Olt. Complexul Monumental din Izbiceni dedicat eroilor comunei

monument eroi izbiceniComplexul Monumental din Izbiceni este unic în peisajul judeţului nostru. A fost inaugurat cu ceremonial militaro-religios la 25 octombrie 2015 şi este amplasat în faţa bibliotecii „Ion Stratan” pe o esplanadă largă. El cuprinde:
-Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, realizat de pietrarul V. N. Daldoşi din Roşiorii de Vede, probabil în 1921 -1922. Este închinat celor 214 eroi din Primul Război Mondial ( azi se mai pot citi numele a 212 eroi ) dar şi numele a 23 de soldaţi „ morţi acasă din cauza războiului”. Pe monument au fost trecute şi numele a doi eroi ce au luat parte la Campania din 1913 din Bulgaria. A fost restaurat în 2015 de sculptorul Alexandru Marinete din Bucureşti .
-Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial ridicat în anul 2015 şi realizat de Inaugurare monument eroi Izbicenisculptorul Alexandru Marinete , din piatra de Vraţa ( Bulgaria ). Monumentul respectă toate regulile impuse de Comisia Monumentelor Publice. Pe el sunt trecute numele a 100 de eroi între care căpitanul Tudor Ste. Grigore şi locotenentul Purcea Ghe. Gheorghe.
-O cruce brâncovenească realizată din acelaşi material şi de acelaşi autor. Ea are rolul de a asigura liniştea eroilor comunei, risipiţi în cele patru zări ale Europei.
-O pictură murală de mari dimensiuni reprezentând scene privind participarea la cele două războaie, episodul salvării drapelului Regimentului I Dolj, de o localnică din Izbiceni în noiembrie 1916, precum şi imagini privind tradiţiile şi obiceiurile comunei, relizată de pictorul Ion Drăghici din Bucureşti.
Realizarea acestui complex se datorează în mare parte primarului din 2015, domnul inginer Velica Mircea, un român adevărat ( ne-a pus la dispoziţie două documente din anul 1920 ), ajutat de toţi locuitorii comunei. La cererea locuitorilor comunei, Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial a fost realizat identic cu cel dedicat eroilor din Primul Război Mondial.
Complexul merită să fie vizitat.
Prof. Doina Leulescu

––––––––––––––

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s