Argeș. Pompierii vor supraveghea buna desfășurare a sărbătorilor pascale

sarbatori pascale, slujba, pompieriPentru credincioșii creștin-ortodocși urmează Săptămâna Mare, o săptămână în care aceștia se îndreaptă în număr foarte mare către lăcașurile de cult pentru a participa la slujbele specifice, iar creștinii catolici vor sărbători Paștele.
Având în vedere faptul că, în această perioadă, riscul de incendiu crește din cauza utilizării lumânărilor, precum şi ca urmare a marilor aglomerări de persoane, aproape compacte, din interiorul bisericilor, existența unor cantități mari de materiale combustibile (mobilier, îmbrăcămintea ori părul credincioşilor, covoare şi alte decoruri), dar și ținând cont de dificultatea evacuării persoanelor din incinta lăcașurilor de cult (o singură cale de acces, prezenţa unor persoane în vârstă ori suferinde, care se deplasează dificil), pompierii recomandă respectarea unor măsuri minime de prevenire a incendiilor.
Desfăşurarea slujbelor religioase să se facă în exteriorul bisericilor, iar în situaţia în care acestea se organizează în interior,  să fie limitat  numărul credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult.
Pompierii mai atrag atenția că în situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult, se vor menţine fixate în poziţie deschisă uşile de acces/evacuare în/din biserică şi se vor îndepărta/elimina covoarele/mochetele şi mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase.
În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite arges-pompieri-biserici-pasteaglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu.
De asemenea, se recomandă evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiective în care sunt amplasate schele.
Se mai recomandă efectuarea, prin grija factorilor de conducere de la biserici şi mănăstiri, a unui control riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu.
Desemnarea, de către ierarhi, a unor persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă pe durata desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână (ex. stingătoare de incendiu);
Pasteel OltPentru ca sărbătorile pascale să se desfășoare fără incidente nedorite, se va face  instruirea, de către preoţi, a participanţilor la slujbe asupra necesităţii păstrării calmului şi evacuării în ordine a lăcaşului de cult în cazul producerii unui incendiu.
Parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenţie al autospecialelor pompierilor sau să fie împiedicat accesul la hidranţii exteriori de incendiu.
Interzicerea utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor şi a curţilor lăcaşurilor de cult, precum şi a cimitirelor din vecinătatea acestor obiective, în contextul în care asemenea activităţi se desfăşoară, de regulă, premergător Sfintelor Sărbători de Paşte.

În cazul producerii unui eventual incendiu în lăcaşul de cult trebuie să fie evacuați toţi enoriaşii din biserică, prin grija şi coordonarea preoţilor, utilizând echilibrat toate căile de evacuare existente, inclusiv cele din altar, acolo unde acestea există, o atenţie deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă ori cu un grad de mobilitate redus;
Concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigură prima intervenţie pentru stingerea incendiului, utilizând stingătoarele de incendiu;
Astfel de evenimente se  vor anunţa de îndată serviciile de urgenţă profesioniste la numărul de apel unic 112 şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii.

,,Totodată, în perioada 01.04.2019 – 27.04.2019, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Argeș au desfășurat și planificat o serie de controale tematice şi activităţi de informare preventivă la lăcaşurile de cult şi ansambluri mănăstireşti din judeţul Argeş.
Vă informăm că, atât personalul de intervenție cât și de prevenire va fi prezent, pe timpul desfășurării slujbelor religioase în Noaptea de Înviere, în cele mai importante lăcașuri de cult, unde an de an s-a constatat o afluență mare de persoane.”
Precizează pompierii argeșeni într-un comunicat de presă.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s