Argeș. Carol al II-lea reînhumat la Noua Catedrală Arhiepiscopală

carol-al-ii-lea_16665700La Catedrala Arhiepiscopală  și Regală de la Curtea de Argeș, s-a desfășurat, sâmbătă 9 martie, procesiunea de reînhumare a rămășițelor pământești ale Regelui Carol al II-lea, după 66 de ani, de la moartea sa.

La acest eveniment au participat autorități locale și județene, dar și sute de personae care au dorit să aducă un ultim omagiu unui dintre cei mai controversați regi ai României.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei, la această ceremonie funerară au participat principele Radu, soțulprocesiune 2 MS Margareta, principesa Sofia şi principesa Maria.

Ceremonia funerară a început cu un serviciu religios oficiat în Vechea Catedrală

de un sobor de preoţi și diaconi în frunte cu Înalt Prea-Sfinţiile Lor Calinic al Argeşului, Nifon al Târgoviştei şi Varsanufie al Râmnicului Vâlcii.

Onorurile militare au fost date de soldaţii din Brigada 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” şi Batalionul 33 Vânători de Munte ,,Posada” din Curtea de Argeș.

procesiune 3Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au fost scoase apoi din Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş şi purtate de ostaşi până la noua catedrală arhiepiscopală şi necropolă regală, locul în care, în prezenţa reprezentanţilor familiei regale, a fost efectuată încă o scurtă slujbă religioasă.

Sicriul a fost coborât în cripta albă şi frumos ornamentată pe margini, care se află nu departe de cele în care se odihnesc Regele Mihai şi soţia acestuia, Ana.

Discuţiile privind această mutare au început acum un an. Încă nu s-a stabilit data din acest an la care vor fi aduse aici şi sicriul reginei Elena din Elveţia şi rămăşiţele principelui Mircea de la capela Castelului Bran.
Regele Carol al II-lea a locuit în exil, în Portugalia, la Vila Mary e Sol, alături de Elena c_de_argesLupescu și a murit în 4 aprilie 1953, înainte să împlinească 60 de ani. A avut parte de funeralii regale, pentru că se înrudea cu regii Portugaliei.
Guvernul României a decis repatrierea osemintelor lui Carol al II-lea, abia în 2003, la 14 ani de la căderea comunismului.

Regele Mihai nu l-a iertat niciodată pe tatăl său și nu a participat nici la înmormântare, nici la ceremonia de repatriere. În 2003, l-a reprezentat în Portugalia, Principele Radu.

procesiune rege CarolCarol al II-lea, care a purtat coroana pe cap între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, a murit la 4 aprilie 1953 în Portugalia, la vârsta de 59 de ani, fiind înhumat la capela Regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona, cu sprijinul Guvernul portughez, de la acea vreme.

La înmormântarea lui au participat „multe foste capete încoronate ale Europei, prinţi, şi oameni importanţi din toată Europa şi chiar din America.

Potrivit Adevărul.ro, Guvernul României, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-a trimis niciun reprezentant, însă pe 13 februarie 2003, rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse în România, prin implicarea lui Teodor Baconschi, ambasadorul României în Republica Portugheză.

Oficialul român a fost surprins să constate că sicriul regelui Carol al II-lea fusese mutat după 1974, când a fost înlăturat regimul lui Salazar-Caetano, după Revoluţia Garoafelor.

Cum în 2003 se împlinea o jumătate de secol de la moartea lui Carol al II-lea, Baconschi a propus Ministerului Afacerilor Externe să aprobe demersurile oficiale pentru repatrierea osemintelor regale. După primirea aprobării, operaţiunea s-a desfăşurat rapid, astfel încât sarcofagul regal a primit onoruri liturgice şi militare lusitane, urmate de transportul cu o cursă specială spre Bucureşti şi reînhumarea la Curtea de Argeş.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s