Siminica Mirea susține mandatul aleșilor locali pentru cinci ani

Siminica MireaSenatorul oltean, Siminica Mirea, explică motivele pentru care  a ales să susțină  proiectul de lege potrivit căruia aleșii locali să  aibă un mandat de cinci ani.

Potrivit parlamentarului social- democrat, un astfel de mandat ar da posibilitatea, președinților consiliilor județene, primarilor dar și consilierilor județeni sau locali la mai multă stabilitate pe funcții.

Un mandat de cinci ani, în cazul unui primar nou ales, îi permite acestuia să aprofundeze situația și poziția pe care o ocupă, fără a simți neapărat presiunea timpului.

De asemenea, Siminica Mirea precizează că ,,Nu trebuie să excludem din argumente și economia făcută la bugetul public, de unde se susțin cheltuielile destinate alegerilor. Practic, la trei cicluri de cinci ani, se produce o economie echivalentă unui scrutin. Există țări europene în care, pe durata mandatului aleșilor care se subscriu în contextul textului arătat, randamentul unui mandat de ales este destul de bun.

Parlamentarul oltean mai spune că, în practica românească mandatul președintelui României este de cinci ani, fapt care nu afectează exercițiul democratic, iar alegerile se organizează după aceleași principii care susțin mandatul de patru ani.

,,Așa cum am susținut și în expunerea de motive a acestui proiect, majoritatea siminica mireaproiectelor europene au o durată de implementare de cinci ani, iar în acest timp este normal ca persoana responsabilă public din cadrul autorității contractante, aflată în situația de inițiator, să poată fi în exercițiul funcției, pe durata mandatului care se suprapune cu durata implementării proiectului.

Totodată aceasta mai susține că sunt situații când prin schimbarea unei gărzi în administrația locală, vorbind de mandatul de patru ani, proiectele începute, aflate în fază de execuție, sunt abandonate. ,,Iată că acel an de aur pe care îl invoc poate rezolva și situațiile de acest gen. Văd aplicabilă această lege, începând cu ciclul electoral din anul 2024, deși nu există niciun impediment care să genereze punerea în practică chiar de la alegerile locale de anul viitor.” A conchis, senatoarea de Olt, Siminica Mirea.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s