Sâmbătă, 23 februarie 2019, în sala mare a Consiliului Județean Olt, a avut loc lansarea proiectului OFL România „Susținem antreprenoriatul”, în cadrul filialei OFL Olt, un proiect coordonat la nivel național de Cecilia Văduva, consilier județean PNL Vâlcea.
La acest eveniment, au participat Liviu Voiculescu – președinte PNL Olt, Luminița Popescu – președinte OFL Olt, Ana Maria Ciaușu – secretar general PNL Olt, Daniela Nicolescu – secretar general OFL, Mihaela Andreianu – vicepreședinte OFL si Mihaela Jianu – vicepreședinte OFL precum și invitatul special Petru Luhan, președintele Comisiei Naționale de Fonduri Europene şi Dezvoltare Regională care a prezenta programele de finanțare din fonduri europene.
De asemenea, la această dezbatere, au mai participat membrii sau simpatizanți ai PNL Olt, care au afaceri sau își doresc să înființeze una.
Managerul proiectului a fost Cecilia Văduva, consilier județean PNL Vâlcea, și-a dorit ca acest eveniment să vină în sprijinul celor care își doresc să solicite fonduri europene pentru a deschide sau dezvolta o afacere și au nevoie de consultanță suplimentară.
Această inițiativă se va desfășura în toate județele țării cu ajutorul organizațiilor liberale. Inițiatorii își propun prin aceste întâlniri cu mediul de afaceri din țară să ajute și să încurajeze cât mai mulți români să își deschidă sau să își dezvolte propria afacere cu finanțare din fonduri europene. De asemenea, participanții au posibilitatea ca, ulterior, să urmeze cursurile gratuite din cadrul aceluiași proiect național menit să susțină inițiativa privată. Cursurile gratuite au ca tematică consultanța în ceea ce privește competențele antreprenoriale și proiectarea unui plan de afaceri.
Petru Luhan, a ținut să precizeze încă de la începutul discursului său că România va primi de la Uniunea Europeană (UE) pentru exerciţiul financiar 2021-2027 un buget cu 2,3 miliarde de euro mai mare decât cel actual.
,,Am avut onoarea să fiu chemat la Parlamentul European chiar acum două săptămâni, când a fost dezbaterea pe bugetul pentru perioada de programare 2021-2027, şi vă spun că am reuşit să sporim bugetul de 43 de miliarde de euro cu încă 2,3 miliarde de euro. Deci, practic, bugetul pe următorul exerciţiu bugetar va fi cu 2,3 miliarde de euro mai mare. Aceasta este versiunea trecută deja de grupurile politice şi trecută deja şi votată în comisiile de specialitate”, a spus Luhan, exprimându-și îngrijorarea că România are cel mai mic grad de absorbție deși fondurile UE ce-i revin sunt destul de consistente. ,, Spre exemplu, pe Programul

Operaţional Infrastructură Mare – iar România încă are nevoie de investiţii în infrastructură, fie că vorbim de autostrăzi, fie că vorbim de drumuri naţionale, drumuri judeţene, drumuri comunale – avem doar 9,4% grad de absorţie şi astăzi, când vorbim, suntem demult trecuţi de jumătatea perioadei de programare 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020. Avem Programul Operaţional Regional, care are un grad de absorbţie de 6,2%, iar aici finanţăm şi sectorul public şi mediul privat. Pe Programul Operaţional Competitivitate, prin care se finanţează industria IT, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, avem 0,36%, sau pe formare profesională, unde, iarăşi, România se confruntă cu o mare problemă, pentru că nu avem muncitori calificaţi, UE a pus la dispoziţie 5,4 miliarde de euro pentru ca noi să luăm forţa de muncă existentă, mai tânără şi mai puţin tânără, şi să o adaptăm necesităţilor pieţei din România, dar gradul de absorbţie este de 0,0%’, a adăugat fostul europarlamentar liberal.
Petru Luhan a mai precizat că există programe de finanțare pentru microinteprinderi care pot lua până la 44.000 de euro, fără cofinanțare.
Printre activitățile eligibile, în mediul urban se pot enumera:
– Reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate și neutilizate din interiorul orașelor și transformarea lor în zone de agrement și petrecerea timpului liber;
– Demolarea clădirilor situate pe terenurile supuse intervențiilor aflate într-o stare avansată de degradare și realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști și trotuare;
– Amenajare spații verzi
– Crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate( terenuri de sport și locuri de joacă pentru copii);
– Achiziționarea și montarea elementelor constructive de tipul alei, foișoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spații pentru întreținere/vestiare, scene, etc.
– Dotare cu mobilier urban.
UE pune la dispoziție pentru un astfel de proiect nu mai puțin de 5000.000 de euro, iar contribuția din partea beneficiarului este de doar 2%.
Un alt proiect cu o valoare considerabilă se poate realiza și pentru Centre de zi pentru persoane vârstnice, atât în mediul urban cât și în cel rural. În acest sens se pot obține până la 950.000 de euro, cu o cofinanțare de 2% din partea beneficiarului.
Acesta prevede Reabilitarea, modernizarea, extinderea sau dotarea infrastructurii centrelor sociale fără componentă rezidențială existente.
Tot în cadrul acestui proiect se mai pot accesa fonduri pentru Reabilitarea, modernizarea, extinderea sau dotarea infrastructurii pentru înființarea de noi centre sociale fără componentă rezidențială, precum și amenajarea unor ateliere de lucru în cadrul centrelor sociale fără componentă rezidențială.
De asemenea, se mai pot face dotări adaptate nevoilor beneficiarilor de servicii oferite de infrastructura socială fără componentă rezidențială, inclusiv echipamente pentru persoane cu dizabilități.
Dezbaterea a oferit oportunitatea de informare cu privire la posibilitățile de finanțare și acordare de consultanță gratuită, în vederea accesării de fonduri europene pentru deschiderea propriilor afaceri sau pentru dezvoltarea afacerilor existente.
Petru Luhan spune că proiectele pentru care se pot accesa fonduri europene sunt multe și variate, însă cine dorește să aibă mai multe informații despre întocmirea acestora îl pot contacta la telefon 0731.454.545 sau e-mail: luhan@emasconsulting.com
După această întâlnire cu oamenii de afaceri din Olt, a avut loc ședința Comisiei Nationale de Fonduri Europene si Dezvoltare Regionala din cadrul Partidului National Liberal care a avut următoarele teme: Legea debirocratizării – OUG 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative si OUG 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 – 2020. Analiza disfuncționalității sistemului de accesare a Fondurilor Europene (dezbatere deschisă) , prezentare Cartea Neagra guvernării PSD-ALDE ( perspectiva FEDR ).
Amănunte într-un material filmat la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro
Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Ștefan Popa