File de Istorie. Bădoi Vintilă eroul familiei mele

Badoi Vintilă...File de Istorie. Bădoi Vintilă eroul familiei mele

Sergentul Bădoi Vintilă s-a născut în anul 1921 în comuna Potcoava, judeţul Olt.
Părinţii au fost: tata Ioniţă – Ene, mama Ilinca. A fost primul din cei cinci copii ai familiei: Ioana, Gheorghe, Filofteia şi Emilia. Azi mai trăieşte sora cea mică Emilia.
În 1940, când s-au prăbuşit graniţele, a plecat voluntar în armată. La începerea Campaniei din est ( 22 iunie 1941 ) avea gradul de sergent. Tind să cred că a făcut parte din Compania a-7-a. Susţin aceasta deoarece la data de 11 iulie 1941, dată la care Bădoi Vintilă a fost dat dispărut la Sărata- Galbenă, a murit şi sublocotenentul în rezervă Teodoroiu Dumitru, comandantul Companiei a-7-a, din Regimentul 3 Olt.
În iulie 1941 familia a fost anunţată că băiatul lor a fost dat dispărut. După căderea Odessei ( 16 octombrie 1941 ) contingentele mobilizate din Regimentul 3 Olt revin la Slatina ( 21 noiembrie 1941 ) deoarece avuseseră pierderi mari.
După această dată la Potcoava a venit un camarad al eroului. Acesta a spus că la data de 11 iulie, când se aflau la Sarata- Galbenă, au fost trimişi într-o acţiune de recunoaştere. Într-o zonă mlăştinoasă cu păpuriş des au găsit o maşină sovietică plină cu alimente. Întorşi la unitate au spus comandantului ce au găsit. Crezând că mașina este abandonată au hotărât să o ia. În momentul în care au ajuns la maşină sovieticii ascunşi în păpuriş au început să tragă. Soldatul s-a trântit la pământ. A rămas aşa nemişcat până noaptea, când s-a târât printr-un lan de porumb până la unitate. În timpul atacului sergentul Mormântul ofical Bădoi VintilaBădoi ar fi spus: ” mă nimeriră şi pe mine”. Pe cei răniţi, exceptându-l pe soldatul povestitor, sovieticii i-au înțepat cu baioneta. Ce s-a întâmplat ulterior cu sergentul, Bădoi nu ştia.
În niciun document din cele studiate nu este amintită o luptă la Sărata-Galbenă la această dată. Aceasta explică acţiunea de recunoaştere a soldaţilor din compania a 7-a a Regimentului 3 Olt. La Sărata-Galbenă au fost ulterior înhumaţi 8 soldaţi, toţi identificaţi. Bădoi Vintilă nu figurează ca fiind aici înhumat.
Familia i-a ridicat o cruce în cimitirul din Fălcoeni Potcoava. Pe ea este scris: „Mort cu arma în mână pentru patrie,
Părinţi, fraţi şi voi surori
Pe mormânt semănaţi flori
N-aţi văzut când am murit
Iarba mi-a fost aşternut”.
Familia îi va păstra veşnică amintirea.

A consemnat Doina Leulescu, nepoata eroului, fiica sorei Filofteia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s