Olt. Eroul căpitan aviator Alexandru Şerbănescu 

File de Istorie

monument colonesti***********************************
Alexandru Şerbănescu, as al aviaţiei de vânătoare române în Al Doilea Război Mondial, s-a născut la 16 mai 1912 în satul Vlaici, comuna Coloneşti, judeţul Olt. Părinţii săi Alexandru şi Maria au avut şase copii, Alexandru fiind al treilea. Şcoala primară a urmat-o în satul natal iar gimnaziul la Iaşi.
Studii militare:
-Liceul Militar „ Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu ( 1922- 1931 ) ;
– Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie „ Principele Carol” Sibiu (1931 -1933)
– Şcoala de Aplicaţii a Infanteriei ( 1935 – 1936 ) , unde a obţinut cel mai bun rezultat dintre toţi cursanţii la Tactica Infanteriei ;
-Şcoala de Observatori aerieni ( 1939 ) ;
-Şcoala de Ofiţeri de aviaţie „ Regele Carol al II-lea” (1940 );
Grade militare şi unităţi militare:
-sublocotenent 1939, Batalion 3 Vânători de Munte, Braşov;
-locotenent 1938, Vânători de Munte;
-căpitan 1943 Corpul Aerian Român;
În anul 1939 se hotărăşte să abandoneze arma vânători de munte şi să devină aviator, ca pilot militar. A luptat numai în Campania din est în cadrul următoarelor unitaţi militare: Grupul 7 Vânătoare 1942 Stalingrad şi Grupul 9 Vânătoare 1943. În anul 1944 ajunge comandantul Grupului 9 Vânătoare. A participat la 590 de misiuni de luptă din care 235 lupte aeriene ( Stalingrad, Mariupol, Melitopol, Nipru ) şi a doborât 47 de avioane inamice.
Ultima misiune la care a participat a fost cea din 18 august 1944. Efectivul celor 2 Grupuri de Vânătoare ( 7 şi 9 ) se redusese datorită pierderilor suferite : Grupul 7 mai aviator= monument colonestiavea 12 aviatori iar Grupul 9 mai avea 13 . În această perioadă americanii bombardau teritoriul României. O confruntare directă ar fi dat câştig de cauză americanilor, de aceea superiorii lui Şerbănescu au luat hotărârea să nu se angajeze în luptă decât în formaţii egale. Tudor Greceanu, un alt as al aviaţiei româneşti, coleg cu Serbănescu a spus peste ani că Şerbănescu ar fi replicat: „Nu înţeleg ca un inamic, oricât de mare şi puternic ar fi să intre în ţara mea ca-n sat fără câini şi s-o pustiască…. Nu se va putea spune că în România nu a ieşit niciun român în faţa americanilor, chiar dacă pierdem bătălia”.
Confruntarea aeriană a avut loc la 8000 metri altitudine deasupra oraşului Braşov, unde românii au întâlnit o patrulă de Mustanguri. Românii sunt copleşiti. Lui Şerbănescu nu-i mai funcţiona radioul, aşa că nu a putut fi avertizat. Este lovit şi cade în Valea Buzăului lângă Ruşovăţ. Camaradul său, Ion Dobran cel care i-a căutat a doua zi corpul, nota în jurnalul său: „Sunt dezorientat şi am sufletul greu. A căzut o stea. A căzut din înălţimi un titan”. A fost înmormântat în Cimitirul Militar Ghencea cu onoruri militare la 22 august 1944.
Pentru misiunile îndeplinite a primit mai multe decoraţii româneşti ( Ordinul Virtutea Aeronautică , Ordinul Mihai Viteazul, Ordinul Steaua României )şi germane ( Crucea de Fier ) şi a fost citat în două ordine de zi în anul 1944, în lunile ianuarie şi mai.
Faptele lui Alexandru Şerbănescu nu au fost popularizate în perioada regimului comunist şi deci nu este cunoscut generaţiei postbelice.
După 1990 revine în memoria românilor mai ales datorită activităţii Fundaţiei „ Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” înfiinţată în 1994 la sugestia pictorului Ion Ţarălungă. Fundaţia este condusă din 2009 de nepoata eroului, doamna Eleonora Arbănaş.
În judeţul Olt în cinstea eroului s-au ridicat două monumente: unul la Vlaici inaugurat la 15 august 2010 şi altul la Coloneşti numit „ Trepte spre cer” dezvelit cu ceremonial militaro-religios la 5 iulie 2008. Bustul eroului amplasat pe monument a fost realizat de sculptorul Constantin Simescu. De remarcat că la inagurare a participat şi camaradul aviator Ion Dobran, în 2009 general de flotilă aeriană, membru de onoare al fundaţiei.
Slavă Eroilor Patriei!
Doina Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s