Vâlcea. Investiții de 8 milioane de euro la Ocnele Mari în acest an

Mihai PătruPrimarul orașului turistic Ocnele Mari, Mihai Pătru va investi anul acesta nu mai puțin de 8 milioane de euro, din fonduri europene, pentru ca locuitorii și  dar și cei care vin la tratament sau ca turiști să aibă toate condițiile necesare unui trai decent, demn de acest secol.

Reamintim faptul că în noaptea de 12 spre 13 septembrie, 2001 o parte a satului Teica din Ocnele Mari, județul Vâlcea, s-a transformat într-un imens crater, peste 20 de gospodarii dispărând în caverna de sub localitate.

Orașul Ocnele Mari este una din stațiunile sezoniere ale județului Vâlcea, fiind așezat pe un munte de sare, în regiunea subcarpatică a Olteniei, pe dreapta Oltului. Exploatarea saramurii se face de către Exploatarea Miniera Vâlcea, dar în zona satului Teica, grav afectat de surpările de teren, sondele nu au mai funcționat din 1993. Începând din 2001, la semnalarea unor locuitori din satul Teica, oficialitățile locale au dispus studierea gaopa în urma surpărilor de la Ocene Marigeologica a subsolului terenului pe care sunt construite 56 de gospodarii.
O nouă alunecare de teren s-a produs pe 10 septembrie 2002, aproape 5.000 metri cubi de pământ prăbușindu-se în craterul care înghițise, în urma cu aproximativ un an, zeci de case. În ambele perioade, mai multe familii au fost strămutate.
În aceasta zona de deal au fost amplasate 10 sonde, care au exploatat saramura prin legarea la baterii, fapt care a dus la șubrezirea tavanului fostei saline, creând prăbușirea pe o zona extinsă.

Prezentare-Salina-Ocnele-Mari_Page_16 Mulți ani de atunci încoace, autoritățile locale și județene s-au străduit din răsputeri, împreună cu Compania de Sare SALROM, pentru a opri surpările de teren. Astfel că acest oraș stațiune a ajunsese aproape pustie și nu nimeni nu mai îndrăznea să vină la vestitele ștranduri cu apă sărată.

Cel care a reușit să dea un suflu nou, modern acestei localități este tânărul primar al orașului, Mihai Pătru, care într-o perioadă relativ scurta a reuşit să rezolve o poarte dintre  problemele localităţii. Astefel că reuşit să finalizeze, anul trecut,  lucrările la Casa de Cultură, a depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii pentru construirea unei săli de sport, în valoare de un milion de euro. Tot anul trecut,  Pătru a reușit să readucă, în patrimoniul localităţii, terenurile de la Ştrandul Ocniţa şi Ocnele Mari.strand Ocnele Mari

 ,, Anul acesta, proiectele noastre se vor aplica la obiect, în sensul că vom continua asfaltările pe străzile Pinilor, Goruniș, 1 Decembrie, Buda, Lunca, Școlii, Aviatorilor, etc. Banii sunt pe Axa III POR din fonduri europene în care au mai fost incluse și reabilitări la anumite construcții sociale, respectiv o supraetajare la o Grădiniță cu Program Prelungit, și un teren de fotbal sintetic. Lucrările vor costa nu mai puțin de 40 de miliarde lei vechi.

De luni 18, februarie am început decolmatarea pe pârâul Sărata și vom începe reabilitarea unui pod, o punte pietonală prin care vom crea o bretea între străzile 1 Mai și AI Cuza. De asemenea, vom reabilita și podul de pe str. Aviatorului precum și regularizarea pârâului. Vom continua reabilitarea podurilor de la Cosota și Mătăsaru.” ne-a precizat, edilul orașului Ocnele Mari.

Lucrări de alim. cu apă Ocnele MariAnul acesta  va încheia un proiect european, derulat prin Apavil, de introducere a alimentării cu apă şi canalizare. Din păcate lucrările s-au derulat greoi, iar drumul ce străbate orașul dinspre Rm. Vâlcea, e plin de gropi, spre disperarea locuitorilor. Așa că, Pătru își lasă de multe ori treburile din primărie și merge la locul unde se desfășoară lucrările pentru a mobiliza muncitorii de la Apavil, care nu mai știu cum să tragă de timp.

Orașul Ocnele Mari, va recăpăta din nou statul de ,, Stațiune”, statut pierdut cu mulți ani în urmă. Cu ajutorul Centrului de Promovare Turistică, căruia i-a fost acordat un Certificat de Acreditare, de către Ministerul Turismului, valabil până în 2022,  Primăria Ocnele Mari va face primul pas pentru a face aici cea mai frumoasă și importantă stațiune balneo-climaterică din țară, unde să vină turiști la tratament

Centrul de Informare turistică Ocnele Mari
Centrul Informare Turistică

pe tot parcursul anului.

 ,, Din păcate povestea frumoasă cu Parcul de Aventură, care trebuia să fie început în acest an, din motive tehnice, însă vom avea o altă investiție foarte importantă. Un investitor vrea să reamenajeze Baza de Tratament cu băi de saramură calde și saună.

De asemenea, o lucrare foarte importantă pe care Mihai Pătru o promovează este reabilitarea Bisericii cu hramul ,, Maica Domnului”, declarată monument istoric, un proiect cu finanțare europeană  realizat de preotul paroh. Perioada de implementare a proiectului de restaurare este de 45 de luni, respectiv între 1 ianuarie, 2016 şi 30 septembrie, 2019.

Casa de Cultură OM
Casa de Cultură

Istoria  acestei biserici monument- istoric este foarte interesantă, ceea ce dă un plus valoare zonei turistice din Ocnele Mari. Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construită în prima jumătate a secolului al XVI-lea, de către Radu de la Afumaţi (1522-1523; 1524-1529), viteazul voievod muntean care a purtat nu mai puțin de douăzeci de războaie cu turcii, pe care i-a învins în mai multe rânduri.

Până la izbucnirea Primului Război Mondial, în zona se mai vedea încă o casă de forma unei cule oltenești, pe care localnicii o atribuiau domnitorului. Biserica închinată Maicii Domnului este construită  în formă de cruce, având fațadele străbătute de un singur rând de firide înguste. Acest stil arhitectural este specific epocii domnitorului Matei Basarab. Bătrânii din zonă povestesc că domnitorul care a construit biserica a zidit în peretele Bloc ANL OMacesteia o icoana a Maicii Domnului.

În final, primarul Ocnelor Mari, Mihai Pătru,  a dorit să-i asigure pe locuitorii orașului, că face tot ce-i stă în putință ca până al sfârșitul mandatului său  să termine toate promisiunile făcute, să facă noi și noi proiecte pentru modernizarea completă a urbei pe care o păstorește.

Mihai Pătru, primar Ocnele MariDe asemenea, acesta a dat asigurări și turiștilor care vor veni în acest sezon estival la Ocnele Mari, că vor găsi cea mai frumoasă stațiune balneoclimaterică din țară.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s