Ziua Protecției Civile, sărbătorită cu fast în Olt, Vâlcea și Argeș

ziua PCLa 28 februarie 2016 se împlinesc 86 de ani de la emiterea Înaltului Decret Regal prin care Regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apărării Pasive, consfințind apariția primelor structuri de protecție civilă în țara noastră.

Data de 28 februarie la care este celebrată această zi marchează aprobarea Regulamentului Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care a intrat în vigoare la 23 martie 1933. Acesta este considerat actul de naştere al Protecţiei Civile din România, prin care s-a stabilit că ”Apărarea Pasivă este pregătită şi pusă în aplicare pe întregul teritoriu de Ministerul de Interne, prin Comisia Superioară de Apărare Pasivă”, se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). Erau astfel stabilite atribuţii ministerelor, localităţilor,

întreprinderilor şi instituţiilor şi se înfiinţau comisii de apărare pasivă la nivelul judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor rurale, dar şi la nivelul întreprinderilor şi instituţiilor. De asemenea, acest regulament cuprindea Planul Apărării Pasive, un document unic de înfiinţare a formaţiunilor de intervenţie, instituind-se astfel şi măsuri preventive şi de salvare. Pe de altă parte, regulamentul prevedea şi o serie de măsuri ce intrau în competenţa pompierilor militari, referitoare la organizarea şi participarea la exerciţiile publice de alarmare şi de pregătire a populaţiei civile.isu arg

România a realizat, în 2004, un proces de reformă instituţională, reunind protecţia civilă şi pompierii militari într-o structură unitară – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din carul Ministerului Afacerilor Interne.

Protecţia Civilă, componentă a apărării naţionale, ”cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe şi asigură condiţiile necesare supravieţuirii acestora”.

Ziua Prot Civ OltLa sediul ISU Olt din municipiul Slatina, în prezența prefectului Petre-Silviu Neacșu, Marius Oprescu, Președintelui Consiliului Județean Olt, cadrelor militare în rezervă și cadrelor inspectoratului, a avut loc,  astăzi, începând cu ora 11.00, l o ședință festivă dedicată Zilei Protecției Civile din România.

În cadrul ceremoniei au fost prezentate mesajele de felicitare din partea oficialităților centrale, au fost acordate diplome cadrelor militare în rezervă care au activat în domeniul protecției civile, au fost înaintate în grad cadrele militare care s-au remarcat în activitatea desfășurată, s-au prezentat repere din activitatea SMURD și au fost premiați mai mulți pompieri.

Regulamentul apărării contra atacurilor aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial. Momentul este considerat drept actul de naştere al Protecţiei Civile, instituţie care, iniţial, purta denumirea de “Apărare Pasivă”.

Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate potrivit legii, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor materiale şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Vâlcea. Ziua Protecției Civile marcată cu întreceri sportive

porti deschise VL ziua prot. Și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate „Zilei de 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”.

Astfel că, pe scuarul Teatrului Anton Pann au fost expuse publicului autospecialele de intervenție (ambulanță SMURD, autospeciala platformă de lucru la înălțime, o autospecială de stingere, un modul multirisc, o autospecială CBRN, o autospecială a echipei pirotehnice, o barcă pneumatică precum și echipamentele cu care sunt înzestrate). În același timp au putut fi vizitate structurile de intervenție din localitățile Grădiștea, Măciuca, Drăgășani, Horezu, Băile Govora și Brezoi.popieri valcea

După amiază, în incinta Teatrului „Anton Pann” Rm. Vâlcea – bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 23, s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-au prezentat semnificaţia „Zilei de 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”, mesajele oficialităţilor cu acest prilej şi acordarea de diplome câştigătorilor competiţiilor sportive desfăşurate.

Tot cu acest prilej s-au făcut și avansări în gradul următor, înainte de termen pentru cinci cadre:

La gradul de locotenet colonel Cplineanu Romus-Valentin;thumbnail

La gradul de plutonier adjutant; Devolescu Ion – Valentin, Popescu Ionel, Stancu Costin Mihai și Tătuț Mihai.

Festivitatea a continuat cu acordarea cupelor, diplomelor şi medalii câştigătorilor competiţiilor sportive desfăşurate.

