Marin Florian, prefectul de Vâlcea, a participat la Teatrul „Anton Pann” din municipiul Râmnicu Vâlcea, la deschiderea Campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume! „, pe 2019, derulată de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.
Campania își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României.
La activitatea moderată de către doamna inspector general școlar Andra Bică au participat ,alături de autoritățile locale, domnul Subsecretar de Stat Victor Ionescu din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și domnul comisar șef Marian Geană, șeful Centrului Regional Pitești al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
Traficul de persoane este o formă gravă de criminalitate, de cele mai multe ori organizată, aflată în continuă evoluție. Această practică generează un profit considerabil pentru autori, care abuzează de vulnerabilitățile oamenilor și exploatează cererea de servicii furnizate de victime. Aceasta cauzează prejudicii ireversibile pentru victime, precum și pentru societățile și economiile noastre.
Potrivit unei statistici realizate în 2017, numărul victimelor traficului de persoane a crescut cu aproape 27% față de 2016. Cele mai multe victime sunt tinere care sunt ademenite cu un loc de muncă în străinătate sau cu o poveste de dragoste.
„Numărul victimelor traficate în vederea exploatării în 2017 a fost de 609 față de 483 în 2016 (creștere cu 26,68%), dintre care 225 minori, față de anul 2016 când au fost identificate 245 de victime minori (scădere cu 8,16%)”, se arată în bilanțul DIICOT pe anul precedent.
Aşa cum arată rapoartele din ultimii cinci ani, România este ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii traficaţi în scopul exploatării prin muncă, precum şi pentru femei şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale. Un număr semnificativ de victime ale exploatării sexuale sau prin muncă din Europa provin din România. Bărbaţi, femei şi copii români sunt traficaţi în scopul muncii forţate în agricultură, construcţii, gospodării, hoteluri şi industrie, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt în România şi alte ţări europene. Femei şi copii sunt victime ale traficului în scopuri de prostituţie forţată în România şi alte ţări europene. Copii de etnie romă, cu vârste de doar 12 ani, sunt în mod special vulnerabili pentru cerşetorie forţată sau exploatare sexuală. S-au semnalat cazuri de copii exploataţi în timp ce se aflau în instituţii ale statului, în special în orăşele. România este ţară de destinaţie pentru un număr redus de victime ale traficuluilui de persoane, inclusiv penteu victime din Pakistan şi Filipine. Românii din instituţii pentru persoanele cu dizabilităţi mentale prezintă riscul de a fi exploatate prin muncă.
Georgiana Raicu