Polițiștii Români și-au sărbătorit ziua cu avansări în grad și aplicații publice

ziua pol valceaData de 25 martie, când în Calendarul Ortodox se sărbătorește ,, Buna Vestire”  a fost desemnată și Ziua Poliţiei Române, deoarece pe actualul drapel al acestei instituții se află simbolul creștin al Bunei Vestiri.

În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Suțu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIȚIE.

În 1821, Tudor Vladimirescu acordă scutiri de taxe și impozite celor însărcinați să ziua polmențină ordinea publică și să apere proprietatea cetățenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuțiile poliției sunt extinse. În timpul Revoluției de la 1848 are loc reorganizarea poliției, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica polițienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliții” și „obișnuitei poliții”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuții în organizarea și coordonarea activităților polițienești.

Începând cu Legea de organizare a poliției a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului (8 iulie 1929), competențele organelor de poliție sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

ziua pol2,,Astăzi, când se aniversează 197 de ani de la acest moment, adresez tuturor celor care își desfășoară ori și-au desfășurat activitatea în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, precum și familiilor acestora, cele mai călduroase urări de sănătate, putere de muncă, împliniri profesionale și personale. La mulți ani!” a transmis prefectul de Vâlcea, Marin Florian Marin, fost șef al IPJ Vâlcea.

Un mesaj emoționant a transmis polițiștilor de ziua lor și prefectul de Argeș, Emilian Dragnea la manifestările dedicate acestei zile, desfășurate în Piața Vasile Milea din Pitești. Aici au fost prezentate simulări de situații cu care polițiștii se confruntă, echipaje canine și tehnică aflată în dotarea IPJ Argeș.

„Ne reafirmăm, cu acest prilej, aspirațiile de legalitate, ordine și siguranță civică ziua pol 5și, în același timp, ne exprimăm prețuirea și respectul față de profesia de polițist, oameni care își dedică întreaga lor capacitate serviciului pus în sprijinul semenilor.
Poliția Română este o instituție fundamentală pentru funcționarea unui stat democratic. Este supusă în permanență unui vast orizont de așteptare din partea opiniei publice și a societății în general. An de an, s-au făcut eforturi și s-a investit ca perspectivele polițistului modern să coincidă cu prioritățile asumate de întreaga societate din România.
Prin misiunile complexe și dificile la care participați, cazurile care au fost rezolvate, se demonstrează că IPJ Argeș este un serviciu public de înaltă ținută, profesionist și eficient. S-a câștigat astfel respectul și încrederea argeșenilor!
Instituția Prefectului are o colaborare foarte strânsă cu Inspectoratul de Poliție Județean Argeș, astfel că ne-am putut atinge toate obiectivele în interesul argeșenilor.

ziua pol 4Vă felicit domnule inspector-șef alături de echipa de conducere și felicit, de asemenea, întreg personalul inspectoratului pentru modul în care și-a desfășurat activitatea.
Vă doresc sănătate și să aveți parte de cât mai multe realizări profesionale și personale! La mulți ani! „
a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu, Emilian Dragnea.

Și la Olt, polițiștii  și-au sărbătorit ziua prin diverse acțiuni sportive, avansări în grad și acordare de diplome aniversare tuturor instituțiilor colaboratoare dar și reprezentanților mass-mediei.

Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe a CJ Olt, debutând cu  mesajul ministrului de Interne. Invitați la acest eveniment au fost președintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, prefectul judeţului, Silviu Neacşu, dar și șefi și reprezentanți au Jandarmeriei Olt, ISU Olt, precum şi ai  instituţiilor cu care poliţia colaborează. Ceremonia a debutat cu un moment de regulegere în memoria poliţiştilor căzuţi la datorie. Au fost avansaţi în grad peste 100 de poliţişti olteni. De asemenea, au fost premiaţi şi poliţiştii care au participat la concursurile interne.
După ceremonie, pe platoul din faţa Consiliului Judeţean Olt, au fost amenajate mai multe standuri cu tehnica din dotare a polițiștilor olteni, fapt ce a stârnit curiozitatea  slătinenilor de la mici la mare.

Mai multe amănunte la VGtv Regional, http://www.vgtvregional.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s