Vâlcea. Subprefectul Aurora Gherghina confirmă lipsa pestei porcine în județ

DSC_1847Vâlcea. Subprefectul Aurora Gherghina confirmă lipsa pestei porcine în județ

La sediul Instituției Prefectului a avut loc o nouă şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor, pe tema prevenirii pestei porcine africane. Pentru a afla cum stau lucrurile în județ, subprefectul județului Vâlcea, Aurora Gherghina, a convocat administratorul public al Consiliului Județean Vâlcea, Adrian Mihăilă, precum și reprezentanții IPJ Vâlcea, DSP, Direcția Silvică, etc. În cadrul ședinţei a fost prezentată situația controalelor în privința existenței pestei porcine în județ. Astfel că, directorul DSVSA, Mihai Gabriel Miclea a susținut faptul că până în momentul de față nu există niciun focar de infecție cu acest virus, în gospodării sau la agenții economici.

De asemenea, la această întâlnire au mai participat inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, cms. șef Ion Matei și directorul Gărzii Forestiere Vâlcea, Eugen Simionescu.

Concluzia ședinței a fost aceea că, deși la nivel național sunt afectate un număr de 21 pesta porcinăjudețe, până la acest moment, în Vâlcea nu înregistrează cazuri de pestă porcină africană.,, De la 1 ianuarie și până acum s-au examinat 598 de probe atât de la porcii mistreți vânați pe teritoriul județului Vâlcea, cât și de la cei din gospodării și nu am constatat nici un caz de gripă porcină. Împreună cu colegii de la IPJ Vâlcea s-a verificat circulația produselor de origine animală, darși a transporturilor de animale, în specială pe cele venite din zonele afectate  și anume pe zona limitrofă cu județul Argeș, Dolj și Olt. Așa cum am spus, în județul Vâlcea nu există pestă porcină.” A spus reprezentantul DSVSA Vâlcea.

RDSC_1849eprezentantul DSVSA Vâlcea, Mihai Miclea, a fost întrebat dacă a retras de pe piață ouăle contaminate aduse de la o fermă din Olt. Acesta a declarat că au ajuns 266 000 de ouă infestate cu o substanță folosită la dezinfecția și dezinsecția  spațiilor pentru creșterea păsărilor. S-a dispus retragerea celor găsite de inspectori spre vânzare sau în depozite, adică aproximativ 19.000 de ouă, însă nu a știut să spună  ce efect au ouăle contaminate asupra consumatorilor.

Reamintim că ouăle contaminate provin de la o fermă din Scornicești Concentraţia de fipronil din carne depăşeşte de 60 de ori limita admisă. Autorităţile liniştesc consumatorii explicând că  pe piață nu a ajuns și carnea acestora,  iar cele 75.000 de păsări vor fi sacrificate. Proprietarii au fost nevoiţi, în luna decembrie, să ia aceeaşi măsură şi în cazul celei de-a doua ferme pe care o deţin în Teleorman.  În decembrie anul trecut când a fost depistat acest  produs nociv, 160.000 de găini au fost eutanasiate şi peste patru milioane de ouă au fost distruse. Totuşi, 100.000 de ouă contaminate au ajuns la vânzare, aşa că ambele ferme au acum interdicţie la comercializare. Reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze situaţia. Fipronilul, este un insecticid periculos, interzis în Uniunea Europeană, şi este folosit de obicei pentru a combate păduchii, gândacii şi căpuşele.

De asemenea, directorul Gărzii Forestiere, a declarat că  din cei 1026 porci mistreți propuși pentru recoltare în județul Vâlcea, au fost împușcați 997, iar în urma analizelor făcute, niciunul nu era infestat cu virusul pestei porcine africane.

Eugen Simionescu a mai adăugat că au apărut câteva sesizări ale cetățenilor cu privire la pagubele făcut de urși și lupi la animalele din gospodării, îsă situația este ținută sub control.

Mai multe amănunte la VGtv Regional-Vâlcea http://www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Raicu, op. imag. Editare și montaj Viorel Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s