Dragobetele în tradiția populară românească

dragobete1Pe 24 februarie, românii oriunde s-ar afla sărbătoresc Ziua lui Dragobete, zeul tinereții, al veseliei și al iubirii în mitologia româneasca coincide din punct de vedere al calendaristicii ortodoxe cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea are însă origini cu adânci rădăcini în tradiția poporului român.

Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci și transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare ca Dragobete (numit și “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul Babei Dochii, un flăcău extrem de chipeș și iubăreț, care seducea femeile ce-i  ieșeau în cale.

Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei eterne.

În vremuri de demult, se spune că în aceasta zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcați în646x404 straie frumoase, cuviincioase obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună și cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fuga către sat, iar băieții le fugăreau, încercând să le prindă și să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc și sărutul considerat echivalent al logodnei și al începutului iubirii între cei doi. Înspre seară, logodna urma să fie anunțată comunității satului și membrilor familiei.

Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiția, erau considerați a fi binecuvântați în acel an. Ei vor avea parte de belșug, fiind feriți în schimb de boli și febră.

Potrivit anumitor superstiții din bătrâni, cei care nu sărbătoreau aceasta zi erau pedepsiți să nu poată iubi în acel an.

Dragobete 2Exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultata prin topire era considerată ca având proprietăți magice în iubire și în descântecele de iubire, dar și în ritualurile de înfrumusețare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele își clăteau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase și atrăgătoare ca și zânele.

În această zi, fetele trebuie să se întâlnească doar cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an…

Iubire și dragoste fără limite tuturor celor care încă mai cred în frumusețe, puritate și respect pentru cel drag! La mulți ani, de Dragobete!

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s