Olt. Lansare de carte la Teatrul ,,Eugen Ionescu” din Slatina

george smarandache-lansare de carteGeorge Smarandache, directorul Teatrului ,,Eugen Ionescu” din Slatina, a lansat azi ,,Fluturele alb“, o carte excepțională prin conținut și prezentare apărută la Editura Hoffman. Nu este prima carte scrisă de George Smarandache, acesta fiind autorul a mai multe volume de dramaturgie, dar și de poezie.

La acest eveniment au participat numeroși oameni de cultură, prieteni ai autorului, iar pe calea internetului, George Roca, din Sydnei, președintele onorific al Academiei Româno-Australiene,  un cunoscut iubitor de cultură al românilor din diaspora, l-a felicitat pentru această nouă carte dedicată teatrului:  „succes, bucurii și să scrie și alte piese de teatru la fel de frumoase precum „Fluturele alb”, a conchis Roca .

Cartea, cu o prefață semnată de scriitorul și dramaturgul Cornel Udrea din Cluj, are și lansare care=te.jpgdouă referințe, una din partea actriței Monica Davidescu și o alta din partea actorului Eugen Cristea. Volumul a apărut sub auspiciile Editurii Academiei Româno-Australiană și este tipărită la Editura Hoffman. Despre carte și autorul ei vor vorbi Valeru Ciurea (redactor de carte), profesorul Victor Tița, dar și directorul Centrului Cultural, Viorel Pintea.

Valeru Ciurea, prezentatorul și gazda evenimentului, în deschidere, a ținut să facă câteva precizări despre cartea lansată de George Smarandache, apreciind că „Fluturele alb” nu este o piesă ușoară, iar persoanele care o vor citi vor constata acest fapt, întrucât „cititorii vor descoperii un alt autor, un alt gen de a scrie, asemănător lui Eugen Ionescu”, George Smarandache trecând din zona ușor facilă și comică, la o operă exclusiv dramatică, și anume: Fluturele alb, care ne face să trăim experiența autorului.

lansare carteAceastă operă dramatică aduce la un loc teatrul de tip existențialist și teatrul absurd, într-o abordare autentică, originală, cu măști la vedere ale unor personaje oglinzi în care (ne) regăsim fie partea luminoasă, fie cea întunecată, angoase, nebunie, frustrări, propunându-ne, într-o exprimare artistică foarte inspirată, și o filosofie de viață…“ a spus printre altele, Victor Tița, directorul Facultății de Inginerie Economică din cadrul USAMV, Filiala Slatina, care a început să facă câteva remarci asupra subiectului cărții.

Piesa de teatru propune pe lângă fragilitatea vieții pe care „flururele alb” ne-o inspiră, ne pune în fața unei existențe, apreciază Victor Tița, care trasează pe scurt principalele coordonate ale cărții lansate. „(Cartea – n.r.) devine un apel la conștiință și un îndemn de a ne folosi cea mai mare libertate, libertatea omului de a gândi. Toate acestea, aproape ca o concluzie, pentru că finalul este fatidic, sunt rostite cu glas de moarte într-un dialog cutremurător, emoționant, între mamă și fiu, la sfârșitul piesei. ”

lansare carte g. smarandache

George Smarandache, autorul cărții, ne-a povestit că a analizat ce se întâmplă în societatea actuală și așa a ajuns să scrie cartea „Fluturele Alb”, pornind de la motivul că „majoritatea oamenilor au uitat să iubească, au uitat să trăiască”, autorul dorind-și ca prin cartea lansată să tragă un semnal de alarmă pentru ca oamenii să fie mai atenți ce se întâmplă cu ei, dar și în jurul lor.

În cadrul lansării de carte de la „Eugen Ionescu” au fost premiați și câștigătorii Salonului de fotografie „Etnografica”, eveniment găzduit de 4 ani de județul Olt (n.r. – tabăra de 3 zile și 3 nopți). Premiul I a fost câștigat de doamna profesor Dana Iacob, care a relatat că „experiența în tabără a fost una extraordinară, pentru că am vizitat tot județul Olt, am fost în casele oamenilor și am văzut cum lucrează și ce lucrează, am văzut tradiția și practica și a fost totul la superlativ”.

autografe smarandacheLa finalul evenimentului, George Smaranche a oferit câte un exemplar al cărții „Fluturele alb” tuturor celor prezenți, dar și autografe doritorilor.

Redactori Georgiana Leulescu,   Ionuț Cocârlău, http://www.vgtvregional.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s