Paștele la români, cea mai importantă sărbătoare creștină

invierea domnuluiÎnvierea Domnului este considerată cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin. În cele trei zile de Paște, familia se unește și este un bun prilej de liniște, să îți faci planuri noi și bucurie. Asta pentru că Iisus Hristos a Înviat, dar și pentru că păcatele noastre au fost iertate și pentru că începem un nou ciclu al vieții. Fiind o zi atât de specială, de-a lungul sutelor de ani s-au strâns tot atâtea obiceiuri de Paște. Multe dintre ele sunt respectate cu sfințenie chiar și în zilele noastre.

Există mai multe legende legate de obiceiul vopsirii ouălor în cultură românească.festival ciocanesti, suceava Printre cele mai populare, este cea despre care se spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picură din rănile lui Iisus. Deși înainte nu se acceptă că ouăle să aibă altă culoare în afară de cea roșie, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele și copiii le colorează cu verde, galben sau albastru. În trecut, oul era un simbol păgân ce marca celebrarea Noului An, la echinocțiul de primăvară. În această zi, oamenii își trimiteau ouă viu colorate în semn de afecțiune. În creștinism, oul vopsit sau încondeiat își transferă semnificațiile în domeniul religios, fiind în continuare un simbol al Învierii și rodirii. Ouăle roșii amintesc sacrificiul făcut de Iisus Hristos pentru omenire.

Obiceiuri-romanesti-de-Paste.jpgLumânarea de la Înviere trebuie păstrata în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.

În Duminica Învierii, există obiceiul că oamenii să se îmbrace cu haine noi, semnificație a primenirii trupului și a sufletului. Pentru unii însă, înnoirea o reprezintă venirea primăverii. Înainte de a va îmbrăca, în dimineață zilei Învierii, puneți într-un ibric apă rece, un ou și un ban de argint și spălați-vă cu această apă pe față. Astfel, potrivit tradiției populare, veți fi roșu în obraji că oul, tari ca argintul și veți avea belșug.

În dimineaţa Paştelui e bine să priveşti prima dată într-o cofa cu apă neîncepută. Se spune că vei avea vederea buna în restul anului.

Pasteel Olt
Preotul Doru Cârstea și fii săi- Biserica Maica Domnului Slatina

Despre cocoşul sfinţit de Paşti se crede că ar fi o sursă de belşug, sănătate şi dragoste. În vechime oamenii aduceau cocoşi la slujba de Înviere, pe motiv că aceluia căruia îi va cânta primul cocoşul în acea noapte va avea noroc tot anul. Apoi cocoşii erau daţi de pomană săracilor.

De asemenea, conform tradiției, în prima zi de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, se spune că transpiri tot anul.

Mielul este simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat ca să salveze omenirea.

paste Maica Domnului
Biserica Maica Domnului, Slatina

Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se păstrează bucăţi din ele peste an.

De Paşti, există credinţa că cerurile se deschid, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.

Georgiana Raicu, prof. Mihai Nuță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s