Olt.  Bercea Mondial cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani

bercea Eliberat de puțină vreme din pușcărie, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, este din nou în vizorul oamenilor legii, fiind cercetat alături de fostul director al Hidroserv Slatina, Marian Chitea, pentru delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Alături de ei, mai sunt trimiși în judecată Sergiu Dănișor administratorul unei firme deținute de Marian Chitea, precum și mai multe rude ale interlopului,, constituiți într-un grup infracțional organizat.

Așadar, Fănica Anghel, soţia lui Bercea,  precum și fiii săi Florin şi Laurenţiu, fiica sa Izaura Constantin, ginerele său Marius Constantin, zis „Titi”, Marian Dumitru Chitea, George Sergiu Dănişor, Liliana Simona Bocea, Daniel Curt, Alexandru Hăloiu, Mirela Ionescu, Florin Istrate, Goerge Cătălin Manea, Angelin Radu, Birea Radu, Gheorghe Radu, Nicolae Toader şi SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina,  sunt inculpaţii din dosarul înregistrat marţi, 5 martie, pe rolul Tribunalului Olt, parte vătămată fiind ANAF, în calitate de reprezentant al statului român prin DGRFP Craiova.
Oamenii legii au stabilit că patru dintre învinuiţii din dosar – Bercea, soţia sa, Chitea şi bercea cu familiaDănişor, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, aveau să fie reţinuţi de DIICOT şi ulterior arestaţi preventiv pentru 30 de zile de magistraţii Tribunalului Dolj. Decizia a fost contestată, iar Curtea de Apel Craiova a dispus ca fostul director al Hidroserv Slatina şi omul de afaceri Dănişor să fie cercetaţi în stare de libertate, sub control judiciar. În privinţa lui Sandu şi Fănica Anghel aceştia au rămas după gratii, având condamnări în alte dosare.
De asemenea, procurorilor DIICOT Craiova, au precizat că faptele pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată s-au petrecut între anii 2007 – 2011, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională fiind estimat la un milion de euro.

  Potrivit rechizitoriului de la acea vreme, „Inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat în scop de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Aceştia, prin intermediul SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, administrată în toată această perioadă de către inculpaţii Chitea Marian Dumitru şi Dănişor Sergiu, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la SC EURO TEHNO GRUP SRL Piteşti şi SC AUTEC AUTOTEHNIK SRL Piteşti. Autoturismele au fost cumpărate în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, prin numiţii Anghel Sandu şi Anghel Florin, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina”.

bercea_mondialuDespre ,, ingineriile financiare” ale inculpaților, anchetatorii spun că există suspiciuni că autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina ca mijloace fixe, dar prin intermediul lui Bercea Mondial, au fost vândute către membrii familiei acestuia sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi însă achitate. „Prin manopere similare, inculpaţii Chitea Marian Dumitru şi Dănişor George Sergiu, în calitate de administratori şi în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, au achiziţionat de la membrii familiei lui Anghel Sandu, zis «Bercea Mondial» bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate”, mai arată procurorii DIICOT.
Reamintim faptul că la începutul lunii februarie, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial a fost eliberat condiţionat din închisoare, după o decizie dată de magistraţii Tribunalului Mehedinţi.

Acesta se afla încarcerat în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin unde îşi ispăşea pedeapsa totală de 12 ani de închisoare primită pentru mai multe fapte comise. Decizia de eliberare a fost dată la sfârşitul lunii noiembrie 2017  de Curtea de Apel Craiova.

Interlopul se afla în închisoare din 2011, după ce la sfârşitul lunii februarie l-a înjunghiat pe nepotul său Ionuț Anghel. Acuzat atunci de tentativă de omor, în anul 2014 acesta avea să fie condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani și 9 luni de închisoare, aceasta fiind şi cea mai grea pedeapsă primită pentru infracţiunile comise de-a lungul anilor. La această pedeapsă s-au mai adăugat și altele, fapt ce i-a majorat detenția la nu mai puțin de 12 ani.
Protejatul lui Darius Vâlcov, Marian Chitea a ocupat mai multe funcţii la nivelul judeţului, iar în 2009, susţinut de PDL, a fost numit director al Hidroserv Slatina. Însă, legătura de rudenie cu Bercea Mondial, căruia îi botezase unul dintre nepoţi, l-a costat funcţia. După ce în anul 2011 Bercea a fost arestat pentru tentativă de omor, iar numele său a apărut în presă în galeria naşilor celebri ai interlopului, Chitea a demisionat de la Hidroserv. Printre nașii copiilor lui Bercea se află și europarlamentarul Theodor Stolojan.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s