn de remarcat este faptul că și Marcel Duțu, unul dintre discipolii lui Nicolae Truță s-a născut tot pe data 9 februarie (anul 1968) în orașul Slatina.marcel dutu,

Sâmbătă, 9 februarie 2019, ora 11,00, în Sala de Festivități a Muzeului Județean Olt, va avea loc lansarea volumului „Poezii alese”, autor Nicolae Truță, carte recenzată de scriitorul Paul Aretzu. Lucrarea a văzut lumina tiparului grație sprijinului financiar generos acordat de SC Alexana Mircos Media Srl, reprezentată de jurnalistul Costel Mirea, coordonatorii fiind Elena și Lucian Truță, președintele Asociației Culturale „Nicolae Truță” Dobrețu și fiul lui Nicolae Truță.” A spus, gazda evenimentului, Laurențiu Guțică.

De asemenea, Guțică a mai consemnat faptul că Nicolae Truță a fost un pictor desăvârșit, un om de o sensibilitate rară, care nu a uitat niciodată locul de unde a plecat și care a transformat fiecare colțioșor din satul natal, într-o mare operă de artă.

DSC_1909,,Tablourile sale sunt crâmpeie încă nemărturisite din propria solitudine. Adăpostit într-o căpiţă sau în umbra unui copac solitar, în pridvorul unei case ţărăneşti,  pe coama unui deal Nicolae Truţă scrutează cerul şi pământul descifrând miresmele trecutului. Artistul are nostalgia simfoniei focului din vatra casei părinteşti, a ulciorului de lut din care a sorbit apa vie a cunoaşterii. În pânzele sale poţi respira parfumul florilor de salcâm sau al cimbrişorului sălbatic, poţi contempla freamătul pădurilor verzi-arămii, poţi auzi nechezatul cailor înspumaţi ce pasc în lumina lunii „trifoiul cu patru ploi”, poţi asculta trilul neasemuit al ciocârliei urcând spre înalt într-o logodnă perpetuă cu cerul.

 Nicolae Truţă afirma că „întunericul se lasă ori de câte ori închidem pleoapele şi DSC_0090că răbdarea pietrei ar putea fi pentru Noi, singurul sprijin în eternitate”.

Astăzi, Noi, cei din confreria spiritului ne reculegem prin gând și cuvânt în fața înălțării pictorului Nicolae Truţă pe Coloana Infinitului Neamului Românesc. Ne vom ruga necontenit pentru sufletul fără pereche al lui „Nae” sau „Năică”, soţul, părintele, profesorul, artistul şi prietenul plecat în data de 16 august 2010 să se logodească cu cerul şi pământul pentru a se odihni la umbra mestecenilor săi solitari.

Vom lăcrima în catedrala ierbii şi vom înălţa o rugăciune cu dor mistuitor în suflete şi cu credinţa că Nicolae Truţă a plecat în Marea Călătorie, să caute Izvorul Luminii şi să se întâlnească la Masa Tăcerii cu Constantin Brâncuşi, Ion Popescu-Negreni, Spiru Vergulescu, Sabin Bălaşa, Florin Rogneanu și Traian Zorzoliu.” A mai adăugat, printre altele, directorul Muzeului Județean, Laurențiu Guțică.

DSC_0113Acesta a ținut să sublinieze că amprenta artistică a maestrului  Nicolae Truță a fost foarte importantă, nu numai pentru tinerii care i-au fost elevi la Palatul Copiilor din Slatina, dar și pentru întreaga comunitate slătineană. Lucrările sale s-au aflat pe simezele sălilor de expoziții din țară și străinătate, multe dintre ele achiziționate de iubitorii de artă din întreaga lume. Și pentru ca memoria lui Nicolae Truță să rămână vie în amintirea acestei urbe, Laurențiu Guțică a cerut în mai multe rânduri autorităților locale ca Palatul Copiilor din Slatina, ori o stradă să îi poarte numele.  Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Singura recunoștință din partea autorităților se află în localitatea Dobrețu. Aici,  asociația ce-i poartă numele a  dezvelit un bust a lui Truță, o lucrare executată de discipolul său, Marcel Duțu. Acesta a promis că va mai face încă un bust pe care să îl amplaseze la Slatina. Rămâne de văzut unde va fi montată această lucrare.

Prezent la eveniment și prieten bun cu artistul, Cătălin Podoleanu a ținut să explice publicului prezent că Marcel Duțu are o tehnică aparte,

,, Cu o activitate artistica de peste doua decenii, plasticianul Marcel Duțu, membru titular UAP Vâlcea, revine pe simezele galeriei slătinene cu o noua personală denumită sugestiv „Pentru Nae”.

Cu scopul declarat de a omagia personalitatea pictorului Nicolae Truță, unul dintre cei mai apreciați artiști pe care i-a avut Slatina și județul Olt de-a lungul timpului, profesorul si graficianul Marcel Duțu expune o serie nouă de lucrări ce păstrează specificul stilistic care l-a impus pe scena artelor plastice.

Ineditul noii serii de lucrări se regăsește în maniera în care autorul îmbină elementele figurative cu cele geometrice atrăgând atenția specialiștilor, și publicului pasionat de frumos deopotrivă, prin combinarea tehnicilor de lucru: desen, culoare, volum.

Desfășurat într-o atmosfera generoasa, evenimentul a fost marcat de prezența d-lui Gheorghe Dican, președinte UAP Vâlcea și vicepreședinte UAP România, care a ținut sa remarce consecventa cu care artistul Marcel Duțu experimentează diferite tehnici de lucru și caută să îmbine colajul, dripping-ul, fotografia alături de obiect si elemente volumetrice, într-o manieră plină de expresivitate plastica.

Pentru inițiativa și mai cu seama pentru modul de punere în pagina, felicitări și mult succes artistului Marcel Duțu!”.

A doua zi, pe 9 februarie, manifestările dedicate unuia dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură din Olt, Nicolae Truță, au continuat la Muzeul Județean Olt, unde, sub patronajul directorului Muzeului, Laurențiu Guțică,  au fost lansat un volum de poezii numit sugestiv ,, Poezii Alese” sub coordonarea poetului Paul Aretzu, de la Caracal,  unul dintre prietenii de suflet ai regretatului Nicolae Truță, un proiect inițiat de Asociația ,,Nicolae Truță”, a soției autorului, Elena Truță și a fiului acestuia Lucian Truță.

Printre invitații evenimentului am putut remarca prietenii apropiați ai lui Nicolae Truță, respectiv  Paul Artetzu, Teodor Firescu, Ioan Smedescu, Radu Marian, Iancu Tănăsescu, Ioana și Floarea Calotă, Dumitru Sârghie, Ducu Iovu, Ghe. Atanasescu.

 Mai multe amănunte la VGtv Regional, www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj Viorel Raicu