Argeș. Focar de pestă porcină la Corbeni

pesta-porcinaÎn urma unei analize sanitar -veterinare efectuate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, s-a confirmat, în data de 16.04.2019, apariţia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la trei animale dintr-o gospodărie din satul Oeştii Pământeni, comuna Corbeni, judeţul Argeş.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Prefectura Argeș, Emilian Dragnea, șeful instituției,  în calitate de preşedinte, a convocat de urgenţă o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB) astăzi, 17 aprilie a.c., pentru a adopta planul de măsuri conform legislaţiei în vigoare.

În acest sens a fost delimitată zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri ce cuprinde localităţile: Oeştii Pământeni, Oeştii Ungureni, Albeştii Ungureni, Mioarele şi Dumitreşti

De asemenea,  fost delimitată zona de supraveghere pe o rază de 10 kilometri ce cuprinde următoarele localităţi din judeţul Argeş: Berindeşti, Turburea, Căpăţâneniipesta porcina arges Pământeni, Poienari, Corbeni, Rotunda, Bucşeneşti, Urecheşti, Bărăşti, Cicăneşti, Şuici, Rudeni, Valea Calului, Ceparii Pământeni, Bolculeşti, Verneşti, Băniceşti, Blaju, Valea Danului, Borobăneşti, Albeştii Pământeni, Dobrotu, Mustăţeşti, Valea Uleiului, Curtea de Argeş, Cerbureni, Borovineşti, Bădila, Valea Iaşului, Ungureni, Bărbălăteşti, Brăteşti, Doblea, Ruginoasa, Valea lui Mas, Robaia, Muşăteşti, Bolovăneşti, Florieni, Galeşu, Slamneşti şi Brăduleţ.

Prefectul, Emilian Dragnea a dispus să se facă urgent un recensământ al tuturor exploataţiilor şi al animalelor care vor fi vizitate de un medic veterinar pentru examinarea clinică şi pentru analizele de specialitate, astfel că în această perioadă, animalele vor fi ţinute în gospodării până la stingerea focarului. Tot în această perioadă este interzis transportul animalelor din şi în localitate, cu excepţia transporturilor în tranzit.

pesta porcina Totodată au fost dispuse măsuri de restricție privind circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor din carne şi a mijloacelor de transport. Porcii morţi sau suspecţi de boală trebuie raportaţi medicului veterinar sau DSVSA Argeş, și de asemenea, se interzice sacrificarea porcilor fără avizul DSVSA Argeş.

În comunicatul remis presei  se mai arată că : ,,Gospodăria afectată este sub supraveghere oficială, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş. S-a realizat dezinfecţia exploataţiei şi s-au montat covoare cu dezinfectant la intrările în comună. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş (DSVSA) a început o anchetă epidemiologică în acest caz. Până în acest moment, nu au mai fost raportate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial de pe raza comunei Corbeni şi a judeţului Argeş.”

Emilian Dragnea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilorpesta porcină întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat  la medicului veterinar, DSVSA Argeş sau autorităţilor locale.

Acesta a mai ținut să precizeze că ,, Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile legii.”

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s