Olt. Eroul maior Câţă Nicolae  de la Colonești

File de istorie

monument colonesti Olt. Eroul maior Câţă Nicolae  de la Colonești
Fiu al comunei Coloneşti, judeţul Olt, Câţă Nicolae s-a născut la 30 iulie 1908.
A urmat Şcoala militară de ofiţeri activi de infanterie între 1928 – 1930. La terminarea ei a obținut gradul de sublocotenent şi a fost repartizat la Batalionul 12 vânători. În 1934 este înaintat la gradul de locotenent iar în anul următor este numit instructor la Școala de ofițeri de infanterie. La gradul de căpitan a fost înaintat în 1940. Tot acum a fost numit comandant de companie la Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” Divizia 9, divizie formată din garnizoanele dobrogene Constanța și Tulcea.
Pe frontul de vest aceasta unitate luptă pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Numai în Cehoslovacia a parcurs 680 km. A avut cele mai mari pierderi dintre toate diviziile româneşti participante: 13 838 morţi, răniţi şi dispăruți. Divizia 9 a avut rol decisiv în spargerea frontului inamic în zona Strani .
La 25 noiembrie 1944 căpitanul Cîţă a fost trimis pe frontul antihitlerist cu Regimentul erou colonesti, câță nicolae34 Infanterie. Ia parte la luptele din Ungaria şi Cehoslovacia. S-a distins în luptele de la Strany – Cortina, zona Moravia când era comandantul Batalionului 1 din Regimentul 34 Infanterie, Divizia 9. Această bătălie s-a desfășurat între 16 aprilie – 3 mai 1945. Ca să ajungă aici Divizia 9 a parcurs un marș de 38 de ore între 14 – 15 aprilie. Bătălia decisivă a început la 26 aprilie, ora 6,30 când batalionul comandat de căpitanul Câţă atacă prin surprindere comuna Strany şi ajunge în faţa pădurii de la vest de Cortina. Această pădure a fost numită mai târziu „pădurea împușcată”, deoarece gloanţele luptelor din aprilie 1945 au rămas în inimile copacilor. Aici fusese oprită înaintarea Regimentului 40 Infanterie. În zona împădurită de aici căpitanul Câţă Nicolae ordonă deschiderea focului cu tot armamentul din dotare. Dușmanul a fost respins la orele 17, românii ocupând cota 299. Inamicul se retrage, fapt ce permite Divizei 9 Infanterie să ocupe localitatea Uhersky Brod.
Căpitanul Câţă la 1 mai 1945 împreună cu batalionul său înaintează spre cota 290, când o companie inamică contraatacă prin surprindere. În schimbul de focuri căpitanul care era în prima linie, a fost rănit mortal în localitatea Nedahlevice.
Cei 170 de eroi ai Diviziei 9 morţi pentru eliberarea regiunii Strani au fost iniţial înmormântaţi în aprilie – mai la Vicnov şi la Korytna ( căpitanul Câţă se află la poziţia 8 ) şi apoi reînhumaţi în alte cimitire din Cehia şi Slovacia. În cimitirul românesc de la Zvolen ( Slovacia ) nu l-am găsit printre cei 10 384 de eroi români. Cred că a fost reînhumat în cimitirul din Brno ( Cehia ), unde sunt înhumaţi 1 500 de eroi români.
Pentru faptele sale de vitejie a fost avansat post-mortem la gradul de maior şi a fost decorat la 4 august 1945 cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a.
Numele eroului este trecut pe monumentul „Trepte spre cer” din Coloneşti.

 Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s