La aceste competiţii ocupanţii primelor trei locuri au fost :

Campionatul de minifotbal între instituţiile publice

Locul I – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” al Judeţului Vâlcea;

Locul II – Centrul de Pregătire pentru Geniu EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”;

Locul III – Inspectoratul de Poliție al Județului Vâlcea.

Campionatul de tenis de masă între instituţii:

Locul I – plt. adj. Popescu Remus de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al  Jud. Vâlcea;

Locul II – lt.col. Florea Marian-Alin;

Locul III– slt. Prie Cristian – Centrul de Pregătire pentru Geniu EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”.

Campionatul de fotbal – tenis intern:

Locul I – plt. adj. Păunaș Iulian și plt.maj. Văcaru Constantin;

Locul II – plt. adj. Eftenie Adrian și plt. maj Budișteanu Daniel;

Locul III – Mr. Florea Marian și mr. Glugă Cristian.

Campionatul de tenis de masă intern:

Locul I plt adj Popescu Remus

Locul II lt col Florean Marian

Locul III plt.adj. Deaconeasa Constantin.

Sportivul anului 2018 a fost desemnat plt. maj. Oprea Teodor Alexandru cu următoarele rezultate: 4 medalii de aur la probele de : alergare pe 200 de m viteza; săritura în înălțime, Ștafeta 4X100 m; Ștafeta 4X100 m mixt ; o medalie de argint la 100 m. viteză ; două medalii de bronz la alergare pe 400 m. și săritura în lungime.

Marin Florian,,Începutul reglementarilor de rang superior privind protecția populației și a bunurilor în caz de conflict armat este dat de Legea asupra organizării națiunii și teritoriului pentru timp de război” nr. 1245/24.04.1933 prin care se stipula încadrarea cetățenilor țării în diferite organizații paramilitare, inclusiv în cele de apărare pasiva pentru protecția populației și intervenție în vederea înlăturării efectelor atacurilor din aer. Strâns legat de aceasta lege și anterior apariției ei, va intra în vigoare Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene la 23 martie 1933, regulament aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie același an. Înaltul Decret Regal nr. 468 este considerat actul de naștere al Protecției Civile din România, în fiecare an la 28 februarie sărbătorindu-se ZIUA PROTECTIEI CIVILE.
La ceas aniversar adresez urări de sănătate,bucurii, împliniri personale și profesionale ,tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul ISU Vâlcea. La mulți ani!”,
a transmis Marin Florian, Prefectul de Vâlcea.

Argeș. Avansări în grad de Ziua Protecției Civile

Data de 28 februarie a fost un moment de mare însemnătate pentru IGSU Argeș, care a isu argesmarcat împlinirea a peste opt decenii de la înfiinţarea primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din ţara noastră, legiferate prin semnarea Înaltului Decret Regal în 1930 de către regele Carol al II-lea şi publicarea Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene în Monitorul Oficial al României, trei ani mai târziu.

Pentru sărbătorirea Zilei Protecției Civile din România, la sediul inspectoratului din municipiul Piteşti s-au desfăşurat o serie de activităţi, în prezenţa autorităţilor judeţene, a mass-media, dar şi a copiilor entuziasmaţi de tehnica şi exerciţiile demonstrative organizate de salvatori.
isu 3 argUnul dintre cele mai emoționante momente festive, a fost cel în care mai multe cadre au fost avansate în grad, înaintea expirării stagiului minim, astfel:
În gradul de colonel a fost avansat locotenent colonel Stancu Răzvan
În gradul de locotenent colonel a fost avansat maior Iordache Nicolae Orlando

În gradul de plutonier adjutant: plutonier major Ciurea Daniel Cătălin; plutonier major Vasile Cristian Laurențiu; plutonier major Dobra Octavian Constantin; plutonier major Ghiorghe Constantin Cătălin;plutonier major Drotianu Anton-Sorin.

Totodată, în semn de recunoștință pentru curajul, devotamentul și operativitatea de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor încredințate în cariera militară, la trecerea în rezervă (cu data de 01.03.2019) plutonierul adjutant șef Ceru Marius Ioan, de la Detașamentul de Pompieri Pitești, a primit o plachetă și o diplomă din partea conducerii inspectoratului.
Numită şi „ARMA VIEŢII”, având ca deviză motto-ul: ,,CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, gradatii militari argesprotecţia civilă îndeplineşte rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s