Vâlcea. Alunecările de teren în atenția autorităților vâlcene

drumuri vaideeniVâlcea. Alunecările de teren în atenția autorităților vâlcene

Marin Florian, prefectul județului Vâlcea a atras atenția în cadrul unei întâlniri periodice cu șefii deconcentratelor din subordine că județul Vâlcea se află pe un loc deloc onorabil în ceea ce privește situația la nivel județean a alunecărilor de teren.

Așa că pentru rezolvarea acestor probleme, prefectul a  recomandat factorilor de răspundere să găsească soluții pentru remedierea acestor probleme: ,,Așa cum este bine cunoscut județul Vâlcea ocupă un nedorit loc I la nivel național, în cazul alunecărilor de teren. Din păcate nici acest început de an nu a făcut excepție de la ceea ce s-a petrecut în anii 2017 și 2018, iar recenta alunecare de teren de la Slătioara este elocventă.
Dat fiind faptul că au existat și inundații determinate de căderea de precipitații, topirea zăpezii ca și scurgeri de pe versanți, care au reactivat alunecări de teren, fiind produse pagube în 10 localități din județ  respectiv Alunu, Călimănești, Dănicei, Mihăești, Milcoi, Muereasca, Pesceana, Racovița, Slătioara și Vaideeni,  dar și pe patru drumuri județene (DJ 654-Băile Olănești-Mânăstirea Pahomnie, DJ 656-(Băile Olănești-Comanca), DJ 703-(com. Racovița), DJ 646C- (comuna Frâncești, sat Surupatele), am convocat astăzi ,începând cu orele 14.00, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea.
În cadrul acesteia au fost analizate situațiile de urgență produse în județul Vâlcea, în intervalul 01.01.2019-11.02.2019, inventariate la n
alunecari terenivelul CJSU Vâlcea.

De asemenea au fost analizate măsurile dispuse pentru asigurarea tranzitării debitelor de viitură, pe râul Bistrița la confluența cu pârâul Stăncălau, în orașul Băbeni.
Un alt punct s-a referit la prezentarea situației de urgență, determinată de căderea unor arbori, în zona izvoarelor de apă minerală nr. 8-14 din orașul Băile Olănești.
Urmează ca, după trimiterea documentației întocmite de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din localitățile afectate, să fie întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern, semnat de către prefectul județului și președintele Consiliului Județean, poziția Guvernului.”
A ținut să precizeze, Marin Florian.

De asemenea, acesta a mai precizat că rezolvarea problemelor existente pe rețeaua de drumuri naționale din județ a reprezentat și reprezintă o preocupare permanentă, atât a Instituției Prefectului Vâlcea cât și a Consiliului Județean Vâlcea.
Astfel că, împreună cu Constantin Rădulescu președintele Consiliului Județean Vâlcea, a desfășurat o ședință de lucru cu conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, în frunte cu directorul general al direcției, Alin Golumbeanu dar și cu conducerile SDN Vâlcea, Lăcrămioara State, IPJ Vâlcea, comisar Cosmin Adrian Iana și SPR Vâlcea- comisar șef Florian Ioniță.

presefectura vl La această întâlnire au mai  participat, în calitate de invitat și președintele Centrului pentru Prevenirea Accidentelor de Circulație, Bogdan Florin Țigaret, Ioan Tamaș, director al Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Vâlcea și Laurențiu Papa, șef Serviciu Monitorizare Servicii Deconcentrate, în cadrul Instituției Prefectului Vâlcea.
În cadrul acestei întâlniri,  s-a pus problema Reabilitării şi refacerii platformei drumurilor naţionale pe sectoarele afectate de alunecări de teren, pe tronsoanele DN 64 la Băile Olăneşti, de la km 134+367 – km 134+416, DN 67 la Bărbăteşti, km 160+240, DN 67 B la Măciuca, km 92+300,DN 7 A Brezoi-Petroșani, porțiunea Voineasa- limita județ Hunedoara);
Totodată au fost luate măsuri de creştere a siguranţei circulaţiei şi reducerea număruluisedinta pref valce de accidente rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale prin montarea unor separatoare de circulaţie pe sectoare de drum ale DN7,din localitățile Bujoreni și Călimănești,  amenajarea unor sensuri giratorii în punctele DN 67, intersecţie cu DJ 649 (Băile Govora); DN 7, intersecţie centură Călimăneşti (mănăstirea Turnu); DN 7, intersecţie cu DN 67(Budești).
De asemenea s-a mai stabilit să se facă montarea de parapet metalic şi beton pe sectoarele unde acesta este degradat, respectiv DN 7, comuna Câineni (Robeşti); DN 7, comuna Racoviţa (Tuţuleşti); DN 7, comuna Milcoiu.
gunoaie valO altă problemă pe care autoritățile vâlcene au stabilit-o în mod prioritar este salubrizarea zonelor adiacente drumurilor naţionale şi menţinerea stării de curăţenie a acestora  prin montarea de pubele, ridicarea periodică a deşeurilor colectate, etc.
Totodată s-a făcut o analiză a sectoarelor de drumuri naţionale în care se înregistrează băltiri cu acumulare de apă pe platforma acestora, în special în perioadele cu exces de umiditate (precipitaţii abundente, topirea stratului de zăpadă etc), precum cele din oraşul  Călimăneşti, strada Calea lui Traian, pct. Sfrengheş și comuna Câineni, pct. Balta Verde.
Pentru o parte a problematicii menționate, conducerea DRADP Craiova a precizat și termene de rezolvare, o altă parte care ține de buget și investiții, urmând a fi reluată ca discuție, la o ședință din cursul lunii aprilie 2019.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s