Olt. Tăriceanu scos din sărite pe tema împrumutului României!

alde3Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, a fost sâmbăta trecută la Slatina alături de Andrei Gerea, Daniel Barbu, Toma Petcu, Daniel Chiţoiu şi alţi membri importanţi ai formaţiunii politice, pentru a face cunoscută lista candidaților la europarlamentarele din 26 mai a.c..

La primele ore ale dimineții, politicienii de la Centru, au fost conduși de deputatul Mihai Niță. Aceștia au vorbit cu slătinenii despre oferta electorală, despre proiectele ALDE în coaliție cu PSD, după care s-au întâlnit cu membrii și simpatizanții ALDE în sala de spectacole a Casei de Cultură a Tineretului din Slatina.

Vizita reprezentanților ALDE s-a încheiat cu o conferință de presă în care liderul Călin Popescu Tăriceanu a criticat dur justiția, pe fostul procuror general, Laura Codruța Koveși.

Tariceanu  si nita

Vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, a spus că partidul în aceste alegeri se bazează pe faptul că au fost majorate pensiile și salariile, însă Guvernul de curând s-a împrumutat cu o 30 milioane de euro, bani care urmează a fi plătiți de noi, cetățenii, în următorii 30 de ani, fără a fi folosiți pentru investiții. Întrebat de către reporterul VGtv Regional cum comentează acest subiect, Andrei Gerea nu a fost lăsat să răspundă la întrebare, de către Tăriceanu, care, scos din sărite, a răspuns la întrebare, acuzând reporterul că „ori nu ați înțeles, ori întrebarea pe care ați adresat-o este intenționat făcută ca să pună subiectul sub o altă lumină”. Recitalul președintelui ALDE a continuat, întrebând reportul dacă „Dumneavoastră credeți că Ministerul Finanțelor s-a împrumutat pentru a plăti pensiile și salariile? Nu înțelegi atunci nimic”.

ade 2Andrei Gerea a încercat să arunce ,,pisica” în curtea lui Traian Băsescu, declarând că România are datorii de plătit de când era președinte și trebuie să fie plătite. Tăriceanu a continuat și a spus că investițiile vor fi făcute din fonduri guvernamentale sau europene, însă pentru a plătii datoriile făcute din împrumuturile anterioare, România trebuie să facă împrumuturi pentru a le plăti, apreciind că PIB-ul este unul limitat.

În prezent, a firmă Daniel Chițoiu, că „România are o datorie externă mică, care se situează la 35% din produsul intern brut. O țară poate să aibă datorii de maxim 50% din PIB, dar noi ne situăm destul de bine. Au fost datorii din trecut care erau scadente, iar Guvernul trebuia să le achite”.

Politica actuală a Guvernului este să se împrumute pe un termen mai lung, afirmă Daniel alde1Chițoiu, deoarece „când te împrumuți pe un termen mai lung dobânzile sunt mai mici, în vreme ce dacă facem împrumuturi pe termen scurt, dobânzile sunt mai mari și datoria publică planează asupra bugetului”. La datoria publică se adaugă în fiecare an deficitul bugetar, care în prezent este de 2,76%, adică guvernarea cheltuie mai mulți bani decât se încasează.

Tăriceanu, vizibil deranjat de întrebările adresate de reporter pe tema împrumuturilor României, a intervenit din nou peste colegii săi, Andrei Gerea și Daniel Chițoiu, venind cu precizarea că „în condițiile în care anul trecut deficitul bugetar a fost de aproape 3% (n.r. – 2,97% din PIB), iar acum este de 2,76%, este clar că datoria publică începe să scadă din moment ce cheltuielile statului se reduc” a conchis președintele ALDE.

Reporterii prezenți la conferința de presă au pus în discuție și problemele de trafic dintre Craiova și Slatina, iar Tăriceanu a afirmat că este la curent cu problemele de trafic din zonă și că această zonă trebuie să beneficieze de o infrastructură mai bună de transport, pentru a da oxigenul necesar firmelor care lucrează în această zonă și în județ pentru a se acorda cât mai bine la fluxurile economice din România și din străinătate.

Pot să vă spun că drumul expres Pitești-Craiova este în fază de licitație, în care s-au adjudecat lucrările și prioritățile pe care le-a stabilit Ministerul Transporturilor, referindu- mă la centura de la Balș și la podul din zonă, tocmai pentru a elimina una din gâtuirile care au loc pe acest traseu” a declarat Tăriceanu a în cadrul conferinței de presă susținută la Slatina.

ALDE nu vrea referendum pe tema justiției, o spune chiar președintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu. „Nu e normal ca o temă care ar trebuie să devină de interes național, adică alegerile pentru Parlamentul European, când încercăm să îi convingem pe români să se preocupe, să fie mai atenți la dezbateri, să vină la vot, să fie perturbată de un alb subiect care să fie fără nicio legătură cu Parlamentul European, cu alegerile europene, ci este o temă politică pe care vrea să o folosească președintele (n.r. – Klaus Werner Iohannis) în avantaj propriu pentru cursa electorală din toamnă” spune Tăriceanu în încheierea conferinței de presă.

Redactor Ionuț Cocârlău, reporter Georgiana Raicu, op. Imag. Viorel Raicu, VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s