Minunea crenguțelor de salcie din Duminica Floriilor

floriDuminica Floriilor, sau Floriile este o sărbătoare creștină fără dată exactă, sărbătorită întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

„Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“.

Simbolul acestei sărbători dinaintea Paștelui la noi, în România, este crenguța de salcie crengute de salciela noi, sau crenguța de palmier, în țările creștine mediteraniene. Despre  acest simbol se spune că ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să treacă râul spre a ajunge la Poarta lui Pilat, unde era răstignit Iisus.

„Maica Domnului, vrând să vadă pe Hristos răstignit, a avut în cale o apă. S-a rugat de toate buruienile ca să o treacă, şi nici una n-a voit, numai salcia a întins o cracă şi a trecut-o dincolo. Maica Domnului a binecuvântat-o, ca să o ducă la biserică, s-o slujească preoţii şi să se încingă oamenii cu ea, ca să nu-i doară mijlocul la seceratul grâului”.

Intrarea-Domnului-Isus-in-Ierusalim-Luigi-MitoiCrenguța de salcie sau măslin ar avea puteri tămăduitoare în durerile de spate sau cele de urechi, însă ar fi și un talisman peste an pentru a preveni grindina şi furtunile de peste vară.

Bătrânii spun că în această zi este bine ca oamenii să nu se spele pe cap, pentru a nu le albi părul, „cum sunt pomii înfloriţi”. Când se scutură florile pomilor să se spună: „Câte flori, atâtea mere, Dumnezeu ne dă avere”.

După ce creștinii vin de la biserică cu aceste ramuri miraculoase, li se dau de mâncare vacilor sau căprițelor din  gospodărie pentru a fi lăptoase şi a avea viţei și iezi colorați,  „florii”.

Tot bătrânii mai spun că, vremea la Paște va fi ca și cea de la Florii. Este dezlegare la descărcarepește și toată ziua se stă cu mesele întinse pentru a avea belșug în case, dar și pentru a primi oaspeții așa cum se cuvine pentru a sărbătorii pe toți cei din familie care poartă nume de floare.

În unele sate ale Olteniei, în Duminica Floriilor ca în sâmbăta lui Lazăr tinerii petrec, dar nu înainte ca aceștia să se îmbrace în straie populare și să meargă la biserica din sat.

Duminica Floriilor anunţă  Paștele, marea sărbătoare a creştinătăţii şi trebuie întâmpinată cu flori şi bucurie, aşa cum şi Iisus a intrat pentru ultima oară în Ierusalim, întâmpinat cu crengi de palmier.

Simbolul rămâne salcia, ca plantă magică şi înflorirea ca act de propiţiere, fără de care destinul (plantei şi, simbolic, al omului) nu s-ar împlini.

felicitare 1Potrivit unei statistici, cei mai mulţi romani care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 334.734 de persoane, poarta numele de Florin, alţi 147.328 Viorel, iar 54.759 Florian,  29.777 romani poarta numele Florea, 25.181 răspund la numele Florentin şi alţi 13.925 – Florinel.

Printre bărbaţii care îşi serbează ziua numelui de FLORII se număra şi cei cu numele Trandafir – 2.418, Bujor – 1.554, Floricel – 924, Mărgărit – 695 şi Crin – 214.

Din totalul fetelor si femeilor cu nume de flori, 146.268 se numesc Viorica, 128.844 –images Florentina, 92.668 Florica, 87.202 Floarea, iar 79.753 Florina.

De asemenea, tot în Duminica Floriilor sunt  aniversate şi persoane cu nume de flori mai rar întâlnite, precum Garofița – 2.872, Iris – 2.296, Anemona – 878, Micșunica – 646, Romanița – 543, Panseluța – 444 sau Crizantema – 353.

  felicitare siminicaRedacția VGtv Regional urează ,,La mulți ani” tuturor sărbătoriților, rude colaboratori și prieteni!

 

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s